Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hanna Kaunisvesi käy salilla, koska se on hänen henkireikänsä. Se kuitenkin vaatii häneltä kepulikonstien käyttöä.

Kaunisvesi osti lisenssin, joka oikeuttaa osallistumaan yhteen kilpailuun kanoottipoolossa. Hän voisi kilpailla lajin SM-kisoissa tänä vuonna.

Lisenssi on kuitenkin vain veruke eikä Kaunisvesi aio kilpailla kyseisessä lajissa. Ellei sitten vitsillä.

Näin ovat toimineet Suomessa useat muutkin ihmiset. Kuntosalien ovet ovat rajoitusten aikana pysyneet säpissä tavallisilta kansalaisilta, mutta poikkeus ovat ammattiurheilijat.

Sellaisiksi lasketaan kansallisten joukkuepalloilulajien kaksi ylintä aikuisten sarjatasoa, aikuisten ja nuorten maajoukkuetoiminta ja arvokisoihin tähtäävä harjoittelu.

Nyt “ammattiurheilijoiksi” on kääntynyt Kaunisveden tapaan ihmisiä, jotka eivät sitä todellisuudessa ole.

Yhteiskunnan avaamista suunnitellaan parasta aikaa hallituksessa sekä monissa aluehallintovirastoissa. Ainakin Etelä-Suomessa salit avautuvat huomenna tiistaina.

Rajoitukset on tarkoitettu massoille, mutta yksilöt ovat keksineet tänä aikana erilaisia konsteja, joiden avulla arkea on helpotettu ja rajoituksia kierretty.

Osa treenajista on vuokrannut saleja yksityiskäyttöön. Joillekin saleille pääsevät vakiokäyttäjät. Joitain liikuntatiloja on voinut vuokrata perhepiirin käyttöön.

Olympiakomitean tilastojen mukaan kisalisenssejä myydään aikuisille yhtä paljon kuin ennen koronaa, kun lasketaan yhteen kaikkien eri lajien lisenssit.

Kaunisveden syy rajoitusten porsaanreiän hyödyntämiseen on selkeä: päästä irti kiireisen arjen oravanpyörästä. Treenit antavat omaa aikaa ja vastapainoa rankalle työlle ja pienen lapsen äitinä olemiselle.

Kanoottipoolon lisenssi tuntuu hyvältä, koska treenit eivät voi loppua vaikka rajoitukset tulisivat vielä uudelleen voimaan.

– Enää en luota siihen, että rajoituksista luovuttaisiin pysyvästi. On henkisesti aika raskasta, kun välillä luvataan maailman aukeavan ja välillä suljetaan.

Kaunisvesi ei suinkaan ole ainoa, joka on löytänyt tavan kiertää rajoituksia.

Virossa rajoitukset ja säännöt ovat Laitalan mielestä selkeämpiä sekä järjellisiä.

Esimerkiksi ravintolat ovat avoinna myöhempään ja kulttuuriakin tarjolla enemmän.

– Tuntuu, että Suomessa on ollut aika tempoilevaa. Nyt aika tuore esimerkki on se, kun Kiuru jäi taka-alalle, linja muuttui heti.

Laitala kuuluu riskiryhmään kakkostyypin diabeteksen takia, eikä välttele rajoituksia. Elämä vain tuntuu Tallinnassa helpommalta, mukavammalta ja vapaammalta.

– Kyllähän se tuntuu hullulta, kun kotona olisi 180 metrin päässä kuntosali. Mutta eihän Tallinna niin kaukana ole.

Salitreeni on Laitalalle oikeastaan välttämätöntä vihoittelevan selän vuoksi, ilman harjoitusta miehestä tulee petipotilas.

Laitala on kokenut salilla kävijä. Hän on voittanut muun muassa sotilaspenkkipunnerruksesta SM-hopeaa.

Koronan aikaan Laitalan rakkauselämä koki mullistuksen. Sen vuoksi hänellä on lähestulkoon toinen jalka Virossa.