Hyppää sisältöön

Italian presidentinvaalien umpisolmu aukesi – Sergio Mattarella, 80, jatkaa toiselle kaudelle

Istuva presidentti Sergio Mattarella suostui lauantaina jatkamaan virassaan, kun puolueet eivät onnistuneet löytämään tälle seuraajaa viikon kestäneissä äänestyksissä.

Italian presidentti Sergio Mattarella.
Sergio Mattarella valittiin presidentiksi kahdeksannella äänestyskierroksella. Kuva: ullstein bild/ All Over Press
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Italian istuva presidentti Sergio Mattarella jatkaa virkaansa toiselle seitsenvuotiskaudelle. Asia ratkesi parlamentin ja alueiden edustajien äänestyksessä viimein lauantaina.

Maanantaina alkaneet presidentinvaalit vaativat yhteensä kahdeksan äänestyskierrosta.

Entisellä perustuslakituomioistuimen tuomarilla Mattarellalla on ollut presidenttinä laaja tuki yli puoluerajojen. Italian valtapuolueet kääntyivätkin Mattarellan puoleen sen jälkeen, kun presidentille ei löytynyt seuraajaa lauantaiaamun äänestyksessä.

80-vuotias presidentti oli aiemmin sanonut toistuvasti, että hänen presidenttiytensä jää yhteen kauteen.

– Minulla oli muita suunnitelmia, mutta tarpeen tullen olen käytettävissänne, Mattarellan kerrotaan sanoneen pyydettäessä jatkamaan virkaansa.

Keskeinen vääntö presidentinvaaleissa on koskenut sitä, pitäisikö pääministeri Mario Draghin nousta presidentiksi. Pelkona on ollut, että tämä johtaisi ennestään epävakaan hallituksen hajoamiseen.

Ensimmäisenä Mattarellan jatkokautta ehdotti lauantaina laitaoikeistolaisen Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini. Mattarellan taakse asettui myös muun muassa miljardööri Silvio Berlusconi.

Myös pääministeri Draghi vetosi Mattarellaan, että tämä jatkaisi virkaansa "maan edun ja vakauden vuoksi", hallituslähde kertoi Reutersille lauantaina iltapäivällä.

Presidentin virka on Italiassa pääosin seremoniallinen. Kriisitilanteessa presidentillä on kuitenkin valta esimerkiksi hajottaa parlamentti, nimittää uusi pääministeri ja evätä heikkojen hallituskoalitioiden mandaatti.

Mattarella voi jättää toisen kautensa kesken

Italiassa presidentti valitaan parlamentin ja alueellisten edustajien äänestyksellä. Valitsijoita on yhteensä reilu tuhat.

Kolmannen äänestyskierroksen jälkeen kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksesta luovutaan. Näin ollen Mattarellan oli saatava yksinkertainen enemmistö, eli vähintään 505 ääntä jatkaakseen virassaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta Italian historiassa, kun istuvaa presidenttiä on pitänyt pyytää jatkamaan virassaan.

Vuonna 2013 puoluejohtajat vetosivat silloiseen presidenttiin, 89-vuotiaaseen Giorgio Napolitanoon, epäonnistuttuaan seuraajan löytämisessä. Napolitano suostui jatkamaan virassaan vastahakoisesti, mutta astui syrjään kaksi vuotta myöhemmin.

Mattarellan uskotaan tekevän samoin, kunhan poliittinen tilanne sen sallii – maassa on määrä järjestää parlamenttivaalit vuonna 2023.

Mattarellan nykyinen kausi päättyy 3. helmikuuta.

Päivitetty 29.1. klo 21.54: Lisätty Mattarellan kommentti, lisätty tietoa Italian presidentinvirasta.

Suosittelemme sinulle