Hyppää sisältöön

Koronaepidemian huippu on saavutettu pääkaupunkiseudulla, arvioi HUSin Asko Järvinen

Omikronaallon voimakkain huippu on tutkimusten mukaan noin 3–5 viikkoa. Täten voi olla, että Uudellamaalla tauti olisi jo rauhoittunut helmikuun aikana, arvioi ylilääkäri Asko Järvinen.

Asko Järvinen.
Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan epidemian hurjin vaihe voi olla Uudellamaalla ohi jo helmikuun aikana. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaepidemian huippu on pääkaupunkiseudulla jo todennäköisesti saavutettu, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

– Potilasmäärät ovat olleet aika vakaita jo parisen viikkoa. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että epidemian huipputaso on jo saavutettu, vaikka potilaita on vielä todella paljon, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan muualla Suomessa omikronvariantti ei vielä ole saavuttanut huippuaan.

– Joidenkin kansainvälisten laskelmien mukaan omikronaallon voimakkain huippu on noin 3–5 viikkoa. Silloin voi olla, että Uudellamaalla tauti olisi jo kokolailla rauhoittunut helmikuun aikana. Muualla maassa voi mennä pidempään, riippuen siitä milloin epidemia sinne kunnolla rantautuu.

Taudin yleisvaarallisuuden poistamisesta käydään jo keskusteluja

Järvinen myös muistuttaa, että epidemiaa on todella vaikeaa ennustaa. Tartuntatapausmääristä ei pysty suoraan päättelemään, mihin suuntaan tauti liikkuu.

– Todennäköistä on – ainakin toivon niin – että kun omikronin merkittävin aalto on mennyt ohitse, niin yhteiskunta olisi palannut normaaliin. Joissain maissa, joissa omikron on edennyt pidemmälle, pohditaan jo rajoitusten purkua.

Järvinen otaksuu, että korona ja sen variantit siirtyvät jossain vaiheessa pois yleisvaarallisten tautien listalta. Vielä rajoitustoimenpiteistä ei kannata luopua.

– Jos mitään erikoisempaa varianttia ei tule, niin luulen, että tämän talven ja kevään aikana joudutaan keskustelemaan yleisvaarallisuuden poistamisesta. Keskustelua käydään jo. Rajoitusten poistaminen ja toimintamallien muovaaminen tavallista infektiotautia vastaavaksi tulee varmaan ennen sitä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.1.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

Koululaisille tilattiin kuusi miljoonaa koronatestiä, mutta nyt mietitään, mihin niitä enää edes tarvitaan

Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan useissa HUS-alueen kunnissa

Viikko tästä eteenpäin näyttää, mihin suuntaan epidemiatilanne kehittyy ja tarvitaanko lisätoimia, arvioi HUSin Markku Mäkijärvi

Suosittelemme sinulle