Hyppää sisältöön

Applen kova tulos: liikevaihto uuteen ennätykseen ja voittoa liki 35 miljardia dollaria

Applen vuosineljänneksen nettotulos ylitti 30 miljardia dollaria ensimmäistä kertaa. Applen markkina-alueista kaikki paitsi Japani nostivat myyntilukujaan vuoden takaisesta.

Iphone.
Tuotekategorioiden myyntiluvut kasvoivat Applen mukaan muun muassa puhelimissa. Kuva: Antti Eintola / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia, tuotantoketjujen ongelmat ja sirupula eivät hidastaneet teknologiayhtiö Applea, jonka loka-joulukuun tulosraportti sisälsi kaksi ennätystä.

Applen liikevaihto sen tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä kohosi uuteen ennätykseen. Liikevaihto oli liki 124 miljardia dollaria eli noin 111 miljardia euroa ja kasvua vuoden takaiseen tuli noin 11 prosenttia.

Teknologiajätin nettotulos nousi sen tilikauden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 34,6 miljardiin dollariin (noin 31 miljardia euroa), kun vuotta aiemmin se oli 28,7 miljardia dollaria. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Applen vuosineljänneksen nettotulos ylittää 30 miljardia dollaria, kirjoittaa analyysitalo Morningstar.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook toteaa tulostiedotteessa, että yhtiön innovatiivisimmat tuotteet ja palvelut mahdollistivat kuluneen neljänneksen ennätystulokset.

– Olemme kiitollisia nähdessämme asiakkaidemme palautteen aikana, jolloin yhteydenpito on tärkeämpää kuin koskaan. Teemme kaikkemme rakentaaksemme parempaa maailmaa – edistämme tavoitettamme tulla hiilineutraaliksi tuotantoketjumme ja tuotteidemme osalta vuoteen 2030 mennessä.

Apple ilmoitti pyrkimyksensä hiilineutraaliuteen ensimmäisen kerran heinäkuussa 2020.

Yhtiön talousjohtajan Luca Maestrin mukaan Apple tuotti osakkeenomistajilleen loka-joulukuussa liki 27 miljardia dollaria. Maestri toisti edellisistä tilikausiraporteista tutun tavoitteen saavuttaa neutraali nettokassa "ajan myötä".

Lomakausi kohottaa myyntiä

Yhtiön ensimmäinen neljännes osuu lomakaudelle, jonka alla yhtiöt yleensä tekevät isoimmat tuotejulkistuksensa – mistä ei luonnollisesti ole myynnin suhteen haittaa. Tuotekategorioiden myyntiluvut kohosivat nekin vuodentakaisesta niin puhelimissa, tietokoneissa, asusteissa kuin palveluissakin. Ainoastaan iPad-tablettien myynti kävi vuosi sitten kovempana.

Applen markkina-alueista kaikki paitsi Japani nostivat myyntilukujaan vuoden takaisesta.

Teknologijätin tulos kasvoi myös edellisellä, heinäkuusta syyskuun ajoittuvalla neljänneksellä, vaikka komponenttipulan ja koronapandemian aiheuttamat tuotantohäiriöt vaikeuttivat tuolloinkin tilannetta ja kurittivat Applen liikevaihtoa Cookin mukaan kuusi miljardia dollaria.

Apple on maailman arvokkain julkisesti noteerattu yhtiö.

Suosittelemme