Hyppää sisältöön

Tutkijat: Jos Boris Johnson ei jatka pääministerinä, hänelle voi olla vaikeaa löytää seuraajaa

Konservatiivipuolue näyttää olevan odottavalla kannalla eikä ainakaan julkisesti spekuloi Johnsonin mahdollisella seuraajalla. Puolue odottanee tutkintaraporttien valmistumista ensin.

Kenestä seuraaja, jos Boris Johnson lähtee?
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos Britannian pääministeri Boris Johnson joutuu lähtemään, hänelle ei ainakaan näillä näkymin ole vahvaa seuraajaehdokasta. Näin arvioivat Ylen aamun haastattelussa olleet politiikan tutkijat.

Ohjelmajohtaja Mikko Kuisma Tübingenin yliopistosta arvelee, että seuraajan löytyminen saattaa olla vaikeaa. Hän mainitsee yhdeksi mahdollisuudeksi valtiovarainministeri Rishi Sunakin, vaikka tämä onkin nuori ja kokematon.

– Ulkoministeri Liz Truss on myös varmasti yksi paalupaikkaa havittelelevista kandidaateista. Mutta heidän molempien kohdallaan on suurena kysymysmerkkinä puolueen sisällä se, onko heidän aikansa nyt. Liz Trussin kohdalla ongelma on lisäksi se, että puolueen maltillisemmalle keskustasiivelle hän on todennäköisesti liian voimakkaasti oikealla, Kuisma sanoo.

Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista arvelee, että konservatiivipuolue on vielä odottavalla kannalla.

– Ainakaan julkisesti ei ole ajettu vielä niihin asemiin, josta lähdettäisiin käymään pääministerikisaa konservatiivipuolueen sisällä. -- Se kertoo ehkä siitä, että puolueessa vielä odotetaan, miten tämä kohu ja puoluetta ravisteleva kriisi asettuvat selvitysten valossa, Jokela sanoi.

Johnsonia hiillostetaan taas tänään alahuoneessa

Johnson vastaa tänään parlamentin alahuoneen kysymyksiin viikoittaisella pääministerin kyselytunnilla. Edellisten viikkojen tapaan yhdeksi keskusteluaiheeksi noussee todennäköisesti kohu koronasulkujuhlista.

Lontoon poliisi kertoi tiistaina aloittaneensa tutkinnan juhlista, joita on järjestetty muun muassa pääministerin virka-asunnossa Britannian koronasulkujen aikana.

Meneillään on myös virkamiestutkinta, jonka on odotettu valmistuvan tällä viikolla. Toisaalta julkisuudessa on liikkunut tietoa, että selvityksen julkaisua saatetaan lykätä poliisiraportin valmistumiseen saakka.

Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Boris Johnsonilla alkavat kenties olla vitsit vähissä

Koronapandemia voi olla Britanniassa pian ohi – mutta niin myös Boris Johnsonin pääministeriaika

Toimittajalta: Rakastettava veijari vai kurja lurjus? Bileskandaalilla voi olla Boris Johnsonille kohtalokkaat seuraukset

Kosteat koronajuhlat koitumassa kalliiksi – Britannian pääministerin Boris Johnsonin ura vaakalaudalla

Suosittelemme sinulle