Hyppää sisältöön

STM:n Puumalainen: Rajoituksia alettava purkaa, mutta epidemian ehdoilla

Samaan aikaan, kun etelässä ollaan ehkä saavutettu epidemiahuippu, Lapissa on ennätysmäärä tehohoitopotilaita.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen A-studiossa.
Koronarajoituksista yritetään hallitusti eroon, sillä Suomi on alueesta riippuen eri tilanteessa, kommentoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen A-studiossa tiistaina.
Kai Jaskari,
Päivi Suikkanen

A-studiossa tiistai-iltana vieraillut osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi, että koronarajoituksia pitää lähteä purkamaan.

– Kysymys on siitä, että mikä aikataulu ja etenemisvauhti tulee olemaan. Täällä etelässä näyttää, että tapausmäärä ei enää merkittävästi kasvaisi eikä myöskään sairaanhoidon kuormitus. Toisaalta Lapissa oli kaikkien aikojen ennätys tehohoidon potilaissa. Suomi on alueesta riippuen eri tilanteessa. Tästä yritetään mennä hallitusti kohti sitä, että rajoituksista päästään eroon.

Rajoitusten purkamisen aikataulusta Puumalainen totesi varovasti, että on mentävä epidemian ehdoilla.

– Me emme tiedä, miten laakea tämä huippu on. Lähdetäänkö jyrkkään alamäkeen vai kestääkö tämä erittäin raskas terveydenhuollon kuormitus vielä pidempään. Seurataan tilannetta.

Marin: "Ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista harkittava"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pudotti tiistai-iltapäivällä uutisen: Marinin mielestä matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa.

– Hallitus tulee arvioimaan rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen, Marin kirjoittaa.

Vastaavia avauksia tekivät myös opetusministeri Li Andersson (vas.) ja vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen puolestaan arvioi, että koronaepidemian huippu olisi jo saavutettu Uudellamalla.

Ravintoloiden aukioloajoista päättää hallitus. Nykyiset rajoituksen ovat voimassa helmikuun puoliväliin.

– Voi olla, että aikataulu tästä aikaistuu ja voi olla, että päästään nopeammin purkamaan rajoituksia, Taneli Puumalainen sanoo.

Music Finland: "Rajoituksia pitäisi purkaa heti"

A-studiossa vieraillut Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö vaatii, että koronarajoituksia pitäisi ryhtyä purkamaan heti.

– Emme halua joutua tilanteeseen, jossa kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ensimmäisenä kiinni ja viimeisenä auki. Ei ole enää juridisia perusteita rajoittaa tapahtumia.

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen haluaa, että rajoituksia puretaan kaikilta niistä kärsineiltä toimialoilta.

– Ehdottomasti hyvä uutinen, että aletaan puhua rajoitusten purkamisesta. Mutta me emme saa puhua musiikkialasta, elokuvista, ravintoloista yksin. Tämän pitää olla neutraalisti kaikille toimialoille, ja samoilla kriteereillä.

Voit katsoa A-studion täältä.

Suosittelemme sinulle