Hyppää sisältöön

Miltä maistuisi pakastekuivattu vispipuuro? Ammattiopistossa pohditaan uusia keinoja tuotteiden jatkojalostamiseksi

Etelä-Savon ammattiopisto Esedussa selvitetään millaisia mahdollisuuksia elinkeinotoimintaan saadaan luonnontuotteita jatkojalostamalla ja kuivaamalla.

Etelä-Savon ammattiopiston opettaja Anne Piispa on projektiasiantuntijana hankkeessa, jossa selvitetään millaisia mahdollisuuksia elinkeinotoiminnalle saataisiin kuivaamalla tuotteita. Kuva: Sari Ursin / Yle
Sari Ursin,
Juho Liukkonen

Moni kuivaa marjojen ja sieniä, mutta sen lisäksi samalla tavalla voisi jatkojalostaa myös esimerkiksi kalaa, kanaa, taikinaa, kastikkeita ja hapankaalia.

Etelä-Savon ammattiopistolla on puolentoista vuoden ajan paiskittu töitä hankkeessa, jossa luonnontuotteita jatkojalostetaan kuivaamalla.

Nyt selvitetään, voisiko jatkojalostamalla tuoda uusia mahdollisuuksia maakunnan elinkeinotoimintaan. Hanke on EU:n rahoittama.

– Kun tuote kuivataan, se vie tilaa säilytyksessä huomattavasti vähemmän. Ei tarvitse säilöä tuotetta pakastimiin tai hillopurkkiin. Kuivattuna tuote säilyttää värin ja maun, Etelä-Savon ammattiopiston opettaja Anne Piispa intoutuu kertomaan.

Piispa toimii Luonnoneväistä elinvoimaa (siirryt toiseen palveluun) -hankkeen projektiasiantuntijana. Kuivaus on valittu luonnontuotteiden jatkojalostuskeinoksi.

Myös pakastekuivattu vispipuuro voi viedä kielen mennessään. Kuva: Sari Ursin / Yle

Hän uskoo, että tuotteita kuivaamalla voidaan minimoida ruokahävikkiä niin omissa keittiöissä ja harjoitusravintoloissa.

– Tarvitseeko pakastaa tuotteet, kun voi kuivata? Pakkastilaa säästyy.

– Retkeilyssä tarjoutuu myös huikea mahdollisuus. Kuivattu tuote olisi helppo kantaa repussaan mukana ja ottaa käyttöön lisäämällä kuivatun veden mukaan, jolloin saa nautittavan aterian.

Kuinka kauan tuotteet sitten säilyvät kuivattuna? Piispa myöntää, etteivät he ole vielä tässä vaiheessa selvittänyt omilla tuotteillaan säilytysaikoja.

– Olen ottanut kuitenkin selvää, että kuivattu tuote säilyy reilusti yli vuoden ja pidempäänkin. Riippuu siitä, millaiseen pakkaukseen on pakattu.

Suosittelemme sinulle