Hyppää sisältöön

Osa koronapotilaista saa eristyspäätöksen, osa ei – "Mennään hyvin harmaalla alueella", sanoo Jyväskylän tartuntatautien vastuulääkäri

Herkästi tarttuvan Omikron-variantin myötä nopeasti kasvaneet koronatartuntamäärät ovat johtaneet muutoksiin koronakäytännöissä. Tällä hetkellä sairaanhoitopiirien ja kuntienkin välillä voi olla täysin vastakkaisia toimintatapoja esimerkiksi sairastuneiden eristämispäätöksissä.

Lyijykynä karanteenitekstin päällä
Kuvituskuva Kuva: Silja Viitala / Yle
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Testaa ite! Jäljitä ite! Hoida ite! Karanteeni, päätä ite! Sairausloma, maksa ite!

Uusi koronastrategia Ite-malli -meemi on jo hyvän aikaa kiertänyt sosiaalisessa mediassa, eivätkä sen kehotukset ole ehkä täysin tuulesta temmattuja.

Meneillään olevan korona-aallon ennätyskorkeat tartuntamäärät ovat pakottaneet terveydenhuoltoa muuttamaan niin testaus-, jäljitys- kuin eristämis- ja karanteenikäytäntöjäkin.

Useat sairaanhoitopiirit ovat viime aikoina ilmoittaneet luopuvansa pääosin koronaan sairastuneiden eristämisistä ja karanteeniin asettamisista.

Luopumisesta on linjannut myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, joka jätti lopullisen harkinnan asiassa kuitenkin kunnille.

Tällä hetkellä koronakäytännöt voivat vaihdella eristyspäätösten suhteen sairaanhoitopiirin sisällä, jopa naapurikuntien välillä.

Esimerkiksi Jyväskylä jatkaa koronaan sairastuneiden eristämispäätösten tekemistä toistaiseksi, koska kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä katsoo, että näin voidaan vielä hillitä epidemiaa ja eristysmääräyksistä kokonaan luopuminen olisi taudin yhä jyllätessä väärä viesti.

Virallista eristämispäätöstä tarvitaan esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan. Korona luokitellaan yhä yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.

– Kansalaiset on eriarvoisessa tilanteessa ja se on yksi syy jatkaa eristyspäätöksen tekemistä. Tietyt perusteet ovat olemassa myös yleisvaarallisen tartuntataudin perusteella. Eristämispäätösten tekemättä jättäminen voisi olla hankalaa ihmisille. Mielestäni meillä myös testauskäytäntö toimii kohtuullisesti eli pystymme eristämisillä vaikuttamaan epidemiatilanteeseen, kuvailee Käsmä.

"Ihannetilanteessa olisi yhdet valtakunnalliset ohjeet"

Käsmä myöntää, että erilaiset käytännöt hämmentävät ja aiheuttavat epätietosuutta.

– Myös terveydenhuollossa ollaan epätietoisia, kuinka eristämisessä tulisi edetä, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tai sosiaali- ja terveysministeriö (STM) eivät ole sanoneet asiasta juuta eikä jaata, kertoo Käsmä.

Käsmän mukaan valtakunnallista linjausta eristämisistä ja karanteeneista on odotettu jo hyvän aikaa.

– Mennään käytäntöjen suhteen hyvinkin harmaalla alueella ja mentiin jo ennen kuin sairaanhoitopiirit tulivat tästä esille. Sairaanhoitopiirit ovat ehkä ottaneet johtoa käsiin tilanteen hoidossa, mutta kuntatasolla tilanne on kovin epäselvä siinä, minkä mukaan pitäisi edetä, pohtii Käsmä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtaja, johtajaylilääkäri Juha Paloneva perustelee eristämisistä luopumista sillä, että tartuntoja on todella paljon ja eristämispäätöksiä pitäisi tehdä valtava määrä.

– Tartunnan jäljitykseen, potilaitten kontaktointiin tulee niin iso viive, ettei se ole enää tarkoituksenmukaista. Luotamme tietyllä tavalla, että ihmiset ovat sairaana liikkumatta ja tartuttamatta tautia tieten tahtoen muihin, sanoo Paloneva.

Hän toteaa, että ihannetilanteessa olisi yhdet valtakunnalliset ohjeet, joita kaikki noudattaisivat, ja niitä pystyttäisiin harvakseltaan hyvin ennakoiden muokkaamaan.

– Kun valtakunnallisia, kaikenkattavia ohjeita ei ole ja tilanne elää niin nopeasti, niin tulee tilanteita, että yhdessä kunnassa on yhdenlaiset ratkaisut ja toisessa toisenlaiset. Ymmärrän täysin, että tämä aiheuttaa hankaluutta. Välillä on itselläkin hankaluuksia pysyä selvillä, mikä oli kenenkin osalta päätös ja toimintamalli.

Sairasta kotona ja etsi ohjeet oman kunnan verkkosivuilta

Hengitystieinfektioon sairastuneita kehotetaan nyt sairastamaan kotona ja välttämään tarpeettomia kontakteja.

Käsmä kertoo, että Jyväkylässä virallisen positiivisen koronatestituloksen saaneet asetetaan toistaiseksi eristykseen ja he saavat tiedon tartunnasta tekstiviestillä. Viiveet eristyspuheluissa ovat venyneet noin viiteen vuorokauteen.

Koronatartuntaa epäileviä ja oireisia Käsmä opastaa jäämään kotiin sairastamaan.

– Paras tapa toimia on lievissä ylähengitysoireissa jäädä kotiin ja olla kotona niin pitkään, että oireet merkittävästi lievenevät. Puhutaan viiden päivän kotieristyksestä, jos ei tarvitse mitään erityisiä todistuksia ja pystyy sopimaan sairauspoissaoloista työnantajan kanssa.

Parhaiten oman kunnan koronakäytännöistä saa Käsmän mukaan tietoa kotikunnan nettisivuilta.

Paloneva painottaa, että mikäli tietää altistuneensa koronalle on oireita syytä tarkkailla, käyttää maskia, huolehtia käsihygieniasta ja ottaa kaikissa toimissa tartuttavuuden mahdollisuus huomioon.

– Altistuneena voi mennä kouluun ja töihin, jos ja kun eritys- ja karanteenipäätöksiä ei tehdä kuin poikkeustilanteessa. Jos tulee vähäisiäkin oireita, niin silloin on tärkeää, ettei mennä oireita levittämään.

Koronaväsyneeltä kansalaiselta edellytetään yksilön vastuuta

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri kertoo ymmärtävänsä hyvin, että nopeasti muuttuvat käytännöt, ohjeet ja suositukset saattavat johtaa piittaamattomaan käytökseen.

– Varmaan monella on koronaväsymystä ja tulee koronaa jo korvista ulos. Ei jakseta välittää ohjeista, tätä on ollut pitkin matkaa nähtävissä, kun tilanne on pitkittynyt. Monella on kärsivällisyys koetuksella, eikä jakseta välittää turvaohjeista kuten pitäisi.

Jos esimerkiksi sairaana ei noudateta omaehtoista eristystä saattavat Käsmän mukaan tartunnat ryöpsähtää jälleen tai tilanne voi pitkittyä.

Käsmän mukaan koronaepidemian hoidossa korostuu tällä hetkellä yksilön vastuu.

– Ei tämä ole terveydenhuollon, testaamisen tai eristämistodistusten avulla enää millään tavalla hoidettavissa. Kaikkien pitäisi yksilöinä kantaa vastuuta myös muun yhteiskunnan selviämisen puolesta eli annetut ohjeet ovat edelleen tosi tärkeitä, painottaa Käsmä.

Sekä Käsmä että Paloneva pohtivat sitäkin, pitäisikö korona poistaa yleivaarallisten tartuntatautien listalta mahdollisimman pian.

– Se olisi helpoin ja luontevin tapa edetä, niin lakisääteinen peruste eristämispäätöksistä päättyisi, arvioi Käsmä.

– Kyllähän tätä pohdintaa on tärkeä käydä. En suoralta kädeltä pysty sanomaan, että se olisi väärä tapa toimia, puntaroi puolestaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Lue myös:

Hallitus esittää oikeutta tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä

Jyväskylä jatkaa koronapositiivisten eristyspäätösten tekemistä – sairaanhoitopiiri haluaa lopettaa eristys- ja karanteenipäätökset, mutta kunnat saavat valita aikataulun ohjeiden noudattamiseen

Helsinki ohjeistaa oireettomia koronapositiivisia menemään töihin ja kouluun – nyt kaupunki neuvoo omaa henkilöstöään jäämään kotiin viideksi päiväksi

Kanta-Hämeen koronanyrkki: viranomaisen kirjoittamaa eristyspäätöstä ei enää tarvita ensisijaisena todisteena koronatartunnasta

Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan monin paikoin

Suosittelemme