Hyppää sisältöön

Athos-säätiön Luostarikeskus Panagiaa Lammilla uhkaa ulosotto – valoa tilanteeseen on kuitenkin näkyvissä

Korona on kurittanut Lammilla toimivan Athos-säätiön Luostarikeskus Panagiaa. Tulot ovat jääneet pääasiassa lahjoitusten varaan.

ikonimaalari Päivi Loikala ja Athos-säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen
Luostarikeskukseen valmistui vuonna 2015 mittava ikonimaalaus. Kuvassa ikonimaalari Päivi Loikala ja Athos-säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Tiina Kokko

Hämeenlinnassa Lammilla toimivan Athos-säätiön Luostarikeskus Panagiaa uhkaa ensi viikolla ulosotto. Säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen on kuitenkin luottavainen siihen, että tilanne helpottuu.

– Olemme koittaneet kerätä rahaa eri tavoin Suomesta ja ulkomailta. Täällä on myös joitakin asuntoja myynnissä. Olemme muodostaneet asunto-osakeyhtiöitä kahdesta rakennuksesta. Asuntojen myynnillä koitamme kerätä rahaa.

– Tilanne näyttää tässä vaiheessa aika valoisalta. Näyttää siltä, että tilanne raukeaa.

Koronan takia esimerkiksi luostarikeskuksen kurssitoiminta ja ryhmävierailut ovat olleet jäissä. Myös pyhiinvaellukset ulkomaille ovat olleet tauolla. Panagian yhteisö onkin toiminut lähes pelkästään lahjoitusten turvin, eikä ole pystynyt hoitamaan lainoja aiotulla tavalla.

Velkoja noin 170 000 euroa

Pankki on päättänyt panna kertyneet velat ulosottoon helmikuun alussa. Athos-säätiön Luostarikeskus Panagialla on velkoja noin 170 000 euroa.

Säätiön tavoitteena on Athos-vuoren hengessä elävä ortodoksinen luostariyhteisö, joka palvelee niin ortodokseja kuin laajemminkin Etelä-Suomen asukkaita.

– Monet ystävämme, jotka ovat täällä käyneet, ovat huomanneet, että me tarvitsemme apua. Emme pelkästään omin voimin, pienellä joukolla pysty selviämään.

Pöyhönen toivoo, että paikalliset asukkaat näkisivät luostariyhteisön tarvitsevan myös paikallisten myönteisyyttä ja halua auttaa. Hänen mukaansa luostarikeskuksesta Lammilla voi tulla yksi Hämeenlinnan alueen merkittävimmistä paikoista kansainvälisen tunnettavuuden kannalta.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle