Hyppää sisältöön

Uusi 20 miljoonan euron bioteollisuuslaitos nousee Iiksenvaaralle – tuotannon määrä käynnistyä jo ensi vuonna

Tehdas käyttää biomassan raaka-aineena metsäteollisuuden ja metsänhoidon sivuvirtoja. Raaka-ainetta kuluu vuosittain noin 250 000 kuutiometriä. 

hakattua metsää ja risupeittoa
Torrefioitua biomassaa on tarkoitus tuottaa Joensuussa noin 60 000 tonnia vuodessa. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Annika Lius
Avaa Yle-sovelluksessa

Bioteollisuuden kehitys- ja sijoitusyhtiö Taalerin sijoituskohde Joensuu Biocoal Oy rakentaa Joensuuhun uuden bioteollisuuslaitoksen. Laitoksessa on tarkoitus alkaa valmistaa torrefioitua eli kansankielellä paahdettua biomassaa, joka korvaa kivihiilen käyttöä esimerkiksi sementti- ja terästeollisuudessa. Investoinnin arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

Joensuu Biocoal Oy on Taaleri-konsernin perustama sijoitusyhtiö. Sijoittajina on Taalerin lisäksi kotimaisia perheomisteisia sijoitusyhtiöitä.

Bioteollisuuslaitoksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa tänä keväänä, ja tehtaan arvioidaan käynnistyvän kesällä 2023. Laitos rakennetaan Savon Voiman tontille Iiksenvaaran sähkö- ja lämpövoimalaitoksen läheisyyteen. Suunniteltu kokonaistuotanto on noin 60 000 tonnia vuodessa.

Tehdas käyttää raaka-aineena metsäteollisuuden ja metsänhoidon sivuvirtoja, lähinnä puunkuorta ja ensiharvennusrankaa. Raaka-ainetta kuluu vuosittain noin 250 000 kuutiometriä.

– Investointi luo uusia työpaikkoja Joensuun alueelle ja tukee erinomaisella tavalla kaupungin ilmastostrategiaa ja sen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Samalla se vastaa strategiseen tavoitteeseemme olla maailmanluokan osaaja uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisessä, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo Business Joensuun tiedotteessa.

Taalerin bioteollisuusliiketoiminnan johtajan Tero Saarnon mukaan Joensuu on erinomainen paikka kehittää bioteollisuuden hanketta.

–Alueella kehitetään alaan liittyvää verkostoa ja yhteiskunnalliset toimijat näkevät bioteollisuuden mahdollisuudet. Tälle hankkeelle erityisen merkityksellisiä ovat myös yhteistyö paikallisen energiayhtiön kanssa sekä erinomainen logistinen sijainti vesiväylän varrella.

Suosittelemme sinulle