Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto vahvisti: Kuntosalit ja uimahallit avautuvat ensi viikolla Uudellamaalla – sisätiloissa saa kokoontua enintään 50 henkeä

Vaikka kuormitus sosiaali- ja terveydenhuollossa on yhä korkealla tasolla, edellytykset rajoituksille eivät enää täyty, Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä totesi aiemmin perjantaina.

Kuntosali, etualalla käsipainoja. Salilla ei ole yhtään ihmistä.
EasyFit-kuntosali Kannelmäen kauppakeskus Kaaressa kuvattiin 29. joulukuuta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Otso Karhu,
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt purkaa koronarajoituksia ja kumota julkisten tilojen sulkupäätöksen, virasto tiedottaa. Päätökset tulevat voimaan ensi viikon tiistaina eli 1. helmikuuta.

Liikunta-, harrastus- ja virkistystoimintaan käytettävien tilojen sulkupäätös kumotaan kokonaan, ja sisätiloissa voi jatkossa järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos osallistujilla on määritelty istumapaikka. Jos istumapaikkoja ei ole määritelty, minkään kokoisia kokoontumisia ei voi järjestää.

Kokoontumisrajoitukset koskevat muun muassa teatteri- ja elokuvateatterinäytöksiä, urheiluotteluja ja konsertteja.

Päätöksen on tarkoitus olla voimassa ainakin 15. helmikuuta saakka.

Helmikuun alusta alkaen siis kaikki tähän asti aluehallintoviraston päätöksellä suljettaviksi määrätyt tilat voi avata asiakkaille ja yleisölle.

– Sairaanhoitopiirin lausunnon valossa epidemiatilanne on tasaantumassa, vaikka terveydenhuollon kuormitus on edelleen korkealla tasolla. Näin ollen valmistelemme nyt koronakoordinaatioryhmän linjauksen mukaisesti sulkumääräyksen kokonaan kumoavaa päätöstä, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä tiedotteessa.

Tilaisuuksien järjestäjät tai tilojen käytöstä vastaavat henkilöt voivat yhä edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassia samoilla periaatteilla kuin tähän asti, mutta passia ei voi tällä hetkellä käyttää vaihtoehtona rajoituksille.

Katso alta muiden maakuntien tuoreet muutokset koronarajoituksiin.

Kymenlaakso

Myös Kymenlaakson alueelle on tulossa koronarajoituksia lieventäviä päätöksiä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan päätökset on tarkoitus antaa maanantaina 31. tammikuuta.

Uuden päätöksen myötä kuntosalit, uimahallit, sisäleikkipuistot, kauppakeskusten yleiset tilat ja yksilöurheiluun tai vastaavaan pääosin lähikontaktittomaan liikuntaan käytetyt tilat avautuvat yleisölle. Päätöksien on tarkoitus astua voimaan 3. helmikuuta.

Lisäksi avi valmistelee kokoontumisrajoitusten lieventämistä Kymenlaakson alueelle. 1. helmikuuta alkaen sisätiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisölle on määritelty istumapaikat. Jos istumapaikkoja ei ole määritelty, tilaisuuteen voi osallistua enintään kymmenen henkilöä. Ulkotilojen osallistujamääriä ei uuden päätöksen myötä enää rajoiteta.

Korkeamman tartuntariskin tilat pidetään edelleen suljettuina. Tällaisia tiloja ovat muun muassa ryhmäliikuntaan, joukkueurheiluun, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun ja liikuntaan käytettävät sisätilat, sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan tarkoitetut tilat.

Suljetuissa sisätiloissa voi edelleen jatkaa lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa ja lakisääteisten palvelujen, kuten kuntoutuspalvelujen tarjoamista.

Kuten aiemmin, sulkupäätökset eivät koske ammattilaisurheilijoita eivätkä yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Varsinais-Suomi ja Satakunta

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt lieventää koronarajoituksia Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Päätös tulee voimaan lauantaina 29. tammikuuta ja kestää 15. helmikuuta saakka.

Jatkossa yleisötilaisuuksiin voi osallistua korkeintaan 50 prosenttia tilaan sallitusta maksimiosallistujamäärästä.

Kaikki aiemmin suljetuiksi määrätyt liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystoimintatilat vapautuvat rajoituksista. Ne voidaan pitää jatkossa auki, kun tilojen terveysturvallinen käyttö voidaan taata.

Voimassa pysyy kuitenkin määräys siitä, että asiakas- ja yleisötilojen hallinnoijat joutuvat ehkäisemään lähikontakteja tiloissa jatkossakin. Tämän voi toteuttaa tilojen vastaavan henkilön itse harkitsemilla keinoilla, kuten porrastetulla kävijöiden liikkumisella, osallistujamäärien rajaamisella tai oleskelupaikkojen sijoittelulla.

– Sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa on riski tartuntaryppäiden syntymiseen. Tämän vuoksi sisätilojen tapahtumiin on vielä tarpeen kohdistaa rajoituksia, sanoo johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään, että yleisötilaisuudet alueella avataan, mutta niin, että vaadittuja terveysturvallisuustoimia voidaan noudattaa.

Sisätilojen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kielto päättyy 31. tammikuuta. Uudet säännökset astuvat voimaan 1. helmikuuta ja ovat voimassa 28. helmikuuta saakka.

Yleisölle avoimien tai rajatun asiakaskunnan oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaiden lähikontakteja voidaan välttää.

Avin mukaan määräys velvoittaa toimijoita järjestämään toimintansa terveysturvallisesti, ja toimenpiteitä tulee tehdä enemmän, kuin mitä lain tartuntatautilain 58 c pykälä edellyttää. Velvoitteen noudattamisesta on tehtävä kirjallinen suunnitelma. Nähtävillä pidettävässä suunnitelmassa on kuvattava ne toimenpiteet, joilla lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään.

Aluehallintovirastot ovat koonneet verkkosivuilleen ohjeen kirjallisen suunnitelman tekoon.

– Kehotan jokaista toimimaan tosissaan omikronin liian nopean leviämisen ehkäisemiksi. Kovin tautipiikki lienee alueella vielä tulossa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto luottaa nyt ”tolkun” ihmisinä tunnettuihin pohjoispohjalaisiin, kun rajoituksia lievennetään selvästi, vaikka uusia tartuntoja on yhä erittäin paljon, sanoo aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Koronaryhmä suositteli rajoitusten purkua

Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä suositteli aiemmin perjantaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se purkaa liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulkumääräyksen.

Vaikka kuormitus sosiaali- ja terveydenhuollossa on yhä korkealla tasolla, edellytykset rajoitukselle eivät enää täyty, ryhmä totesi tiedotteessaan.

Aluehallintovirasto teki 21. tammikuuta päätöksen jatkaa HUSin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä 7. helmikuuta asti. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä suositteli nyt, että virasto purkaisi kyseisen päätöksen kokonaisuudessaan tiistaina 1. helmikuuta alkaen.

Koronaviruspandemian aiheuttama kuormitus Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on pysynyt edelleen korkealla tasolla, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että kuormituksen nousu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa laskuun.

– Tämän vuoksi arvioimme alueellisessa koordinaatioryhmässä, että lain määrittelemät edellytykset rajoitusten jatkamiseen eivät enää täyty, vaikka tartuntojen suuri määrä kuormittaa sosiaali- ja terveyspalveluja merkittävästi, sanoi ryhmän puheenjohtaja, HUSin vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander aamuisessa tiedotteessa.

Lisäksi Uudenmaan koordinaatioryhmä suositti aluehallintovirastolle, että se jatkaa voimassa olevaa yleisötilaisuuksia koskevaa rajoituspäätöstä 31. tammikuuta jälkeen siten, että sisätilojen istumapaikalliset, enintään 50 hengen tilaisuudet sallitaan 1.–15. helmikuuta.

Lisäksi ryhmä suositteli, että aluehallintovirasto jatkaa voimassa olevaa asiakastilojen terveysturvallista käyttöä koskevaa määräystä 31. tammikuuta jälkeen kahden viikon ajan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 29. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Nämä syyt puoltavat koronarajoitusten purkua ja nämä sitä, miksi niitä ei voi lopettaa kuin seinään

Pääkaupunkiseudun elokuvateatterit saattavat avautua ensi viikolla, jos avi kuuntelee koronakoordinaatioryhmää

Koronaepidemian huippu on saavutettu pääkaupunkiseudulla, arvioi HUSin Asko Järvinen

Suosittelemme