Hyppää sisältöön

Eteläpohjalainen kyläteatteri tekee Zellerin palkitun Isä-näytelmän – esitysoikeudet yllättivät ryhmänkin: "Kokeilimme tikulla jäätä"

Florian Zellerin kirjoittama Isä-näytelmä vie katsojan muistisairaan maailmaan. Ohjaaja Eija-Irmeli Lahden mukaan näytelmäteksti on vaativa rampin molemmin puolin.

Harrastajateatteriesitys Kortesjärvellä
Jouko Mäkinen näyttelee pääosaa Ylikylän nuorisoseuran Isä-näytelmässä. Myös Laura Jokinen palaa takaisin nuorisoseuran näyttämölle. Kuva on vuodelta 2014, kun Kortesjärvellä esitettiin Orvokki Aution Pesärikko. Kuva: Ⓒ Foto-Neiti/Annica Hölsömäki
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa
Muistisairaudesta kertova Isä-näytelmä Kortesjärven Ylikylän näyttämölle

Kortesjärveläinen Ylikylän nuorisoseura Etelä-Pohjanmaalla on saanut esitysoikeudet Florian Zellerin Isä-näytelmälle.

Ranskalaisen Zellerin kirjoittama, palkittu näytelmä on kertomus muistisairaudesta. Se sai ensi-iltansa kymmenen vuotta sitten Pariisissa.

Suomessa vain muutamat ammatti- ja harrastajateatterit ovat saaneet aiemmin näytelmän esitysoikeudet. Sitä on esitetty Helsingin, Lahden ja Vaasan kaupunginteattereissa.

Vaikka Ylikylän nuorisoseura on ollut kunnianhimoinen näytelmävalinnoissaan, seura epäili itsekin tällä kertaa mahdollisuuksiaan, kertoo näytelmän tuottaja ja Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Joonas Autio.

– Siinä on ollut tosi paljon työsarkaa Drama Cornerilla, joka näistä esitysoikeuksista Suomessa huolehtii, mutta kokeilimme tikulla jäätä. Neuvottelut etenivät ja yhtäkkiä eräänä koruttomana perjantai-iltapäivänä tuli viesti, että sopimus on hyväksytty allekirjoitettavaksi, Autio sanoo.

Näytelmän ohjaa Kauhavalla Eija-Irmeli Lahti. Hän on ohjannut vuosien saatossa useita Ylikylän näytelmiä.

Joonas Aution mukaan nuorisoseuran pitkä yhteistyö Lahden kanssa on se perusta, miksi pieni seura ja pieni näyttelijäryhmä on uskaltanut tarttua vuosien varrella suuriin haasteisiin.

– Meillähän on kokemusta ja tekemistä taustalla. Olemme tehneet isojakin produktioita. Vierailimme esimerkiksi Pohjalaisia-musikaalilla Savoy-teatterissa. Nykyteatteri tehdään huomattavasti pienemmille henkilömäärillä, ja Zellerin Isä edustaa nyt sitten sitä koulukuntaa, Joonas Autio valottaa.

Vaativa molemmin puolin ramppia

Eija-Irmeli Lahti myöntää, että vähän häntäkin huimasi ylikyläläisten näytelmävalinta.

– Ylikylän teatteriporukka on pieni, mutta sinnikäs ryhmä, jonka resurssit ovat vaatimattomat. Oli minusta aikamoinen temppu, että he saivat esitysoikeuden maailmanluokan näytelmälle. Kun ensimmäisestä huimauksesta selvisin, innostuin ja olin valtavan otettu ja iloinen, että pyysivät minua ohjaamaan.

Muistisairaudet ovat viimeisen 20 vuoden aikana olleet monen näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksen keskiössä.

Eija-Irmeli Lahden mukaan Florian Zellerin teksti on haastava ohjata.

– Näytelmän rakenne on hyvin vaativa kummallakin puolella ramppia. Yleisöä pidetään koko ajan vähän ymmällään niin kuin se sairauskin tekee: mikä on totta, mikä on ollut joskus totta ja mikä ei ole koskaan ollutkaan totta, mutta sairaan ihmisen mielessä se yhtäkkiä onkin totta.

Lahti toteaa, että Zeller on onnistunut kirjoittamaan näytelmätekstin, joka ei etene kronologisesti, vaan siinä mennään eteen päin ja palataan.

Tarina syntyy lopullisesti katsojan omassa päässä.

– Tämä rakenne tekee jutusta hyvin hauraan, niin kuin tämä sairauskin saa siihen sairastuneen hauraaksi.

Yleisöä pidetään koko ajan vähän ymmällään: mikä on totta, mikä on ollut joskus totta ja mikä ei ole koskaan ollutkaan totta, mutta sairaan ihmisen mielessä se yhtäkkiä onkin totta.

Eija-Irmeli Lahti

Eija-Irmeli Lahti on itse kulkenut pitkän matkan edesmenneen, muistisairaan tätinsä rinnalla. Lahti hoiti tätinsä asioita Uuteenkaupunkiin samaan aikaan, kun hän vielä itse asui Seinäjoella.

– Seurasin vuosien ajan läheltä, miten ihminen murenee. Se oli aikamoinen koulu, eikä se ole unohtunut.

Jouko Mäkinen pääroolissa

Ylikylän nuorisoseura tuo Isä-näytelmän ensi-iltaan muistiviikolla 24. syyskuuta. Isän roolissa nähdään nuorisoseuran näyttämöltä tuttu Jouko Mäkinen.

Muissa rooleissa esiintyvät Laura Jokinen, Heli Kivikangas, Sami Paalanen, Jukka Varvas ja Katja Ylipelkonen-Puuskamäki.

– Vaikka roolit on täytetty, haemme harrastajia muun muassa rakentamaan lavastusta, puvustusta, rekvisiittaa sekä valo- ja äänitekniikkaa, Joonas Autio huomauttaa.

Muistiyhdistys yhteistyöhön

Nuorisoseura on saanut tuekseen Järvilakeuden kansalaisopiston, joka mahdollistaa ammattiohjauksen.

Yhteistyöhön lähtee mukaan myös Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistys. Joonas Autio kertoo, että suunnitelmat muistiyhdistyksen kanssa tarkentuvat keväällä.

– Moni meistä elää suoraan tai välillisesti siinä maailmassa, jonka näyttämöltä saamme koettavaksi. Yksi selkeä tarve on saada rakennettua katsojille eväitä muistisairaan läheisen kohtaamiseen, Joonas Autio uskoo.

Seinäjoella Zellerin Poika-näytelmä

Seinäjoen kaupunginteatteri tarttui myös tällä tuotantokaudella Florian Zellerin tekstiin.

Kaupunginteatterin piti tuoda tänään torstaina 27. tammikuuta ensi-iltaan Zellerin näytelmän Poika, mutta koronarajoitusten vuoksi näytelmän ensi-ilta siirtyy.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 28. tammikuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi: Muistisairauden kauhut tulivat tutuiksi Isä-elokuvan tähdelle – "Sain olla juuri niin hämilläni kuin roolihahmoni oli", Olivia Colman sanoo

Suosittelemme