Hyppää sisältöön

Hoivakotien henkilöstömitoitus parantunut Kanta-Hämeessä

Henkilöstömitoitus vaihtelee edelleen Kanta-Hämeen hoivakodeissa. Parhaaseen tulokseen on ylletty Riihimäen Riihikodissa, missä hoivamitoitus on jo selvästi yli tavoitteiden.

Hoitokodin aulatilat sumennettuna.
Riihikodissa henkilöstömitoitus oli reippaasti yli sen, mitä laki säätää. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoivakotien henkilöstömitoitus on parantunut Kanta-Hämeessä. THL:n tuoreimmat tiedot kertovat, että viime vuonna henkilöstömitoituksia ei maakunnassa juurikaan alitettu.

Hämeenlinnassa oli vähiten henkilökuntaa asukasta kohden Esperi Caren hoivakoti Teerimäessä. Henkilöstömitoitus oli siellä 0,55. Vastaavasti esimerkiksi Riihimäen kaupungin Riihikodissa oli jopa 1,40 työntekijää asukasta kohden.

Henkilöstömitoitusta nostetaan lailla asteittan. Viime vuonna henkilöstömitoitus oli vähintään 0,55. Tämän vuoden alusta se on vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Hoivakriisi ikäihmisten palvelutaloissa puhkesi vuonna 2019.

– Valvovan viranomaisen näkökulmasta kriisi oli tosin havaittavissa jo vuosina 1917–1918, sanoo Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo.

Valvontaviranomaiset aloittivat vanhuspalvelulaissa määriteltyjen henkilöstömitoitusten valvontatoimenpiteet viime vuonna.

Suosittelemme