Hyppää sisältöön

Futsalmiesten kohtalo ratkeaa tänään Amsterdamissa – vastassa on kahden miljoonan asukkaan palloiluihme, jonka Suomen valmennus tuntee läpikotaisin

Suomi on pakkovoiton edessä Sloveniaa vastaan futsalin EM-kisoissa. Päävalmentaja Mico Marticille ottelu voi olla viimeinen maajoukkueen peräsimessä

Jani Korpela ja Juhana Jyrkiäinen tuulettivat johtomaalia Kazakstania vastaan. Kuva: ANP via Getty Images
Jussi Vainikka

AMSTERDAM. Lähtökohdat Suomen futsalmiesten kohtalonotteluun EM-kisoissa ovat selvät. Slovenia on kaadettava, ja samalla toivottava, että Italia ei voita omassa ottelussaan Kazakstania.

– Tavoitteeni ennen turnausta oli, että saavumme viimeiseen otteluun edelleen elossa ja elossa olemme, päävalmentaja Mico Martic sanoo Yle Urheilulle.

Kazakstanille kärsitystä tappiosta huolimatta kaikki on siis yhä menossa Marticin suunnitelman mukaan. Suomen joukkue matkusti tiistaina Groningenista pääkaupunkiin Amsterdamiin, jonka kaduilla keskiviikkona höllennetyt koronarajoitukset ovat näkyneet katujen vilkastumisena.

Höllentyneiden rajoitusten myötä Suomi pääsee pelaamaan Slovenia-ottelun yleisön edessä. Ajaxin jalkapallostadionin vieressä sijaitsevaan monitoimihalliin otetaan perjantai-illan otteluihin noin 1200 katsojaa. Tapahtuma on jo loppuunmyyty – eikä ihme, sillä isäntämaa Hollanti pelaa jatkopaikasta myöhäisottelussa Serbiaa vastaan.

Amsterdamin futsalareenalla siirrettiin torstaina pahvikatsojia oikeiden katsojien tieltä. Kuva: Jussi Vainikka / Yle

Maanantain ottelussa Groningenissa Suomi kesti lohkon ykkössuosikki Kazakstanin kyydissä ensimmäiset puoli tuntia, mutta lopussa Kazakstan karkasi selvään voittoon.

Slovenia on aloittanut turnauksensa tasapeleillä Kazakstania ja Italiaa vastaan, mutta oli molemmissa lähellä jopa voittoa. Kazakstan nousi lopussa kahden maalin takaa tasoihin ja rohkeasti lentävällä maalivahdilla voittomaalia hakenut Italia oli joutua yllätetyksi housut kintuissa, kun Slovenian maalivahti Nejc Berzelak laukoi omasta päästä viimeisillä sekunneilla tyhjän maalin tolppaan.

Kroatialainen Martic on ollut vakuuttunut naapurimaansa otteista EM-parketeilla ja tuntee joukkueen hyvin. Hän varoittaa etenkin Slovenian vahvoista pivoteista eli ylimmistä kenttäpelaajista Denis Totoskovicista ja Kristjan Cujecista.

– Voisin sanoa, että Slovenia on esittänyt lohkon parasta peliä tähän mennessä. He pelaavat yksinkertaista peliä ja yrittävät pelata palloa nopeasti pivoteille. Laitapelaajat ovat nopeita ja kokeneita, Martic listaa.

– Slovenia on hyvä joukkue, mutta mielestäni olemme hyvin lähellä heitä. Jos pelaamme tarpeeksi energisesti, uskon, että voimme lyödä heidät.

Slovenian pelaajat katsoivat epäuskoisina pallon lipuvan tolppaan Italia-ottelun viimeisillä sekunneilla. Kuva: ANP via Getty Images

Italiaa vastaan Suomi pyssytti kaikki maalinsa erikoistilanteista. Kazakstania vastaan osumat olivat puolestaan onnistuneen prässin ja pallonliikuttelun tulosta. Suomi on osoittanut monipuolisuutensa, mutta nimenomaan prässipeli nousee jälleen korkeaan arvoon Sloveniaa vastaan.

– Meidän täytyy estää heitä pelaamasta palloa pivoteille ja olla todella vahvoja ensimmäisessä prässilinjasta. Emme saa päästää heitä yksi vastaan yksi -tilanteisiin varsinkaan vasemmalta laidalta, jossa Matej Fidersek ja Nejc Hozjan ovat todella vahvoja. Korkealta hyvin puolustaminen on avain menestykseen, Martic sanoo.

Kahden miljoonan asukkaan Slovenia on palloilulajeissa hämmästyttävän menestynyt maa. Viimeisten vuosien aikana maa on juhlinut miehissä muun muassa koripallon Euroopan mestaruutta ja kahta lentopallon EM-hopeaa. Jalkapallossa Slovenia on moninkertainen arvokisakävijä ja futsalissa maa on ollut mukana EM-tasolla joka kerta vuodesta 2010.

Balkanin maat ovat futsalissa vahvoja, ja Slovenian lisäksi EM-kisoissa ovat nytkin mukana Serbia, Bosnia-Hertsegovina ja Marticin kotimaa Kroatia.

– Mielestäni balkanilaiset joukkueet ovat aina henkisesti vahvoja ja todella kilpailullisia. Pelaajat ovat tottuneet kilpailemaan jo nuoresta iästä ja jo lapset pelaavat aina voitosta, Martic pohtii.

Mico Martic on nostanut Suomen futsalmaajoukkueen kymmenessä vuodessa eurooppalaiselle huipputasolle. Kuva: Getty Images

Lähes kymmenen vuotta Suomen päävalmentajana toiminut ja futsaliin menestyksen tuoneen Marticin sopimus päättyy pian EM-kisojen jälkeen. Slovenia-ottelu on Marticille sadas maajoukkueen peräsimessä ja voi jäädä myös viimeiseksi, jos jatkopaikkaa ei tule.

– Puhumme johdon kanssa näistä asioista turnauksen jälkeen. Tällä hetkellä nautin tästä paljon ja olen joukkueeni kanssa onnellinen, Martic kuittasi utelut mahdollisesta jatkosta.

Kävi Amsterdamissa perjantai-iltana miten tahansa, Marticin perintöön suomalaisessa futsalissa sillä ei ole vaikutusta. Opiskelijoiden mukana Suomeen 90-luvulla tulleesta lajista on tullut suomalaispelaajille mahdollinen urapolku ammattilaiseksi asti. Suomea ja suomalaisia pelaajia arvostetaan nyt kansainvälisesti.

– Minulle on tärkeää edustaa suomalaista futsalyhteisöä hyvällä tavalla. Olemme mielestäni onnistuneet. Tietenkin haluamme jatkoon, mutta olen joka tapauksessa iloinen ollessamme täällä. Pystymme haastamaan kenet tahansa, ja se on meidän työmme, Martic päättää.

Suomi kohtaa Slovenian EM-kisojen alkulohkon päätöskamppailussa Amsterdamissa kello 18.30. Suora lähetys ottelusta TV2:ssa ja Areenassa alkaa kello 18.10.

Lue myös:

"Tästä pojasta pitäisi tehdä elokuva!" Henri Alamikkotervon EM-debyytti hakee vertaistaan – tie lammasfarmilta huipulle on vieläkin kiinnostavampi

Näin Suomi etenee jatkoon futsalin EM-kisoissa – kohtalonottelu perjantaina Sloveniaa vastaan

Suomen futsalmiehille EM-turnauksen avaustappio – lohkon ennakkosuosikki Kazakstan rynni voittoon: "Hyvä ottaa heikompi peli tähän vaiheeseen turnausta"

Suosittelemme sinulle