Simo Peltola, 21, muistuttaa ensikohtaamisen perusteella hyvin pitkälti stereotyyppistä kilpalumilautailijaa tai freeski-laskijaa. Meininki on rentoa, eikä seuraavasta kisasta tunnu olevan minkäänlaista stressiä.
Haastattelun päätyttyä voi vetää johtopäätöksen, että näin ei aivan ole. Peltola on oman tiensä kulkija ja osaa erottua joukosta.
Kun freeski-valmentaja Juha Mourujärvi päättää heittää kuperkeikan hotellin käytävällä kameran edessä, Peltola yllättää ja kaatuu kuin slapstick-show'ssa konsanaan.
Räppikuteissa viihtyvä freeski-laskija on pakannut kaikki tärkeimmät urheilutamineensa Harry Potter -reppuun Pekingiä varten. Potter-reppu kulkee sinne, minne mies menee.
Lisäksi Peltola puhuu täydellistä saksaa. Hän muutti Itävaltaan perheensä kanssa yli kymmenen vuotta sitten Seinäjoelta. Siksi Simo Peltola saattaa olla suurelle yleisölle tuntemattomin urheilija Pekingiin matkaavassa Suomen olympiajoukkueessa.
Peltola valittiin viime tipassa olympiajoukkueeseen, kun Elias Syrjä ja Kuura Koivisto ovat loukkaantuneina.
– Olympiapaikka oli todella kova yllätys. Kausi ei ole mennyt hyvin. Olin jo varma, että tämä ei olisi ollut mahdollista, Peltola kertoo Yle Urheilulle.
"Pari temppua on jo mielessä"
Peltola sairasti koronan muutama viikko sitten ja kantapäässä on ollut tuntemuksia syksyllä. Peltola lähtee Pekingiin kysymysmerkkien kera, sillä hän ei ole päässyt kunnolla kisaamaan.
Hän osallistuu Pekingissä slopestyleen ja big airiin, jossa urheilija pääsee hyppyristä kunnolla ilmojen teille. Peltola on ollut parhaimmillaan MM-kisoissa 19:s big airissa.
Peltola arvioi, että voisi sijoittua parhaimmillaan olympialaisissa 20:n joukkoon.
– Pari temppua on jo mielessä, mutta en vielä tiedä, mitä teen. Jos siellä on isot hyppyrit, niin jotain hyvää settiä lähtee varmasti, Peltola vakuuttaa.
Peltola on henkeen ja vereen hip-hopin ystävä. Sitä alleviivaavat isot vaatteet. Kun mies mätkähtää hotelliaulassa pallotuoliin poseeraamaan, hän voisi hyvinkin olla nuori räppäri.
– Pakko olla aina kuulokkeet mukana kisoissa, muuten ei onnistu. Kuuntelen paljon vanhaa räppiä. Tässä lasketteluharrastuksessa on tärkeää koko paketti: isot vaatteet ja musa. Sillä tavalla voi näyttää omaa itseään.
Mitä kuuluu luureissa, kun lasket Pekingissä?
– En ole vielä ihan varma. Olen kuunnellut viime aikoina todella paljon DJ Screw'ta. Varmaan se on DJ Screw'n Pimp Tha Pen.
Pekingiin nauttimaan
Olympialaiset ovat monelle urheilijalle uran kohokohta. Sitä varten harjoitellaan pienestä asti, ja haave on päästä tekemään paras suoritus olympianäyttämöllä miljoonien silmäparien edessä.
Peltola katsoo uraansa erilaisten lasien lävitse.
– Olympialaiset ei ole ikinä ollut minulle se suurin unelma. Freestylelajeissa on niin paljon enemmän juttuja kuin kisaaminen. Laskettelu on minulle hauskin juttu koko elämässäni. Sen takia teen sitä joka päivä.
Pekingiin lähteminen sai silti urheilijassa "huikean fiiliksen".
– Se on totta kai hienoa, että tämän kaiken mukana pääsee kisoihin ja saan hyviä uusia kokemuksia.
Peltola kertoo, ettei ole koskaan oikeastaan harjoittelut kisoja varten.
– Vapaa-ajalla laskettelen ja skeittaan. Tärkeintä on se, että nautin siitä, mitä teen. Vähän pitäisi käydä salillakin. Valmentajat ovat aina uskoneet minuun. He ovat saaneet minut lähtemään kisamaailmaan.
Peltola valmistui viime keväänä Saalfeldenin freestyle-lukiosta Itävallasta. Nuori urheilija ei ole lyönyt vielä lukkoon urasuunnitelmiaan.
– Otin välivuoden ja katson nyt, miten lasketteleminen sujuu. Saatan mennä opiskelemaan. Jos kaikki menee hyvin, voi olla että, laskettelen loppuelämäni, Peltola pohtii.
Monilla urheilijoilla on kisarutiineja. Esimerkiksi jääkiekkoilijat saattavat laittaa luistimet jalkaan aina tietyssä järjestyksessä. Myös Peltolalla on kisarutiini, joka kulkee Harry Potter -repussa.
Peltola avaa reppuaan. Sieltä löytyvät muun muassa laskettelukypärä ja kisahanskat.
– Nämä ovat iskän vanhat lasketteluhanskat. Ilman näitä ei lähde temput.
Peltola laskee Pekingin talviolympialaisissa freeskin big airin karsinnassa maanantaina aamulla 7. helmikuuta. Slopestylen karsinta on 14. helmikuuta. Yle välittää Pekingin olympialaiset kanavillaan. Kisat alkavat 4. helmikuuta. Pääset Yle Urheilun kisaoppaaseen tästä.
Lue myös:
Olympiajoukkueella erikoinen syy, miksi varapelaajat eivät matkaa Pekingiin: ei petipaikkoja