Hyppää sisältöön

Brexit on Britannian taloudelle suurempi päänvaiva kuin koronaepidemia – nyt enemmistö briteistä pitää lähtemistä virheenä

Vuosi brexitin siirtymäkauden päättymisen jälkeen taloushaitoista on tullut selviä ja hyödyt loistavat poissaolollaan. EU-eron kannattajat uskovat näkevänsä hyötyjä tulevaisuudessa.

Kaupankäyntiä kukkatorilla.
Kukkakauppias Rosario Rospon myymät kasvit tulevat merten takaa. Brexitin myötä niiden hinnat ovat nousseet. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

LONTOO Itä-Lontoon Columbia Roadin jokasunnuntaisilla kukkamarkkinoilla on pukeuduttu viimeisen päälle.

Muodikas markkinayleisö lähettelee Instagramiin kuvia ostoksista, joista on tullut entistä kalliimpia, kertoo kukkakauppias Rosario Rospo.

– Osa tuotteista on kallistunut yli 50 prosenttia, ja suurin syy tähän on brexit, nuoruudestaan lähtien markkinoilla työskennellyt kauppias sanoo.

Naapurikojun kollega Daniel Krokos kertoo lähes kaksinkertaistuneista hinnoista. Ja vaikka koronapandemia on osatekijä hintojen nousuun, syyttää hänkin tilanteesta ennen kaikkea Britannian EU-eroa.

– Jokaiselle kasvilähetykselle EU:sta on pitänyt vuodenvaihteesta alkaen tilata kasvipassi ja kasvinterveystarkastus. Tämä maksaa rahaa, Krokos kritisoi.

Mies ja kukkakimppu
Kukkakauppias Rosario Rospo pitää Britannian EU-eroa virheenä. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Suurin osa Britanniassa myytävistä kukista tulee EU:n alueelta, eikä kasvien tuonti ole ainoa ongelma-alue.

Valtiollinen budjettivastuun virasto OBR katsoo, että brexitistä on tulossa Britannialle kaksi kertaa niin suuri taloudellinen haitta kuin koronapandemiasta.

Viraston laskelmien mukaan maassa käytävän kaupan määrä on supistunut pysyvästi noin 15 prosentilla. Tämä tekee Britannian taloudesta neljä prosenttia pienemmän kuin silloin, jos se olisi ollut EU:n jäsenenä.

Lontoolaisilla kukkamarkkinoilla otetaan kännykkäkuvia.
Columbia Roadin kukkamarkkinat on Instagram-väen suosikkipaikkoja Lontoossa. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Paperityön määrä kasvanut

Britannian hallitus ei ole haitoista kertovista raporteista huolestunut. Pääministeri Boris Johnson kehui uudenvuoden puheessaan brexitin hyötyjä, mukaan lukien "760 miljardin punnan arvoisia uusia kauppasopimuksia yli 70 maan kanssa".

Sussexin yliopiston UK Trade Policy Observatoryn selvityksen mukaan EU-erosta johtuva haitta on huomattavasti suurempi kuin tähän mennessä solmituista kauppasopimuksista saatu minimaalinen hyöty.

Selvityksessä esitetyn arvion perusteella seuraavan 15 vuoden aikana nyt tehdyistä sopimuksista tulee asukasta kohden korkeintaan kahdeksan euron hyöty. Samaan aikaan brexitistä koituu noin 1 500:n euron menetykset asukasta kohti.

Columbia Roadilla päämajaansa pitävän Word of Echo -levy-yhtiön perustaja Natalie Judge kertoo, että brexit on tehnyt EU-kaupasta äärimmäisen vaikeaa.

– Päiväni menevät nyt tullibyrokratian parissa. Saksaan lähettämistäni levyistä lähes kaikki palautetaan. Jos lähetän ne uudelleen, katoavat katteeni lähetyskuluihin, Judge kertoo.

Postipaketti naisen kädessä.
Tulli palautti Saksaan lähetetyn paketin, vaikka yrittäjä Natalia Judge pyrki seuraamaan sääntöjä pilkulleen. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Judge sanoo, että pienelle yrittäjille sääntöjen tarkka selvittäminen on lähes mahdotonta, etenkin kun EU-maiden tullit ja postifirmat tulkitsevat niitä eri tavoilla.

Osa ongelmista menee brexitin tuoman byrokratian harjoittelun piikkiin, mutta Judge pelkää myös pysyvää kaupan menetystä.

– Vaikka lähetykset pääsevät perille, tulee EU-asiakkaalle noin 20 prosenttia lisähintaa tullauskustannuksista. Esimerkiksi nuorelle musiikkifaneille hinta voi lisäkulujen kanssa olla liian korkea.

Nainen levykaupassa.
World of Echo -levy-yhtiön omistajan Natalie Judgen mukaan heidän tuotteidensa tilaaminen ulkomaille on kallistunut noin viidenneksellä brexitin myötä. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Enemmistö katuu EU:sta lähtemistä

Kaupan haitat eivät tarkoita sitä, että Britannian talous olisi pysähtynyt. Sen näkee jo vilkkaasta Columbia Roadin markkinakadusta.

Arjessa vaikutuksia voi olla vaikea havaita, sillä brexitin tuomia haittoja mitatessa vertailua tehdään kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa EU-jäsenyyttä olisi jatkettu.

Kaikki eivät jaa mielipidettä EU-eron tuomista ongelmista.

– Hölynpölyä, mistä ne näitä keksivät, huikkaa nimettömänä pysyttelevä kukkakauppias brexitin mahdollisista haitoista kysyttäessä.

Monet Columbian Roadilla eivät halua kommentoida aihetta. Puheliaampi kukkakauppias kertoo ääntään madaltaen kollegoiden hiljaisuuden johtuvan siitä, että suuri osa heistä äänesti brexitin puolesta.

Ihmisiä torilla kukkien kanssa.
Lontoossa Columbian Roadilla riittää väkeä kukkaostoksille brexitistä ja koronaepidemiasta huolimatta. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Tutkimusten mukaan EU-eroa kannattaneet syyttivät esimerkiksi syksyn bensiinipulasta mieluummin muita tekijöitä kuin brexitiä. Mielipidemittausten mukaan selvä enemmistö briteistä pitää kuitenkin EU-eroa virheenä "jälkikäteen ajateltuna".

Uudelleen liittymisestä kysyttäessä tilanne on tasaisempi. EU:hun palaamista kannattaa nyt noin 53 prosenttia kansasta, Britannian tunnetuimman mielipidetutkijan John Curticen analyysi osoittaa.

Uusi EU-jäsenyys ei ole tällä hetkellä realistinen vaihtoehto ja kukkakauppias Rosario Rospo pelkää ongelmien pahenevan entisestään.

– Heinäkuusta alkaen kasvinterveystodistuksia vaaditaan entistä useammalta EU:sta tulevalta lajikkeelta, enkä tiedä kuinka tässä käy. Elän päivä kerrallaan, sillä brexit ja koronapandemia yhdessä ovat tuoneet kovan iskun, Rospo sanoo.

Kukkien hintalappu.
Lontoolaisella kauppakadulla osa kukkakauppiaista katsoo, että ulkomailta tuotavien kukkien hinnat ovat nousseet juuri brexitin vuoksi. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Vapaus tuottaa parempaa talouspolitiikkaa?

Kun Britannia on ollut EU:n ulkopuolella vuoden ajan, on vaikea väittää, että brexitistä annetut taloudelliset lupaukset olisivat toteutuneet.

Pääministeri Johnson uskoi aiemmin, että EU ei aseta brittituotteille tullimaksuja, mutta alkuperämaasääntöjen vuoksi tariffit ovat yleisiä.

Entinen brexit-ministeri David Davis lupasi puolestaan, että erosta ei synny "minkäänlaista haittaa". Kuitenkin esimerkiksi ruoankuljettajien katto-organisaatio katsoo, että EU:sta Britanniaan tulevista kuljetuksista on tullut pysyvästi "hitaampia, joustamattomampia ja kalliimpia".

Samalla EU-maat ovat voineet hyötyä brittitoimijoiden vähenemisestä unionin markkinoilla. IG Groupin raportin mukaan Suomi on yksi niistä maista, jotka ovat hyötyneet eniten brittifirmojen brexit-vaikeuksista.

Nainen kantaa kukkaa.
Inflaatio on tehnyt tuotteista kalliimpia niin EU:ssa kuin Britanniassakin, jossa brexitin aiheuttamat kustannukset tuovat hintoihin oman lisänsä. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Talous oli vain osa brexit-kampanjointia ja suuri osa eromielisistä kertoi hyväksyvänsä kaupan tappiot EU:sta irtautumisen hinnaksi. Jotkut ovat saavuttaneet poliittisia tavoitteitaan, sillä esimerkiksi EU:n työvoiman vapaa liikkuvuus ei enää koske Britanniaa.

Ekonomistien parissa brexit-optimistien joukko on ollut erittäin harvalukukuinen. Heidänkin parissaan ongelmat myönnetään, mutta katseet ovat tulevaisuudessa. Britanniassa talouselämän säätelyä voidaan nyt muokata hyvin vapaasti, mikä voisi teoriassa tuottaa taloudellisia hyötyjä.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa voidaan päästä entistä suotuisampaan kauppasopimukseen. Tosin jo Britannian ja Manner-Euroopan lyhyen välimatkan vuoksi unionin sisämarkkinoilta lähtemisen haittoja on vaikea paikata muulla maailmankaupalla.

Levykauppa World of Echo Columbia Roadin markkinakadulla Lontoossa.
Levykauppa World of Echo Columbia Roadin markkinakadulla kärsii brexit -ongelmista. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Britannia on jakautunut brexit-kysymyksessä edelleen eri leireihin. EU-eroa vastustaneetkaan eivät panisi taloushyötyjä pahakseen, mutta tähän asti niitä on ollut vaikea löytää.

– Haluaisin nähdä valoa tunnelin päässä, mutta olen nähnyt EU-erosta pelkästään haittaa. Sen luvattiin vähentävän sääntelyä, mutta EU-kauppaan tullut lisäbyrokratia on sitonut käsiämme, kertoo World of Echo -levy-yhtiön omistaja Judge.

Lisää aiheesta:

Brexit – miksi ihmeessä? Tässä 6 minuutissa erotarinan käännekohdat

Eurooppa-kirje: Brexit-katumus eli "bregret" nousee Britanniassa – talouden sisäkumi vuotaa ja paikat ovat hukassa

EU:n tarjous Britannialle Pohjois-Irlannin kiistassa: Jopa 80 prosenttia rajatarkastuksista pois

Korona ja brexit syöksivät Britannian työvoimapulaan – epidemia kiihdytti EU-kansalaisten maastamuuttoa

Suosittelemme