Hyppää sisältöön

Rajavartiosto paljasti järjestäytyneen rikollisryhmän – viisumitehtaan asiakkaina satoja ulkomaalaisia

Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti kiinni miehen, jolla oli neljä väärennettyä viisumia. Tapauksen jälkeen juttu paisui.

Shengen viisumi.
Ryhmä tehtaili väärennettyjä Schengen-viisumeita. (kuvituskuva) Kuva: schengenvisainfo.com
Petri Kivimäki

Kaakkois-Suomen rajavartiosto pääsi rikollisryhmän jäljille Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalla toukokuussa 2021. Tuolloin Virossa asuva mies saapui pikkubussin kyydissä Venäjältä Suomeen.

Maahantulotarkastuksen yhteydessä rajatarkastajat löysivät miehen käsimatkatavaroista neljän Jemenin kansalaisen passit sekä passien kuljettamiseen oikeuttavat valtakirjat.

Rajaviranomaiset epäilivät Jemenin passeissa olevia Schengen-viisumeita väärennetyiksi. He ottivat passeja ja matkustusasiakirjoja kuljettaneen miehen kiinni epäiltynä törkeästä väärennyksestä. Miehellä on sekä Viron että Suomen kansalaisuudet.

Tutkinnassa selvisi, että järjestäytynyt rikollisryhmä oli järjestänyt Jemenin kansalaisille Schengen-alueen viisumeita Eurooppaan saapumista varten. Niistä oli veloitettu 2000–4000 euroa.

Jäljet laajaan ihmissalakuljetusvyyhtiin

Rikollisryhmään kuului myös Suomessa asuvia jemeniläistaustaisia henkilöitä. Heillä oli asiakkainaan arviolta noin 200 Venäjällä asuvaa ja useampi sata muun muassa Saudi-Arabiassa oleskelevaa jemeniläistä.

Nuijamaan tulli ja raja-aseman kyltti.
Viranomaiset pääsivät ryhmän jäljille Nuijamaan rajavartioasemalla Lappeenrannassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Esitutkinnassa selvisi, että alkujaan virolaismies oli matkustanut etukäteen Tallinnasta Helsingin kautta Pietariin, jossa hänen tehtävänään oli hankkia vääriä viisumeita. Ensimmäisellä kerralla oli sovittu, että virolaismies hankkii Venäjällä Schengen-viisumit 14 jemeniläisen passeihin.

Virolaismies oli vastaanottanut Pietarissa kuriiripalveluiden kautta yhdeksän arabimaista lähetettyä Jemenin passia. Pietarissa virolaismies luovutti passit väärien viisumeiden valmistamista varten venäläismiehelle. Viisumien valmistumisen jälkeen hän luovutti niistä neljä Suomeen kuljetettavaksi.

Yksi rikollisryhmään kuuluva Suomessa asuva jemeniläismies saapui alun perin itse laittomasti Suomeen kesäkuussa 2017 Saimaan kanavan kautta huviveneeseen piiloutuneensa. Tuolloin paljastunut ihmissalakuljetus on yksi Suomen rikoshistorian laajimmista ihmissalakuljetustapauksista.

Takavarikoitu venäläinen alus
Tällä Rajavartiolaitoksen kesäkuussa 2017 takavarikoimalla moottoriveneellä salakuljetettiin ihmisiä Saimaan kanavan kautta. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Esitutkinnan perusteella jemeniläismiehen osa on ollut järjestää rikollisryhmän asiakkaiksi Venäjällä oleskelevia jemeniläisiä.

Laaja yhteistyö

Tutkinnanjohtaja, kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä kertoo rajavartioston tiedotteessa, että he ovat tehneet esitutkinnan aikana yhteistyötä Venäjän rajavartiopalvelun rikostorjunta-asiantuntijoiden ja Viron viranomaisten kanssa.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaksi henkilöä, mutta heidät on vapautettu. Rikosepäilyn esitutkinta on nyt valmistunut ja se on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee järjestäytynyttä rikollisryhmää törkeästä väärennyksestä.

Suosittelemme sinulle