Hyppää sisältöön

Jelena Välbeltä kovaa kritiikkiä Pekingin olympialaisille, järkyttyi Norjan tähtien kohtalosta: "Nämä eivät ole olympialaiset vaan koronakisat"

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja lajilegenda Jelena Välbe ei ymmärrä Kiinan koronajärjestelyjä. Hän pitää tilannetta urheilijoiden kannalta epäoikeudenmukaisena.

Jelena Välbe matkustaa Pekingin olympialaisiin helmikuun 2. päivä. Matkajärjestelyt eivät ole sujuneet järin leppoisasti. Kuva: Sergei Fadeichev/All Over Press
Jelena Leppänen

17-kertainen arvokisavoittaja Jelena Välbe on kokenut urallaan stressaavia kisamatkoja, mutta mikään ei ole verrattavissa pian alkavien Pekingin olympialaisten aiheuttamaan päänvaivaan.

– En ole koskaan ollut näin hermostunut. Olen ollut puhelimessa 24/7, etenkin, kun hiihtäjämme kävivät ennen olympiamatkaa PCR-testeissä. Koskaan ei tiedä, kantaako joku oireettomana omikronia, Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja kuvailee tunnelmiaan puhelimitse Moskovasta Yle Urheilulle.

Lue lisää: Pekingin olympialaisten koronavaatimuksia lievennettiin – negatiivinen testitulos on nyt helpompi saada

Venäjän hiihdon olympiajoukkue saapui lähes täydessä vahvuudessaan sunnuntaina Pekingiin. Lievästä lihasvammasta kärsivä sprintteri Aleksandr Terentjev ja maajoukkuevalmentaja Juri Borodavko tulevat paikalle myöhemmin tällä viikolla. Välbe itse matkustaa Kiinaan keskiviikkona.

Toistaiseksi kisojen menestyjäsuosikkeihin kuuluvat venäläishiihtäjät ovat saaneet testausrumbasta helpottavia uutisia, mutta kaikkien tilanne ei ole tunnetusti yhtä valoisa. Venäläisten kovimpiin vastustajiin kuuluvat Norjan hiihtotähdet ovat eläneet viime viikot piinaavan epätietoisuuden keskellä. Heidi Wengillä, Anne Kjersti Kalvålla ja Simen Hegstad Krügerillä todettiin viime viikolla koronatartunnat, eikä hiihtäjien olympiamatkasta ole mitään takeita.

– Se on järkyttävää. Haluaisin, että kisoissa taistelisivat kaikki parhaat. En voi edes kuvitella, miltä näistä urheilijoista nyt tuntuu, Välbe sanoo.

"Näin tiukalla kiinalaisella linjalla kisoja olisi pitänyt siirtää vuodella."

Vaikka venäläishiihtäjät ovat saaneet olla rauhallisin mielin, omikron on iskenyt muihin maan urheilijoihin. Esimerkiksi taitoluistelutähti Mihail Koljada ei pääse Pekingiin tartunnan vuoksi.

– Pidän säännöllisesti yhteyttä muihin Venäjän lajiliittojen johtajiin. Osa heistä on ollut itkun partaalla, koska aikuiset urheilijat ovat olleet aivan rikki. He ymmärtävät olevansa loistavassa kunnossa, mutta olympiamatka jää silti haaveeksi, Välbe kertoo.

Kaksinkertaisen olympiavoittajan ja moninkertaisen arvokisamitalistin Simen Hegstad Krügerin, 28, olympiareissu Pekingiin on vaarassa. Kuva: Vianney Thibaut/Getty Images

Hiihtolegenda ennustaa, että hermot ovat koetuksella vielä monta viikkoa.

– Luulen, ettei kukaan rauhoitu ennen helmikuun 20. päivää, kun urheilijat ja joukkueiden jäsenet antavat viimeiset PCR-testinsä. Nämä eivät ole olympiakisat, nämä ovat koronakisat. Tämä on kuin venäläistä rulettia. Sekin on mahdollista, että urheilijat saavat testeistä vääriä positiivisia ja stressi vain pahenee.

"Menee jo liian pitkälle"

Välbe antaa suoraa kritiikkiä Kiinan olympiajärjestäjien koronalinjalle, jota hän pitää ylimitoitettuna, varsinkin kun lähes kaikki olympialaisten osallistujat ovat rokotettuja (siirryt toiseen palveluun) tai/ja taudin sairastaneita.

– Kiina on tässä asiassa melkeinpä sulkeutunein maa. Mielestäni se menee jo liian pitkälle. Näin tiukalla kiinalaisella linjalla kisoja olisi pitänyt siirtää vuodella.

– Koko maailman pitäisi rauhoittua, sillä omikron ei ole yhtä vaarallinen kuin aiemmat virusvariantit. Jos olisin Maailman terveysjärjestö WHO, julistaisin pandemian jo päättyneeksi.

Välben mukaan jatkuvassa testausstressissä eläminen on epäreilua etenkin urheilijoille, jotka ovat sairastaneet taudin hiljattain. Esimerkiksi tammikuun alussa koronatartunnan saanut Ilkka Herola joutui jännittämään pitkään, ehtiikö hänen PCR-testinsä muuttua negatiiviseksi.

Ruotsalaishiihtäjä Leo Johansson antoi sairastetun taudin jälkeen kuusi negatiivista PCR-testitulosta, mutta joutui Pekingissä karanteeniin, koska saapumispäivänä otettu testi näytti positiivista. Johansson, 22, kertoi kuitenkin maanantaina tietotoimisto TT:lle vapautuneensa karanteenista kahden negatiivisen testin jälkeen.

Julija Stupak ja muut venäläiset hiihtotoivot ovat toistaiseksi välttyneet ikäviltä koronauutisilta. Venäjän olympiahiihtäjät pääsivät testaamaan Pekingin olympialatuja maanantaina. Kuva: Sergei Bobylev/Getty Images

Välben mukaan hän ei ole käynyt erikoista olympiakuviota läpi Venäjän maajoukkuehiihtäjien kanssa.

– Emme puhu aiheesta ollenkaan. Mielestäni urheilijoiden ei pidä nyt ajatella sitä. Olen yrittänyt päinvastoin pitää tunnelmaa kevyenä, vaikka muistuttelen toki maskien käytöstä, turvaväleistä ja yleisestä varovaisuudesta.

Venäläisten odotukset ovat tunnetusti arvokisoissa korkealla, mutta Välben mukaan mitalitavoitteet on nyt korvattu jollain ihan muulla.

– En tykkää ennustaa kahvipavuista, etenkään nyt. Kaikki ajatukset ovat siinä, että urheilijoiden aamuiset PCR-testit olisivat negatiivisia. Tämä on yhtä raastavaa kuin odottaisi raskaustestin tulosta.

Lue myös:

Ilkka Herola ei pelkää ruotsalaishiihtäjän koronakohtaloa – asiantuntija kertoo, miksi Suomen ykköstykiltä voi odottaa jopa olympiamitalia

Kun Therese Johaug poistui parrasvaloista, Norjan naishiihtäjien tulokset alkoivat herättää huomiota – tällaista ei ole nähty yli 10 vuoteen

Valmentajan päätös ei miellyttänyt Kerttu Niskasta Sotshin olympialaisissa, mutta tuloksena oli ainutlaatuinen suoritus – toistuuko sama Pekingissä?

Suosittelemme sinulle