Hyppää sisältöön

Golflahjakkuus Sami Välimäki avaa epäonnekasta valmistautumiskauttaan – "Korona sotki, pari kuukautta pelkkää hallissa pelaamista"

Toissakauden Euroopan kiertueen Vuoden tulokkaaksi valitun Sami Välimäen golfkausi 2021 meni koko lailla penkin alle. Epäonni on jatkunut myös vuodenvaihteessa, tärkeän harjoittelujakson aikana.

Sami Välimäki oli tyytyväinen, että sai Abu Dhabissa alle neljä pelikierrosta.
Sami Välimäki oli tyytyväinen, että sai Abu Dhabissa alle neljä pelikierrosta. Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari,
Timo Uusitalo,
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikonloppuna Abu Dhabissa käydyssä golfin DP World Tourin kilpailussa Sami Välimäki ei saanut jatkokierroksilla parastaan irti. Hän pelasi neljännellä kierroksella tuloksen 77, ja putosi sen takia lopputuloksissa jaetulle 72. sijalle.

Välimäki saa mahdollisuuden parantaa, kun golfin Euroopan kiertue jatkuu tänään torstaina Dubaissa.

Välimäki näkee valoa tunnelin päässä. Hän tunnustaa suoraan, ettei kauteen valmistautuminen mennyt lainkaan suunnitelmien mukaisesti.

– Joulukuun puolessa välissä piti lähteä Thaimaahan ja harjoitella siellä kuukauden ajan, mutta altistuin koronavirukselle. En uskaltanut ottaa riskiä ja matkustaa, koska edessä olisi saattanut olla 14 vuorokauden karanteeni Thaimaassa, jos testistä olisi tullut positiivinen.

– Alkuvuodesta oli sitten uusi yritys ja silloin sain itse koronatestistä postiivisen, joten se reissu meni siinä. Sen jälkeen meni 14–15 päivää, kun sain negatiivisen testituloksen, joten pääsin suoraan kisaviikolle Abu Dhabiin. Siinä ei hirveästi treeniaikaa jäänyt jäljelle, toteaa Välimäki.

Kuinka vaikeaa oli lähteä pelaamaan kauden ensimmäiseen kilpailuun minimaalisella valmistautumisella?

– Pelaamisessa oli aika paljon ruostetta, koska olin edellisen kerran päässyt lyömään ruoholla yli kaksi kuukautta sitten. Ruostetta on pelaamisessa edelleen. Kaikki ei karissut pois ensimmäisen kisan aikana, tunnustaa Välimäki.

"Ajoittain pelasin ihan hyvin"

Kauden ensimmäinen kilpailu oli luonnollisesti pettymys 23-vuotiaalle golflahjakkuudelle, joka on viimeisin ET:n voittanut suomalaismies.

– Tärkeintä oli, että pääsin pelaamaan neljä kierrosta. Se oli tärkein asia, mitä lähdin hakemaan. Viikonloppu meni aika huonosti, mutta ajoittain pelasin ihan hyvin. Muutamat pahat väylät rankaisivat aivan liian paljon.

Välimäki iski olosuhteiden pakosta golfpalloa hallissa ja joutui antamaan samalla tasoitusta muille, lämmössä harjoitteleville huipuille.

Sami Välimäki ei ollut pelannut ulkona pariin kuukauteen, kauteen valmistautuminen jäi pahasti vajaaksi.
Sami Välimäki ei ollut pelannut ulkona pariin kuukauteen, kauteen valmistautuminen jäi pahasti vajaaksi. Kuva: Getty Images

– Kyllä siinä tasoitusta annettiin. Monet muut ovat varmasti päässeet harjoittelemaan paljon paremmin hyvissä olosuhteissa. Se oli nyt sellaista, eikä sille juuri mitään voinut. Nyt on tehty paljon töitä ja se on ollut erittäin positiivista.

Mihin seikkoihin Välimäki on keskittynyt valmentajansa Timo Karvisen johdolla?

– Lyömistä on yritetty saada paremmalle mallille, koska koko viime vuosi oli tosi vaikea. Olemme yrittäneet saada lyömistä helpommaksi. Lyönti toimii nyt enemmän kropalla. Se on mennyt mielestäni hyvin eteenpäin. Nyt pitäisi saada siirrettyä se enää nurmelle ja kenttäpeliin. On se hyvin sieltä tulossa, uskoo Välimäki.

Vuosi 2021 oli Välimäelle tukkoinen. Hän sanoo, etteivät viime kauden analyysit osoittaneet mitään selkeää syytä alavireeseen. Suomalainen kärsi 23 kilpailussa kaikkiaan 13 karsiutumista, eikä yltänyt kertaakaan top 20 -sijoitukseen.

– Ei löytynyt mitään yhtä tai kahta asiaa, miksi kausi meni niin huonosti. Lyönti lähti pikkaisen lipsumaan ja sitä ei saatu enää korjattua millään tavalla. Itseluottamus meni siinä samalla. En itsekään enää oikein uskonut, miten sen olisi saanut korjattua. Nyt on uutta virtaa ja uudet tuulet, joten nyt luotetaan, että asiat korjaantuvat.

Välineet vaihtuneet, tuttu caddie taas tukena

Kaikki kivet on nyt käännetty, jotta Välimäki löytäisi parin vuoden takaisen vireensä.

– Vaihdettiin tälle kaudella välinemallia. Viime viikolla oli mukava pelata ensimmäistä kertaa uusilla välineillä. Uskon, että myös siitä löydettiin vähän etua tähän kauteen.

– Kyllä se oman aikansa ottaa, mutta nyt koko systeemi tuntui tosi hyvälle. Rautamailat tuntuivat heti hyvälle ja varsinkin driver. Se oli yksi syy, miksi halusin vaihtaa välinemallia, Välimäki korostaa.

Sami Välimäki ja caddie Väinö Viitaharju Abu Dhabissa 2022.
Sami Välimäki ja caddie Väinö Viitaharju Abu Dhabissa 2022. Kuva: Getty Images

Välimäki iloitsee, että Väinö "Väiski" Viitaharju on palannut takaisin Nokia River Golfin tähtipelaajan caddieksi.

– Caddie on tosi tärkeä tekijä. Sekin meni viime vuonna hiukan vikaan, kun emme osanneet analysoida tilanteita oikealla tavalla. Niistä on keskusteltu ja viime viikon osakilpailussa parannuskohteet näkyivät minusta hyvin. Tiesimme, mitä tarvitsemme siihen ja nyt ne asiat olivat jo hyvin paikoillaan, kehuu Välimäki.

Mitkä ne parannuskohteet olivat Abu Dhabissa?

– Lyöntivalinnoissa piti olla entistä tarkempi ja ilmapiirin oli tarkoitus olla mukavampi. Jossain kohtaa tekeminen saattoi mennä turhan kireäksi.

Välimäki oli vuosi sitten parhaimmillaan golfin maailmanlistalla komeasti 69:s. Kehno vuosi suisti suomalaisnuorukaisen lähes 200 sijaa alaspäin.

– Meidän tavoitteena on ehdottomasti saada yksi voitto tälle kaudelle. Toisena tavoitteena on alla 20 parhaan joukossa DB World Rankingissa (Euroopan kiertueen listalla), tuumii Välimäki, joka löytyy tällä hetkellä DB World -listalta 91:ntenä.

Mikko Korhonen golfasi sijalle 25 Abu Dhabissa.
Mikko Korhonen on jo kokenut konkari Euroopan kiertueella. Kuva: Getty Images

Mikko Korhonen kauden avauksestaan: "Meni yläkanttiin"

Euroopan kiertueella jo pitkään pelannut Mikko Korhonen avasi kautensa 25. sijalla Abu Dhabissa.

– Kauden avaus meni yläkanttiin. Todella positiivinen viikko, vaikka vielä alkuviikolla ei tuntunut kovinkaan hyvältä, Korhonen kertasi.

Korhosella oli vastoinkäymisiä jo ennen kauden avauskilpailua, kun hän teki niin raskaita fysiikkaharjoituksia, ettei lantio toiminut enää siten kuin sen pitäisi toimia. Ongelmat heijastuvat lyönteihin.

– Voiman ja vauhdin tuottamisesta jää puuttumaan palanen. Olemme fysion kanssa saaneet lantion jo osin toimimaan, mutta sitä ei ole saatu vielä hyväksi. Esimerkiksi kävelyyn täytyy yhä koko ajan keskittyä, mutta parempaan päin mennään, Korhonen kertoi.

Tärkeimmille hetkille olisi tärkeää löytää vielä lisää rentoutta.

– Haen rentoutta tilanteisiin, joissa pelaan voitosta tai isojen kilpailujen kovista sijoituksista. Abu Dhabissa oli kiva pelata viimeinen päivä yhdessä Rory McIlroyn kanssa, oli hyvä herätys tähän kauteen.

Korhonen arvioi, että hänellä on eniten kehittymisen varaa puttaamisessa ja lähipelissä.

– Puttaamisen ja lähipelin kehittäminen ovat varmaankin avaintekijöitä, jos haluan yltää vielä nykyistäkin parempiin kierroskeskiarvoihin. Kovasti olen tehnyt töitä, viime kauden alku oli helpompi ja olin heti valmis pelaamaan. Tänä vuonna tuntui siltä, että olin aivan kahvilla, kun kausi lähti käyntiin, Korhonen vertaili.

Korhonen on maailmanlistalla 190. sijalla.

– En ole tyytyväinen, haluan korkeammalle, jotta pääsisin pelaamaan major-kilpailujakin. Siihen vaadittaisiin sijoitusta maailmanlistan sadan parhaan joukkoon. Majoreihin ei ole vielä mitään asiaa, tasoa pitäisi saada nostettua, Korhonen totesi.

Lue myös:

Sami Välimäen valmentaja kertoo syyn, miksi peli ei kulkenut Abu Dhabissa: "Sami oli hyvillä mielin kaikesta huolimatta"

Sami Välimäki huomaa eron aiempaan – "Itseään muita parempina pitävät pelaajat ovat huomanneet, että minäkin kuulun tänne"

"Välimäki puttaa parhaiten" Sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi

Sami Välimäelle upea tunnustus! Valittiin ensimmäisenä suomalaisena Euroopan kiertueen vuoden tulokkaaksi

Mikko Ilonen hehkuttaa Sami Välimäen tulokaskautta: "Vain taivas on rajana"

Euroopan golfhuipulle noussut Sami Välimäki lähtee finaaliturnaukseen jo uudet tavoitteet mielessään: "Hyvä mahdollisuus päästä nopealla aikavälillä PGA-kiertueelle"

Suomen tämän hetken ykkösgolfari Sami Välimäki paljasti, millä yhdellä pikkuasialla löysi kadoksissa olleen lyöntinsä

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta

Tällainen on Suomen uusi golfsensaatio Sami Välimäki – mailoja paiskonut tuittupää sai teini-ikäisenä apua mentaalivalmentajalta ja jätti lukion kesken golfin takia

Suosittelemme