Hyppää sisältöön

Kuntayhtymä Essoten alueella luovutaan laajamittaisista karanteeneista – jatkossa aikuisten oma harkinta korostuu epidemian hillinnässä

Alueellisessa koronatorjunnassa käännytään kuntayhtymä Essoten alueella yksilönharkintaa korostavaan suuntaan.

Koronarokotuspiste Mikkelin keskussairaalassa (Essote)
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen

Kuntayhtymä Essoten alueella luovutaan laajamittaisista karanteeneista (siirryt toiseen palveluun). Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta tiistaisessa kokouksessaan.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tartunnanjäljityksen ja karanteeniin asettamisen painopiste on sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja riskiryhmiin kuuluvissa.

Varmistetut koronavirusinfektion saaneet pyritään kontaktoimaan ja asetetaan eristykseen ja altistuneita ohjeistetaan muun muassa välttämään sosiaalisia kontakteja.

Kouluun ja varhaiskasvatukseen ei suositella osallisuvan viiteen vuorokauteen, mikäli samassa taloudessa on varmistettu koronavirusinfektion saanut henkilö.

Koronatartunnat ennätyskorkealla Essoten alueella

Kuntayhtymä Essoten alueella koronatartunnat ovat parhaillaan korkeammalla kuin koskaan. Viime viikolla alueella todettiin jopa 727 koronavirustartuntaa.

Koronastrategiaa muutetaan tästä huolimatta. Laajoja karanteenitoimia pidetään kohtuuttomina tässä epidemiatilanteessa ja rokotekattavuudessa.

– Tarvittaville koronastrategian muutoksille ovat perusteina alueen korkea rokotekattavuus, valtaviruksena oleva omikronmuunnos ja sen lievempi sairaalahoidon tarve, terveydenhuollon korkea kuormitus ja koronaviruksen korkea ilmaantuvuus, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä perustelee asiaa tiedotteessa.

– Nyt siirrytään tilanteeseen, jossa aikuisväestön pitää vapaaehtoisin toimin rajoittaa kontaktiensa määrää.

Valtion toivotaan täsmentävän suunnitelmiaan

Eristyspäätöksen avulla koronavirukselle infektoituneet voivat hakea mahdolliseen tulonmenetykseen Kelan tartuntatautipäivärahaa.

Kuntayhtymä Essotessa toivotaan, että valtio täsmentää pitkän tähtäimen suunnitelmansa koronaviruksen suhteen. Koronavirus tulee kuormittamaan terveydenhuoltoa jatkossakin endeemisenä viruksena.

– Olemme tehneet omia ratkaisuita, perustaneet muun muassa terveysturvallisuusyksikön. Kansallisesti olisi tärkeää löytää pidempiaikaisia ja kestävämpiä ratkaisuita.

Suosittelemme sinulle