Hyppää sisältöön

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu joutuu kulukuurille: henkilöstömenot kasvoivat enemmän kuin rahoitus

Tredussa ei ole tarvetta yt-neuvotteluille. Sopeutustarve on noin 2,7 miljoonaa euroa. Summa on pieni suhteessa oppilaitoksen budjettiin.

Tampereen ammattiopisto Tredun Santalahdentien toimipiste ulkoa.
Tredun koulutustarjontaan voi tulla muutoksia taloussyistä. Kuva: Miikka Varila / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu joutuu hillitsemään henkilöstökuluja ja sopeuttamaan koulutustarjontaa. Sopeutustarve on noin 2,7 miljoonaa euroa.

– Joudumme miettimään, pystymmekö pitämään koulutustarjonnan yhtä laajana kuin viime vuonna, sanoo ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen.

Toisaalta Tredussa koetaan, että oppilaitoksen tehtävä on kouluttaa esimerkiksi työvoimapulasta kärsiville tekniikan ja sosiaali- ja terveysalalle runsaasti uusia osaajia.

Sopeutustarpeen syynä on päättyneen vuoden ennakoitua huonompi taloudellinen tulos. Tuloksessa on 2,2 miljoonan euron vaje suunniteltuun verrattuna. Summa on kuitenkin pieni verrattuna Tredun noin 100 miljoonan euron budjettiin.

Tredun mukaan taustalla on ensisijaisesti ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän ennakoimattomuus. Lisäksi laajennettu oppivelvollisuus ja siihen liittyvä maksuton toinen aste sekä yleinen kustannustason nousu vaikuttivat.

Opiskelijamäärien kasvu lisäsi henkilöstökuluja. Tämä johti siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriön Tredulle myöntämä rahoitus ja toteutuneet kustannukset eivät kohdanneet.

– On paradoksi, että emme ole saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä opiskelijavuosia nopeasti kasvavan Pirkanmaan tarpeita vastaavasti, Kallioinen sanoo.

Kallioinen toivoo, että Tredu saa tämän vuoden aikana riittävästi lisää ulkoista rahoitusta.

Yt-neuvotteluille ei ole oppilaitoksen mukaan tarvetta, eli irtisanomisia tai lomautuksia ei ole tulossa.

Lue lisää:

Tredu vähentänee toimitilojaan Tampereen seudulla: edessä olisi raskaita investointeja jo lähivuosina

Tampereen seudun ammattiopisto aikoo luopua nykyisistä kiinteistöistä Orivedellä ja Virroilla

Suosittelemme sinulle