Hyppää sisältöön

Koronarajoituksista luopuminen saa tukea alueen kansanedustajilta – valtaosa purkaisi rajoituksia ainakin asteittain

Omikronmuunnoksen kipakka leviäminen huolettaa yhä erityisesti vaalipiirin kokoomuksen edustajia.

Autio ruokapaikka.
Hallitus pohtii esimerkiksi ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista aiempaa nopeammassa aikataulussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Sari Möller
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtaosa alueen kansanedustajista olisi valmis luopumaan koronarajoituksista, ainakin asteittain.

Ylen kyselyyn vastanneista Vaasan vaalipiirin kansanedustajista kokoomuksen Paula Risikko ja Janne Sankelo pitäisivät vielä kiinni oikeasuhtaisista ja räätälöidyistä rajoituksista omikronin ärhäkän leviämisen vuoksi.

– Rajoituksista ei voida vielä luopua. Toki rajoitusten on aina oltava oikeasuhteisia ja räätälöityjä ottaen huomioon paikallinen tautitilanne, sanoo Risikko.

– Uusi, ärhäkkä käynnissä oleva epidemia-aalto saattaa olla koronan viimeinen vaihe, mutta tauti on aiheuttanut yllätyksiä tähänkin asti. Rajoitusten on oltava oikeasuhtaisia ja tarkkarajaisia ja niistä on luovuttava heti kun tilanne sen sallii, toteaa Sankelo.

Sankelon mukaan vielä on aikaista arvoida, mitä epidemiassa seuraavaksi tapahtuu. Rajoitusten purkaminen voisi silti alkaa varsin nopeaakin vauhtia.

– Ensimmäisinä mieleen tulevat ruokaravintoloihin ja liikuntapaikkoihin liittyvät ja opiskelijoihin kohdentuvat rajoitukset. Nyt on tarkkailu päällä ja pitää olla valmis nopeisiinkin toimenpiteisiin, jos se on mahdollista.

Myös keskustan Pasi Kivisaari sanoo ei kertarysäyksellä luopumiselle.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että rajoituksia on syytä alkaa poistamaan. Jokainen on voinut rokottautua ja kolmannet kierrokset pyörivät eteenpäin. Koronan kanssa on opittava elämään ilman hautautumista kellareihin.

Perussuomalaisten Mauri Peltokankaan, Jukka Mäkysen ja Juha Mäenpään mielestä rajoituksista tulisi nyt luopua.

– Viimeistään nyt pitää, olisi voinut luopua jo huomattavan paljon aikaisemmin. Tämä ei ole niin vaarallinen tauti kuin alunperin odotettiin, sanoo Mäenpää.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus arvioi rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen. Matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa.

Myös vaalipiirin ministerit keskustan Mika Lintilä ja Antti Kurvinen sekä RKP:n Anna-Maja Henriksson liputtavat rajoitusten purun puolesta ainakin matalariskisissä tapahtumissa.

Lue lisää: Ministerit yksituumaisia rajoitusten höllentämisestä – Lintilä laajentaisi ruokaravintoloiden aukioloa kello 23:een asti

KD:n Peter Östmanin mukaan nyt on hyvät perustelut siirtyä uuteen vaiheeseen, mutta erityisesti sairaalakuormitusta pitää silti yhä seurata.

– Rajoitukset olleet tähän asti pääosin tarpeellisia, joskin tiedottaminen ja säännökset vähän poukkoilevia. mutta ymmärrettävää että hallituksella ollut haasteita seurata ja lainsäädäntö tulee aina vähän perässä, ja se on aiheuttanut vähän hämmennystä kansalaisten ja yritysten parissa, sanoo Östman.

Myös RKP:n Anders Norrback sanoo, ettei rajoituksia voi pitää loputtomiin. Olennainen seurattava mittari on sairaalahoidon kuormitus.

– Haasteellista on ollut, että rajoitukset ovat muuttuneet nopeasti ja viesti on ollut sekavaa alueellisesti ja valtakunnallisesti, sanoo Norrback.

Keskustan Mikko Savola luopuisi rajoituksista koronapassin avulla:

– Koronapassi takaisin käyttöön ja yhteiskunta sitä kautta auki, jotta yrityselämämme saa jälleen paremmat edellytykset toimia, sanoo Savola.

Lue myös: Nämä syyt puoltavat koronarajoitusten purkua ja nämä sitä, miksi niitä ei voi lopettaa kuin seinään

Suosittelemme sinulle