Hyppää sisältöön

Julkisoikeuden professori rokotuspassista: "Kuolleena syntynyt ajatus"

Koronapassi on jäähyllä, mutta palaako se? Tai voiko tilalle tulla rokotuspassi? Julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mielestä kummankaan perusteet eivät tällä hetkellä täyty.

Rokotuspassi on kuolleena syntynyt ajatus. Passia ei voida edellyttää, jos on koronan sairastanut, arvioi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen A-studiossa maanantaina.
Petra Nykänen,
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa koronarajoituksista kevenee huomenna tiistaina, mutta koronapassi on yhä jäähyllä. Passin kohtalo on kysymysmerkki, eikä esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL enää kannata sen käyttöönottoa.

A-studiossa maanantaina vieraillut julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta näkee koronapassissa ongelmia.

– Jos sillä yritetään jollakin tavalla estää taudin leviäminen, niin tässä suhteessa se peli taitaa olla jo menetetty.

Puheissa on ollut koronapassin muuttaminen rokotuspassiksi, mutta Voutilaisen mukaan sekään ei olisi ongelmatonta.

– Se on jo kuolleena syntynyt ajatus. Ei meillä voida edellyttää passia henkilöiltä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin puolen vuoden sisään.

Voutilaisen mukaan perusteet rokotusvaatimukselle eivät ole riittävät. Hänen mielestään passin pyrkimys olisi ennen kaikkea edistää rokotusten ottamista.

– Se ei ole hyväksyttävä syy, jos passilla rajoitetaan perusoikeuksia.

Voutilaiselle on epäselvää, mihin passilla nykyisessä tilanteessa pyritään.

– Jos halutaan jollakin tavalla mahdollistaa tapahtumien ja paikkojen avaaminen, niin tämä passi ei ole enää se tapa, jolla siihen voidaan päästä.

Katso koko maanantain A-studio Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 1.2. kello 23:een asti.

Lue myös:

Koronarajoituksia puretaan tapahtumissa ja ravintoloissa – ruokaravintolat saavat olla auki klo 21 saakka

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Digitaalinen rokotuspassi valmisteluun – MTV: Passiin vaatimus kolmesta koronarokotteesta

Rokotuspassi tulee käyttöön Ranskassa maanantaina – perustuslakineuvosto hyväksyi tunteita herättävän lain

Asiantuntijat eri linjoilla koronapassin vaihtamisesta rokotuspassiin – HUS-pomo: Rokotuskattavuus paranisi, oikeusoppinut: Lisäisi ongelmia

Suosittelemme