Hyppää sisältöön

Isojen huumeorganisaatioiden paljastuminen voi heikentää huumekauppaa Lahdessa – vaikutus on kuitenkin vain väliaikainen

Hämeen poliisin rikoskomisario odottaa mielenkiinnolla, näkyykö isojen maahantuojien ja myyjien toiminnan estäminen esimerkiksi jätevesissä havaitun amfetamiinin määrässä.

Esitutkinnan aikana takavarikoitu kassi, joka sisälsi huumausaineita.
KRP kertoi perjantaina laajan huumerikostutkinnan olevan lähes valmis. Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana muun muassa kassin, joka sisälsi huumausaineita. Kuva: Poliisi
Sini Ojanperä

Laajojen huumejuttujen paljastuminen voi vaikuttaa alan rikollisuuteen paikallisesti.

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina laajan, myös Lahteen ulottuvan huumerikostutkinnan valmistumisesta. Rikoskokonaisuus on Suomen mittakaavassa harvinaisen laaja niin huumausainemäärien kuin kansainvälisen toiminnan näkökulmasta.

Hämeen poliisi on auttanut tutkinnassa.

kaavio isosta huumeidentuontiorganisaatiosta.
Operaatio Greenlightia on selvitelty monen viranomaisen yhteistyönä. Perjantaina KRP tiedotti Espanjasta johdetusta huumeiden levityksestä etenkin Kouvolan ja Lahden kautta koko Suomeen. Kuva: Keskusrikospoliisi

Lahden seudulla on tutkittu myös toista isoa rikoskokonaisuutta, jossa huumeita on tuotu maahan ja myyty eteenpäin.

Hämeen poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Rekola uskoo, että isojen organisaatioiden paljastuminen ja toimintaa johtaneiden kiinnisaanti vaikuttavat huumeiden tarjontaan paikallisesti.

– Näissä tutkintakokonaisuuksissa on saatu paljastettua isoja toimijoita usealta eri tasolta. KRP on tutkinut maahantuontia ja ylemmän tason levytystä. Paikallispoliisissa on tutkittu paikallistason levitystä ja levitystä muualle Suomeen, hän kertoo.

Vaikutus huumekauppaan on kuitenkin vain tilapäinen, koska muitakin rikollisia organisaatioita on.

– Pelikentälle on aina uusia tulijoita. Se edellyttää poliisilta jatkuvaa työtä ja hereillä oloa. Emme voi tuudittautua siihen, että kun on yksi organisaatio paljastettu, se poistaisi huumausaineiden levityksen Päijät-Hämeestä tai Lahden seudulta, rikoskomisario Rekola toteaa.

Lieveilmiöt ja jätevesien huumepitoisuudet seurannassa

Rikoskomisario Rekolan mukaan vielä on liian varhaista arvioida, aiheuttaako huumeiden saatavuuden heikentyminen huumeiden hinnan nousua ja sen seurauksena esimerkiksi perintään liittyviä väkivaltarikoksia. Poliisi kuitenkin seuraa, millaisia seurauksia rikoskokonaisuuksien paljastamisella on.

Rekola odottaa mielenkiinnolla myös sitä, miten huumerikosvyyhtien selvittäminen näkyy Lahden jätevesien huumausainepitoisuuksissa. Lahden jätevesissä on havaittu runsaasti esimerkiksi amfetamiinia.

Kuuntele Yle Areenassa:

Greenlight on Suomen historian suurin maahantuonnin rikoskokonaisuus – Kymenlaakso, Lahti ja Helsinki keskiössä

Lue myös:

FBI:n viestisovellus paljasti jättimäisen huumevyyhdin Suomessa – huumeita vietiin jätesäkeissä kerrostalorappuihin ympäri maata

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle