Hyppää sisältöön

Jyväskylän ympäristöterveys hakee yhteisvastaanotosta helpotusta eläinlääkäripulaan – Petäjäveden kunnaneläinlääkäri muuttaa Palokkaan

Jyväskylän ympäristöterveysalue on kärsinyt eläinlääkäripulasta jo pitempään. Apua tilanteeseen haetaan Palokan yhteisvastaanoton vahvistamisesta.

Kissa rokotuksessa.
Pieneläimen eli lemmikin omistaja turvautuu usein yksityisen eläinlääkärin palveluihin siellä, missä sellaista on tarjolla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Virpi Kotilainen

Jyväskylän seudun ympäristöterveys toivoo, että eläinlääkäreiden rekrytointi helpottuu ja eläinlääkinnän palvelut paranevat alueella, kun Petäjäveden yhden lääkärin vastaanotto siirtyy Palokan yhteisvastaanotolle.

Petäjäveden kunnaneläinlääkärin vastaanotto muuttaa Palokkaan 18. helmikuuta.

- Kunnaneläinlääkäri liikkuu alueen eläintiloilla entiseen tapaan, ja kunnaneläinlääkärin puhelinnumero säilyy samana, toteaa Jyväskylän ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi.

Useamman kunnaneläinlääkärin yhteisvastaanotot ovat yleistyneet, sillä niissä työtä voi jakaa ja työyhteisöstä saa tukea. Yhteisvastaanotolle on tähänastisten kokemusten mukaan helpompi saada sijaisia ja vakituisia työntekijöitä kuin yhden eläinlääkärin vastaanotolle.

– Tästä on viimeksi saatu hyviä kokemuksia pohjoisesta Keski-Suomesta, kun eläinlääkäripalvelut keskitettiin Pihtiputaalle, Yksjärvi sanoo.

Eläinlääkäreistä jatkuva pula

Jyväskylän seudun ympäristöterveys vastaa kunnallisesta eläinlääkinnästä kymmenen kunnan alueella, ja loppusyksystä lähtien eläinlääkäreistä on ollut jatkuva pula.

Hanna Yksjärvi kertoo, että lääkäripula on vaikeuttanut vastaanottoaikojen saantia alueella.

– Varsinkin kiireettömät ajat menevät pitemmän ajan päähän ja niitä joudutaan perumaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, jos lääkäri joutuu hoitamaan kiireellisiä tapauksia.

Hanna Yksjärven mukaan koronapandemia on osaltaan hankaloittanut tilannetta, sillä eläinlääkärit ovat aiempaa useammin joutuneet jäämään kotiin vähäistenkin oireiden takia.

– Se aiheuttaa vielä lisäongelmaa sijaisten rekrytointiin, kun on niitä tilanteita enemmän kuin ennen.

Yksityisvastaanotot tärkeitä pieneläimille

Kunnallisen eläinlääkinnän tehtävänä on hoitaa kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat eläimet. Kiireettömissä tapauksissa kunnallinen eläinlääkäri hoitaa ensisijaisesti suureläimet.

Pieneläinten hoitamisessa tärkeä rooli on yksityisillä eläinlääkäreillä. Jyväskylän ympäristöterveys on kehottanutkin asiakkaita tarvittaessa kääntymään yksityisten eläinlääkäreiden puoleen.

Palokan kunnaneläinlääkärin yhteisvastaanotto sijaitsee Palokan terveysaseman alakerrassa. Petäjäveden alueen kunnaneläinlääkärin asiakkaat saavat jatkossa palvelut Palokasta.

Jyväskylän seudun ympäristöterveyden yhteistoiminta-alueen kuntia ovat Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski.

Jatkossa alueella on kunnaneläinlääkärin vastaanotto Palokan lisäksi Hankasalmella, Joutsassa ja Muuramessa. Äänekosken eläinlääkäripalvelut tuottaa Laukaa yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Suosittelemme sinulle