Hyppää sisältöön

Ilta Tikkurilassa paljasti, että poliisin kertoma ilmiö on nuorille arkipäivää – moni tunnisti tilanteen, jossa merkkivaatteet ryöstetään päältä

Yle jalkautui Vantaalle kysymään nuorten kokemuksia ilmiöstä, jossa väkivallalla uhkaamalla ryöstetään merkkivaatteita nuorten päältä. Useimmille ilmiö oli tuttu.

Tunnistamattomia nuoria Tikkurilan asemalla
Poliisin mukaan ryöstötapauksia on tullut ilmi muun muassa Vantaalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Kuvassa esiintyvät henkilöt eivät liity tapahtumiin. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kyllähän siinä tulee sellainen tunne, että nyt tuli turpaan, kuvailee 16-vuotias Micael tilannetta, jossa hänet ympäröi julkisella paikalla uhkaava poikajoukko.

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut viime aikoina useita tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai joukko alaikäisiä nuoria on ryöstänyt väkivallalla uhkaamalla arvokkaan merkkituotteen toiselta nuorelta.

Yle suuntasi tiistai-iltana Vantaalle Tikkurilan asemalle kysyäkseen nuorilta itseltään, millaisia tilanteita he ovat todistaneet. Kohtasimme Micaelin ja hänen kaverinsa Leevin Dixin liukuportaissa.

– Tämä ilmiö on yleistynyt paljon viime aikoina. Pitää pitää huoli, että ei liiku yksin missään, sanoo Leevi.

– Kun siinä on monta jätkää edessä ja itse yksin, niin ei siinä oikein voi mitään tehdä. Kun tilanne on ohi, tajuaa, että ei ne halunneetkaan sua turpaan vetää. Ne halusivat vaan ne sun tavarat tai rahat, jatkaa Micael.

Poikien mukaan asiasta on puhuttu kavereiden kesken ja myös kotona aihe on ollut esillä vanhempien kanssa.

Alaikäiset nuoret esiintyvät jutussa pelkillä etunimillään.

Nuoria Tikkurilan asemalla. Vasemmalla Micael ja oikealla Leevi
16-vuotiaat Micael ja Leevi ovat tarkkana, etteivät liiku iltaisin hämärillä alueilla, vaan siellä, missä on muitakin ihmisiä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Useimmat tunnistavat ilmiön

Kallista ja rikollista elämäntapaa ihannoima roadman-kulttuuri on viime vuosien aikana yleistynyt pääkaupunkiseudulla.

Kohtaamme illan aikana Dixissä useita nuoria, jotka kertovat tietävänsä ilmiöstä tai ovat itse olleet uhreja. Osa jopa kertoo avoimesti tietävänsä henkilöitä, jotka tällaista ryöstelyä harrastavat. Moni ei kuitenkaan halua kertoa kokemuksistaan julkisesti.

Aseman laituritasanteella Nea, Tuula ja Norah odottavat junaa. Hekin ovat kuulleet ilmiöstä, mutta heillä ei onneksi ole omakohtaisia kokemuksia.

Nuoria Tikkurilan asemalla. Oikealla Nea, keskellä Norah ja vasemmalla Tuulia
Nea, Norah ja Tuula odottivat Tikkurilan asemalla junaa tiistai-iltana. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Ollaan me kuultu ja tiedetäänkin joitain, jolle tällaista on sattunut, Tuula toteaa.

Poliisi: Mukana saattaa olla hyvin tavallisia nuoria

Rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että pääsääntöisesti tietoon tulleissa tapauksissa osalliset ovat olleet 15–18-vuotiaita.

– Siellä on monesti poliisille entuudestaan tuttuja, mutta näissä porukoissa saattaa olla myös hyvin tavallisia nuoria mukana, sanoo Kauppinen.

Hänen mukaansa vanhempien olisi hyvä olla kiinnostuneita, missä ja minkälaisissa porukoissa omat lapset ja nuoret liikkuvat.

Simo Kauppinen, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos
Rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo, että syksyn ja talven aikana Itä-Uudenmaan poliisin alueella on ollut useampia tapauksia, joissa nuoret ovat anastaneet toisiltaan merkkivaatteita. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Hän muistuttaa, että 15 vuotta täyttänyt on rikosoikeudellisessa vastuussa ja sitä nuoremmillekin rikollisista teoista aiheutuu seuraamuksia, kuten vahingonkorvausvastuu.

– Jos puhutaan, että väkivallalla tai sillä uhkaamalla viedään omaisuutta, on syytä epäillä ryöstöä ja olosuhteista riippuen jopa törkeätä olomuotoa. Nämä ovat erittäin vakavia rikoksia.

"Pitää alkaa miettiä, mitä uskaltaa laittaa päälle"

Ilta Tikkurilan asematasolla vaikuttaa rauhalliselta ja paikalla on useita vartijoita. Silti kohtaamme tilanteen, jossa keskustelun ilmapiiri muuttuu epämiellyttäväksi ja joudumme poistumaan paikalta.

Väistämättä käy mielessä, eikö nuoria pelota, kun näin moni heistä tietää ryöstelyilmiöstä. Junaa asemalla odottava Mimosa myöntää, että tieto laittaa kyllä ajattelemaan.

– Herättää se vähän sellaisia pelottavia ajatuksia. Muutenkin nuorten keskuudessa on viime aikoina tapahtunut kaikkea, mutta en itse ole kuullut tällaisesta ennen tätä, sanoo Mimosa.

Vieressä istuva Sanni toteaa, että saattaa jatkossa alkaa miettiä tarkemmin, mitä kaupungille uskaltaa laittaa päälle.

Alkuillasta kohdatut Micael ja Leevi ohjeistavat nuoria liikkumaan ryhmissä ja välttämään hämäriä alueita, kuten alikulkutunneleita iltaisin.

Nuoria Tikkurilan asemalla . Saana vasemmalla sitten Mimosa , Lydia ja Sanni oikealla
Saana, Mimosa, Lydia ja Sanni eivät olleet aikaisemmin kuulleet merkkivaatteiden ryöstelyilmiöstä. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Nuorisotoimi kehottaa vanhempia valppauteen

Merkkivaatteiden anastelu suoraan päältä on tuttu ilmiö Vantaan nuorisotoimelle. Nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelän mukaan ilmiö rantautui Suomeen pari vuotta sitten.

– Pienet rahat satsataan kalliisiin vöihin ja laukkuihin, ja halutaan näin erottua nuorten joukossa. Taitaa olla niin, että kaikilla ei ole tämäntyyppiseen tyyliin varaa ja sitten alkaa tulla näitä lieveilmiöitä, kuten varastaminen, Mäkelä sanoo.

Yhtenä merkittävänä tekijänä ilmiön yleistymiseen pidetään sosiaalista mediaa, jossa leviää maailmalta tietoa ja videoita reaaliajassa uusista ilmiöistä.

Pekka Mäkelä, nuorisotyön päällikkö, Vantaa
Nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä haluaa sanoa nuorille, ettei toisilta ryöstelyssä ole mitään järkeä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Hän muistuttaa, että ilmiö ei koske kaikkia eikä nuorisoa pidä liikaa yleistää. Hän kuitenkin neuvoo vanhempia olemaan kotona valppaina.

– Kotona on hyvä seurata, ilmestyykö nuoren vaatekaappiin yhtäkkiä merkkivaatteita tai toisaalta häviääkö niitä yhtäkkiä.

Miska Tikkurilan asemalla
16-vuotias Miska pitää liikkumista asemalla iltaisin edelleen melko turvallisena. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Illan päätteeksi jututamme vielä 16-vuotiasta Miskaa. Hän ei ole kuullut muotivaatteiden ryöstelystä, mutta ilmiö kuulostaa hänestä hirveältä.

Häntä itseään ei pelota liikkua esimerkiksi aseman lähellä iltaisin, ja korona-aikana meno on hänen mukaansa muutenkin rauhoittunut.

28.1.2022 klo 13.50 lisätty pääkuvan kuvatekstiin maininta, että kuvassa esiintyvät henkilöt eivät liity poliisin mainitsemiin tapahtumiin.

Lue seuraavaksi:

Alaikäiset nuoret tehneet useita ryöstöjä Uudenmaan alueella – merkkivaatteet viedään väkivallalla uhaten

Yle tutki: Vangittu someräppäri on keskeinen hahmo katujengien yhteenotoissa, joissa on käytetty jo ampuma-aseitakin

Vietimme illan Tikkurilan asemalla – kuvareportaasi kertoo nuorista, jotka menettivät lähiopetuksen, harrastukset ja kohtaamispaikat

Poliisi jatkaa tehostettua valvontaa Tikkurilan asemalla – harkinnassa on asemasillan sulkeminen myös arkena kello 23.30

Suosittelemme sinulle