Hyppää sisältöön

Luonnonperintösäätiö suojelee yli 100-vuotiaan Hiidenkivenkorven Nuutajärvellä – jo viides suojelumetsä Urjalassa

Alue on nimetty Hiidenkivenkorveksi alueen reunalla olevan siirtolohkareen mukaan.

Hiidenkivenkorpi sijaitsee Nuutajärvellä. Kuva: Luonnonperintösäätiö
Heli Mansikka

Luonnonperintösäätiö on ostanut Urjalan Nuutajärveltä 12 hehtaarin kokoisen metsäalueen suojelua varten. Säätiö nimeää alueen Hiidenkivenkorveksi.

– Metsän reunalla sijaitsee jääkauden jättämä siirtokivilohkare, joka paikkakunnalla tunnetaan Rojukivenä. Vanha kansa nimitti Rojukiven kaltaisia suuria kiviä hiidenkiviksi, sillä mikäpä muu kuin hiisi saattaisi siirrellä jättimäisiä lohkareita, säätiö kertoo tiedotteessa.

Hiidenkivenkorven alueella on perimätiedon mukaan sijainnut esihistoriallinen asuinpaikka. Metsä on kauttaaltaan puustoinen, sillä siihen ei ole sataan vuoteen juuri kajottu.

– Nimestään huolimatta metsä ei biologisessa mielessä ole korpi, mutta sanan yleiskielisen merkityksen mukaisesti se on kyllä vanha ja huomattavan sankka kuusimetsä, kertoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila tiedotteessa.

Säätiö kertoo, että metsä sijaitsee omassa rauhassaan pikkutien varressa. Sen laidassa on autioitunut Järvenpään rakennusryhmä, jossa asuttiin vuodesta 1922 pitkälle sotien jälkeiseen aikaan. Metsän myi säätiölle Riitta Saarinen, joka halusi alueensa suojeluun.

Hiidenkivenkorpi on viides Luonnonperintösäätiön suojelualue Urjalassa. Muut säätiön suojelualueet paikkakunnalla ovat Pyssykangas, Haapalaakso, Metsänpeitto ja Saittovuori.

Luonnonperintösäätiön perusti kalastaja Pentti Linkola vuonna 1995.

Lue myös:

Salosta ostettiin jälleen metsää suojelutarkoitukseen – alueella liito-oravia

Luonnonperintösäätiö rauhoittaa Myllyniityn metsän Valkeakoskella

Suosittelemme sinulle