Hyppää sisältöön

Kaisa Vanha-Perttula puhuu sijoituksistaan avoimesti kavereilleen ja kannustaa siihen muitakin: "Kurssilaskussa ei kannata hötkyillä"

Pörssit ovat viime aikoina painuneet syvästi miinukselle. Nuorten osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtaja Kaisa Vanha-Perttula kehottaa muita nuoria sijoittajia suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti.

Henkilö katselee monitoreja pörssissä.
Kaisa Vanha-Perttula ei tee sijoituspäätöksiä kaverien vinkkien perusteella. Ne toimivat sparrauksena. Kuvassa eteläkorealainen pankkivirkailija Soulissa 10. tammikuuta 2022. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA
Marija Skara

Nuori voi sijoittaa rauhallisin mielin, sillä markkinoita on aikaa seurata vuosikymmeniä, arvioi Radio Suomen Päivän haastattelussa Nuorten osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtaja Kaisa Vanha-Perttula.

– Nuorena sijoitusaika on pitkä. Nuoret eivät ehkä hermostu, vaikka viime aikoinakin on markkinoilla nähty suuntia jos toisiakin.

Yhdysvaltain pörsseissä viime viikolla käynnistynyt osakekurssien syöksy painoi pörssit syvästi miinukselle myös ympäri Eurooppaa.

– Nuori voi olla rauhallisin mielin, kun sijoitushorisontti on monen vuosikymmenen päässä, toteaa Vanha-Perttula.

Yhä useampi nuori sijoittaa. Kaisa Vanha-Perttula iloitsee, että yhä useammalle nuorelle sijoittamisesta on tullut harrastus.

– Omassa lähipiirissä olen huomannut, että perjantai-iltana keskustelut voivat liittyä sijoittamiseen tai rahaan ja säästämiseen. Sijoittamisesta puhutaan tosi avoimesti.

Kaverit tietävät toistensa sijoituksista

Kaisa Vanha-Perttula kertoo hänen ystäviensä tietävän, kuinka paljon hän on sijoittanut ja mihin.

– Saatan näyttää sijoitussovelluksesta omia sijoituksiani, en piilottele niitä. Puhumme avoimesti siitä, mihin seuraavaksi kannattaisi sijoittaa.

Kaverin vinkkien avulla ei sijoituspäätöksiä kuitenkaan tehdä, toteaa Vanha-Perttula.

– Mutta niistä on kiva käydä keskustelua ja sparrata ajatuksia sijoituksiin liittyen.

Perinteisesti rahasta ja palkasta ei ole puhuttu. Enää nämä eivät ole vaiettuja aiheita nuorten parissa. Kavereiden kanssa keskustellaan sijoittamisesta, ja siihen kannustetaan.

– Kyllä mä tiedän aika hyvin, kuinka paljon kaverit tienaa ja sijoittaako tai säästääkö ne.

Jos seurannassa on samoja yhtiöitä, voi kavereiden kanssa keskusteluja myös yhtiöiden osavuosikatsauksista ja osakkeen arvostustasosta, kuvailee Kaisa Vanha-Perttula.

Vastuullinen sijoittaminen on vaikeaa, jos mittarit puuttuvat

Kaisa Vanha-Perttula kertoo, miettivänsä myös sijoittamisen vastuullisuutta.

– Koen, että se on ollut hiukan hankalaa, kun ei ole mittareita, jolla vastuullisuutta voi mitata. Kun sijoitan suoriin osakkeisiin, pyrin tarkistamaan firmasta, että sen vastuullisuusasiat ovat kohdallaan, kertoo Vanha Perttula.

Viime päivinä on Helsingin pörssissä monien osakkeiden hinnat sukeltaneet. Vanha-Perttula kertoo, ettei hän rynnännyt ostamaan halpoja osakkeita, vaikka tilaisuus olisikin ollut hyvä.

– Sanoisin, ettei kannata hötkyillä tai hätäillä. Kurssilaskun aikana voi tulla hyviä ostopaikkoja, mutta itse ottaisin rauhallisin mielin.

Jos on aktiivinen osakesijoittaja, sijoittaminen vaatii hyviä hermoja, mutta rahastoihin sijoittaessa ei tarvitse katsoa, miten ne päivittäin kehittyvät. Silloin voi Vanha-Perttulan mukaan “unohtaa” sijoitukset ja katsoa niiden muutoksia vain silloin tällöin.

Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Pörssipaniikki rauhoittui, mutta viime päivien syöksy söi pörssistä yli kuusi prosenttia – neljä ilmiötä selittää, miksi kurssit sukelsivat

New Yorkin pörssi sulkeutui ja Tokion pörssi avautui laskusuunnassa

Suosittelemme sinulle