Hyppää sisältöön

Olympialaisiin lähtevä Joonas Kemppainen kertoo, millaista on pelata miljardööri Roman Rotenbergin alaisuudessa – "En sano, että hän olisi pelottava"

Joonas Kemppaisen mukaan SKA:n pelaajat eivät yllättyneet Roman Rotenbergin nimityksestä suurseuran päävalmentajaksi tammikuun alussa. Kemppainen palaa pitkältä pelitauolta Leijona-paitaan olympialaisissa.

Joonas Kemppainen SKA-paidassa
Joonas Kemppainen on kerännyt tällä kaudella SKA:ssa 40 ottelussa tehopisteet 13+14. Kuva: Maksim Konstantinov/SOPA Image/Shutterstock/All Over Press
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

KHL:n suurseura SKA Pietari vavahdutti kiekkomaailmaa tammikuun alussa, kun seura ilmoitti, että SKA:n johtoportaaseen kuuluva miljardööri Roman Rotenberg korvaa päävalmentajana Valeri Braginin. Bragin siirrettiin valmennustiimin neuvonantajaksi.

Tuolloin SKA julkaisi tiedotteen, jonka mukaan muutoksella pyritään parantamaan joukkueen peliä. SKA oli KHL:n läntisessä konferenssissa toisena vain pisteen päässä Moskovan Dynamosta, joka oli pelannut ottelun enemmän.

Joukkue oli vierasreissulla, kun tieto valmentajavaihdoksesta ilmoitettiin pelaajille.

SKA:n suomalaissentteri Joonas Kemppainen kertoo, että SKA:n pelaajistossa valmentajan vaihtaminen ei aiheuttanut hämmästelyä, eikä muutosta arkeen ole tullut.

– Eihän tässä joukkueen toiminnassa mikään ole muuttunut. Valmennustiimi on edelleen sama. Hän oli ollut aikaisemminkin meillä otteluissa penkin takana, Kemppainen sanoo.

Roman Rotenberg SKA:n penkillä voitetun ottelun jälkeen.
Olympiatauolla Roman Rotenbergin (keskellä) valmentama SKA Pietari johtaa läntistä konferenssia neljän pisteen erolla ennen Dynamo Moskovaa. Kuva: Peter Kovalev/TASS/All Over Pres

Harjoituksia SKA:ssa päävalmentaja Rotenberg ei vedä, mutta jäällä hän on ollut Kemppaisen mukaan koko kauden. Sen sijaan palavereita hän joukkueelle pitää.

– Motivaatiojuttuja, sellaista perussettiä, Kemppainen toteaa palaverien sisällöstä.

Millaisessa asemassa Roman Rotenberg on SKA:n yhteisössä?

– Hän on pomo. Kaikki kunnioittavat häntä, Kemppainen sanoo.

– En sano, että hän olisi pelottava. Totta kai, kun on kova halu voittaa, niin välillä joutuu tekemään koviakin ratkaisuja.

Kovilla ratkaisuilla Kemppainen viittaa siihen, että Venäjällä pelaaja voi joutua etsimäään uutta joukkuetta kesken kauden, jos peli ei kulje.

– Se on sama joka paikassa täällä Venäjällä. En näe, että meillä tehtäisiin eri tavalla.

Lue myös: Kommentti: Mitä ihmettä miljardiperijä Roman Rotenberg tekee KHL-jätti SKA:n päävalmentajana? Hämmentävää nimitystä pohjustettiin vuosia

Venäjän joukkueessa vähemmän taitoa kuin neljä vuotta sitten

Venäjä julkaisi jääkiekkojoukkueensa Pekingin olympialaisiin viikonloppuna. Venäläinen lehdistö on kummastellut SKA-hyökkääjä Andrei Kuzmenkon jättämistä joukkueen ulkopuolelle varamieheksi. Päätös yllätti myös Kemppaisen. Kuzmenko on iskenyt tällä kaudella 45 pelissä 20 maalia ja antanut 33 maalisyöttöä. 25-vuotias pelaaja on KHL:n pistepörssissä toisena.

– Se oli iso yllätys minulle, olisin odottanut hänen olevan joukkueessa. En osaa sanoa mitään syytä, miksi hän ei päässyt mukaan. Syytä pitäisi mennä kysymään Venäjän olympiakomitealta. Hänen myötään joukkueesta jää pois paljon 1vs1-taitoa. Hän on klassinen venäläinen hyökkääjä – erittäin taitava.

Kuudetta kauttaan KHL:ssä pelaava Kemppainen näkee yllättävänä päätöksenä myös sen, että Dynamo Moskovassa yhdessä pelaava tutkapari Vadim Shipachev ja Stanislav Galiev päätettiin erottaa. Shipachev valittiin olympiajoukkueeseen ja Galiev ei.

Vadim Shipachev jäällä Dinomo Moskovan paidassa
Dynamo Moskovan Vadim Shipachev johtaa KHL:n pistepörssiä tehopistein 24+43. Kuva: Yuri Smityuk/TASS/All Over Press

NHL-pelaajat eivät olleet neljä vuotta sitten mukana Etelä-Korean Pyeongchangin kisoissa, kuten eivät ole mukana tulevissakaan kisoissa Pekingissä. Miesten jääkiekkoturnaukseen Venäjä lähtee hallitsevana olympiavoittajana ja ennakkosuosikkina.

– Minun mielestäni tämän joukkue vaikuttaa duunarijoukkueelta. Mielestäni joukkue ei vaikuta niin kovalta kuin edellisissä olympialaisissa. Silloin osa Venäjän seuraavista supertähdistä oli juuri puhkeamassa kukkaan, kuten Kirill Kaprizov. Heillä oli silloin joukkueessa enemmän yksilötaitoa. Nyt joukkue näyttää enemmän neljän kentän porukalta.

Pitkän tauon jälkeen olympiakaukaloon

Pekingin olympiajoukkueeseen valittu Joonas Kemppainen pukee pelipaidan päälle yli kuukauden tauon jälkeen kilpailullisessa ottelussa helmikuun 10. päivänä. Suomi pelaa tuolloin turnauksen avausottelun Slovakiaa vastaan. Pitkä pelitauko selittyy loukkaantumisella, jonka Kemppainen koki joulun jälkeen käydyssä ottelussa. Hän ei ole pelannut vamman jälkeen peliäkään.

Ennen loukkaantumista Kemppainen pelasi SKA:n ykköskentän keskellä. Hän on kerännyt tällä kaudella 40 ottelussa tehopisteet 13+14.

– Nyt olen kunnossa. En ole huolissani. Olen pystynyt harjoittelemaan hyvin.

Joonas Kemppainen oli mukana Suomen olympiajoukkueessa myös neljä vuotta sitten Pyeongchangissa. Hänen mukaansa Leijonilla on Pekingin turnauksessa mahdollisuus voittaa kaikki pelit.

– Mielestäni joukkue näyttää tosi hyvältä. Toivottavasti kukaan ei tule kipeäksi vielä tässä matkalla, Kemppainen sanoo.

Joonas Kemppainen SKA-paidassa
Joonas Kemppaisen tätä kautta on sotkenut loukkaantuminen. SKA:lle hän on tehnyt tällä kaudella 13 maalia. Ensi kaudeksi hänellä ei ole sopimusta. Maailmalle hän lähti Oulun Kärpistä mestaruuskevään jälkeen vuonna 2015. Kuva: Kirill Kukhmar/TASS/All Over Pre

Kemppaisen sopimus SKA:n kanssa on katkolla keväällä. 33-vuotias pelaaja ei lähde avaamaan tulevaisuuttaan KHL:ssä tarkasti.

– Ensi kaudelle en ole uhrannut vielä ajatuksia.

Houkutteleeko paluu SM-liigaan ja Oulun Kärppiin?

– Niin kuin sanoin en ole miettinyt tulevaa. Ei ole mitään fiiliksiä mihinkään suuntaan tällä hetkellä.

Lue myös:

Venäjän jääkiekon kulisseissa jyllää valtataistelu, jonka pelätään tuhoavan tähtijoukkueen mahdollisuudet Pekingin olympialaisissa

Kommentti: Mitä ihmettä miljardiperijä Roman Rotenberg tekee KHL-jätti SKA:n päävalmentajana? Hämmentävää nimitystä pohjustettiin vuosia

Leijoniin valittu Sami Vatanen häikäisee Sveitsissä – hurjavireinen puolustaja puhuu olympiakullasta: "Voittamisen vuoksi sinne mennään"

Jukka Jalosen luottopelaajat pudottivat muutaman nimimiehen Leijonista – asiantuntija kertoo, miksi Marko Anttila ja muut valittiin taas

Tässä ovat Naisleijonat ja Leijonat olympialaisiin: Mustonen selvensi kuohuttaneita puheitaan pudotetusta Rädystä

Suosittelemme