Hyppää sisältöön

Kahdeksan suomalaista taistelee viikonloppuna ralliunelmiensa toteutumisesta – voittajalle satojen tuhansien eurojen arvoinen valmennuspalkinto

Kaikkiaan 89 kuljettajaa kilpailee FIA:n Rally Star -ohjelman Euroopan finaaleissa. Suurin osa heistä valikoitui videopelisuoritusten perusteella. Valinnan voittajasta tekee nimekäs tuomaristo, jonka jäseniin kuuluu MM-rallitähti Thierry Neuville.

Sami Pajari Monte Carlon MM-rallissa.
Maanosafinaalien voittaja saa kaudelle 2023 ajettavakseen M-Sportin Rally3-luokan ralliauton. Kuva: Hannu Rainamo
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdeksan suomalaiskuljettajaa kilpailee viikonloppuna Saksan Buxtehudessa ralliunelmiensa toteutumisesta.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n Rally Star -kilpailun Euroopan finaalit käynnistyvät perjantaina Hampurin kyljessä sijaitsevalla Esteringin moottoriradalla. Eri puolilta Eurooppaa paikalle saapuvien 89 kuljettajan joukosta valitaan yksi, jolle aukeaa paikka ehkä ralliautoilun historian parhaassa valmennusohjelmassa.

Suomen edustus finaaleissa on vahva. Kahdeksan toiveikkaan joukossa on niin rallicrossin Pohjoismaiden mestaria, rallin suomenmestaria kuin digitaalisen autourheilun puolella kansainvälisiä kilpailuja voittaneita kuljettajia.

Voittajalle on luvassa kunnon paketti ralliunelmien toteuttamiseen, sillä Euroopan maanosafinaalien ykköselle on tarjolla vuodelle 2023 harjoittelukausi M-Sportin Rally3-luokan ralliautolla. Pakettiin sisältyy ajo-opetuksen ja muun harjoittelun lisäksi myös kuusi rallia. Kuluista vastaa FIA yhteistyökumppaneineen.

AKK:n valmennuspäällikkö Tuomo Nikkola arvioi palkinnon arvon nousevan jo harjoitteluvuoden osalta "helposti kuusinumeroiseksi".

Mikäli valittu kuljettaja vakuuttaa suorituksillaan, on tarjolla myös paikka rallin MM-sarjan JWRC-luokkaan vuosille 2024-25. Viime vuosina pelkästään vastaavan sarjakauden ajaminen on maksanut noin 250 000 euroa, minkä lisäksi pakettiin kuuluu myös valmennusta.

Kokonaisuudessaan tarjolla on siis reilusti yli puolen miljoonan euron edestä maksuttomia ajokilometrejä.

Sami Pajari vauhdissa Monte Carlon MM-rallissa 2022.
Kuusi rallia Rally3-autolla maksaa "helposti kuusinumeroisen summan". Kuva: Hannu Rainamo

Poikkeuksellinen kykyjenetsintäohjelma

Rally Star on poikkeuksellinen kykyjenetsintäohjelma, sillä finaaleihin etenevät kuljettajat valikoituivat pääasiassa WRC 9 -videopelin ajosuoritusten perusteella. Useat eurooppalaiset autourheilun kansalliset lajiliitot, kuten suomalainen AKK, järjestivät pelillä karsintakilpailuja joiden perusteella nopeimmat kuljettajat valikoituivat finaaleihin.

AKK:n järjestämästä Suomen karsintasarjasta Saksan Esteringille etenivät Tommi Hallman, Jonne Ollikainen, Joona Pankkonen ja Kaapo Kalenius. Mukaan lähtee myös naispuolisista osallistujista nopein, Suvi Jyrkiäinen.

Hallman on rallicrossin pohjoismaisen RallyX Nordic -sarjan Supercar Lite -luokan viime vuoden mestari, simulaattorialusta iRacingin rallicrossin MM-sarjan kauden 2021 pronssimitalisti ja digitaalisen rallicrossin Suomen mestari SM-viikoilta 2020.

Ollikainen puolestaan sijoittui iRacingin MM-sarjassa viime vuonna toiseksi ja nousi podiumille ajamissaan kahdessa RallyX Nordicin kilpailussa.

Tommi Hallman SM-viikolla 2020.
Kuopiolainen Tommi Hallman on niittänyt menestystä rallicrossissa niin simulaattoreissa kuin moottoriradoilla. Helmikuussa 2020 hän voitti digitaalisen rallicrossin SM-kultaa Joensuussa. Kuva: Tomi Hänninen

Joona Pankkosen ansioluettelosta löytyy kaksi Dirt-rallipelin maailmanmestaruutta, mutta simulaattoriurallaan menestystä niittänyt Pankkonen on siirtymässä pikkuhiljaa perinteisemmän ralliautoilun pariin ja kerää kokemusta V1600-auton ratista osallistuakseen ensi vuonna SM-sarjaan.

AKK:n karsinnoista paikan napanneiden ohella Esteringille suuntaavat kansainvälisistä WRC 9 -pelin kilpailuista paikat voittaneet Tommi Mäkinen ja Ilari Lamminsivu, jotka ovat kumpikin ajaneet aiemmin myös iRacingin rallicrossin MM-sarjaa. Lamminsivu on lisäksi pienoisautoilun eli radio-ohjattavien autojen Suomen mestari, Mäkinen puolestaan rallin SM-sarjan SM4-luokan luokkavoittaja Vaakuna-rallista 2020.

Lisäksi mukana on AKK:n niin sanotulla villillä kortilla ajava kajaanilainen rallilupaus Oskari Heikkinen, joka lunasti paikkansa olemalla viime vuonna rallin SM-sarjan SM4-luokan kevätkauden nopein nuori kuljettaja. Heikkinen nappasi lopulta SM-rallikauden 2021 päätteeksi itselleen SM4-luokan suomenmestaruuden.

Euroopan finaaleista jatkoon etenee myös nopein naiskuljettaja, joka lunastaa paikan maanosien välisessä naisten finaalissa. Suomen on siis mahdollista saada jopa kaksi kuljettajaa valmennusohjelmaan, mikäli Suvi Jyrkiäinen nappaa Esteringiltä jatkopaikan.

Jyrkiäisellä on vahva moottoriurheilutausta ja hän on ajanut jo vuosien ajan rata-autoilun SM-sarjoissa. Jyrkiäisen äiti on ralliautoilun vuoden 1991 naisten maailmanmestari Minna Sillankorva.

Finaalissa testataan sopeutumiskykyä

Paikasta Rally Star -valmennusohjelmaan haaveilevilla suomalaisilla on Heikkistä lukuun ottamatta vahva simulaattoritausta, vaikka monelta löytyykin kokemusta myös perinteisiltä kilparadoilta.

AKK:n valmennuspäällikkö Tuomo Nikkola kuvaili karsintakilpailujen käynnistyessä viime vuoden alussa ajosimulaattoreita hyvänä tapana mitata kuljettajien paineensietokykyä. Hyvän ajosuorituksen on synnyttävä myös maanosafinaaleissa paineen alla ja vähäisen harjoittelun jälkeen, Nikkola arvioi.

– Jokaisella on käytännössä mahdollisuus tutustua rataan vain kertaalleen ennen kuin kellot lyödään käyntiin. Kahdella kellotetulla vedolla pitää saada se oma paras ulosmitattua, Nikkola kertoo Yle Urheilulle.

Crosskart-auto moottoriradalla.
Tommi Mäkinen haki lokakuussa tuntumaa finaalitapahtumaan crosskart-autolla. Kuva: Jorma Mäkinen

Esteringillä kuljettajat kisaavat Cross Car -autoilla, jotka on suunniteltu Suomessa harvinaisemman autocrossin junioriluokan autoiksi. Kotimaisia crosskarteja ulkoisesti muistuttavissa autoissa on moottoripyöristä tutut moottorit, jotka saavat kehittää maksimissaan 75 hevosvoimaa, kun crosskartista irtoaa tehoa tuplaten. Eroa on myös rengastuksessa.

– Olen kuullut, että kyseessä on hyvin erityyppinen auto, vaikka ulkoisesti ne muistuttavat melko tavalla toisiaan. Teho-painosuhde on tietysti edelleen kova, sillä autot ovat kevyitä, Nikkola arvioi.

Suurin ero kotimaisiin crosskarteihin liittyy rengastukseen. Suomessa crosskarteissa on alla niihin tarkoitetut erikoisrenkaat, mutta Saksassa ajetaan Pirellin historic-ralliautoihin tarkoitetulla sorarallirenkaalla.

Euroopan finaaleihin suuntaavista suomalaisista useampi on hakenut tuntumaa finaaleita varten crosskartilla, mutta Cross Carista rallirenkailla ei heillä ole kokemusta. Tilanne tuottaa ylimääräistä sopeutumisen tarvetta, sillä esimerkiksi espanjalaiset ovat päässeet tammikuussa testaamaan rallirenkailla varustettua finaaliautoa Portugalin Lousadan radalla.

Kilpailijat ajavat finaalitapahtumassa autoa kolmena päivänä ja jokaisen päivän päätteeksi hitaimmat kuljettajat pudotetaan kisasta. Sopeutumiskykyä ja paineensietoa vaaditaan, jotta tie kohti tähteyttä avautuu.

Tuomaristo valitsee voittajan

Kolmipäiväisen finaaliviikonlopun päätteeksi voittajan valitsee tuomaristo, jossa istuvat WRC-kuljettaja Thierry Neuville, M-Sportin pomo Malcolm Wilson, FIAn varapuheenjohtaja ja kartturina rallin MM-sarjan vuonna 2001 voittanut Robert Reid, WRC-kuljettaja Oliver Solbergin äiti ja entinen ralliautoilija Pernilla Solberg sekä Pirellin rallipomo Terenzio Testoni.

Nopein kuljettaja ei välttämättä voita, sillä tuomaristo tekee lopullisen päätöksen ajosuoritusten lisäksi muun muassa haastattelujen perusteella. Mediataidotkin ovat siis osa valintaprosessia, mutta AKK:n Nikkola ei usko, että finaaleissa haettaisiin pr-toimiston sliippaamaa henkilöbrändiä.

Thierry Neuville (vas.) voitti Katalonian MM-rallin ja Dani Sordo (oik.) sijoittui kolmanneksi.
Hyundain WRC-kuljettaja Thierry Neuville (vasemmalla) on mukana valitsemassa maanosafinaalien voittajaa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

– Kielitaito siinä on varmasti tärkeintä. Rallissa on jo nyt riittävästi kuljettajia, jotka latelevat haastatteluissa samat lauseet joka kerta. Laji kaipaa persoonia, Nikkola arvioi.

Rallin suomenmestaruutta viime vuonna SM4-luokassa juhlinut kajaanilainen Oskari Heikkinen kertoo valmistautuneensa finaaleihin niin hyvin, kuin se Suomessa on mahdollista.

– Muutaman kerran olen päässyt crosskartia kokeilemaan. On mietityttänyt finaalien järjestäminen väkisin tähän maailmanaikaan, mutta se nyt on näin, Heikkinen kertoo.

– Tällaisella rallisprint-taustalla lyhyt tutustuminen ja kovat vedot kelloa vastaan ovat tuttua hommaa, toivottavasti siitä on apua.

Mediakoulutusta ei ole otettu, mutta kielitaitoa on.

– Englanti sujuu ihan mukavasti, diginatiivin varmuudella.

Lue myös:

Suomen seuraavaa rallitähteä etsitään videopelin avulla – "Olisimme todella tyhmiä, jos emme olisi mukana"

Digitaalisen rata-autoilun mestaruustaisto käynnistyy taas – Yle näyttää SM-sarjan kokonaisuudessaan

MM-rallit vaihtuivat ajosimulaattoriin, mutta Teemu Suninen on silti kova kilpailija – "Vaikka se on tietokonepeli, haluan aina voittaa"

Suosittelemme