Hyppää sisältöön

FBI:n johtaja: Kiina uhkaa länttä "röyhkeämmin" ja vahingollisemmin kuin koskaan aiemmin

FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan USA pitää Kiinaa yhä pahimpana uhkana taloudelliselle turvallisuudelleen. Miljardööri George Soros kutsui Kiinan presidenttiä suurimmaksi uhkaksi avoimelle yhteiskunnalle.

Christopher Wray,.
FBI:n johtaja Christopher Wray arvosteli Kiinaa puheessaan Ronald Reagan Presidential Library -kirjastossa Kaliforniassa 31. tammikuuta 2022. Kuva: Frederic J. Brown / AFP
Mikko Leppänen

Kiinan hallituksen aiheuttama uhka länsimaille on "röyhkeämpi" ja vahingollisempi kuin koskaan aiemmin, sanoi maanantaina Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray.

Wray syytti Pekingiä amerikkalaisten ideoiden ja innovaatioiden varastamisesta ja valtavista hakkerointioperaatioista.

FBI-pomo avasi näkemyksiään maanantai-iltana Kaliforniassa Ronald Reagan Presidential Library -kirjastossa pitämässään puheessa. Hän moitti Kiinaa vain päiviä ennen Pekingin talviolympialaisten alkua.

Wrayn puhe teki selväksi, että Yhdysvallat pitää Kiinaa edelleen suurimpana uhkana pitkän aikavälin taloudelliselle turvallisuudelleen.

Wray sanoi, että nyt käynnissä olevista FBI:n tutkinnoista yli 2 000 on keskittynyt Kiinan hallituksen pyrkimyksiin varastaa amerikkalaisia tietoja tai teknologiaa.

– Ei ole maata, joka aiheuttaisi laajemman uhkan ideoillemme, innovaatioillemme ja taloudelliselle turvallisuudellemme kuin Kiina, Wray sanoi puheessaan uutistoimisto AP:n mukaan.

AP oli saanut kopion Wrayn puheen käsikirjoituksesta FBI:ltä.

FBI avaa päivittäin uusia tutkintoja Kiinan toimista

Wrayn mukaan FBI aloittaa uusia Kiinan tiedusteluoperaatioiden vastaisia tutkintoja noin 12 tunnin välein. Hänen mukaansa Kiinan valtion hakkerit varastavat enemmän henkilö- ja yritystietoja kuin kaikki muut maat yhteensä.

FBI:n johtaja sanoi, että kiinalaiset yritykset hyötyvät vakoilun avulla saadusta teknologiasta ja samalla amerikkalaiset yhtiöt kärsivät ja työntekijät menettävät työpaikkoja.

Kiinan hallituksen edustajat ovat toistuvasti kiistäneet Yhdysvaltojen syytökset kyberhyökkäysten tekemisestä.

Vuonna 2014 Yhdysvaltain oikeusministeriö asetti syytteeseen viisi kiinalaista sotilasupseeria suuriin amerikkalaisiin yhtiöihin kohdistuneista hakkeroinneista.

Vuotta myöhemmin Yhdysvallat ja Kiinan ilmoittivat solmineensa sopimuksen, jonka mukaan ne eivät varasta toistensa immateriaaliomaisuutta tai liikesalaisuuksia.

Soros arvosteli Kiinan presidenttiä

Vaikutusvaltainen miljardööri George Soros sanoi erillisessä tilaisuudessa maanantaina, että Kiinan presidentti Xi Jinping on "suurin uhka" avoimelle yhteiskunnalle maailmassa, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Soros puhui asiasta Stanfordin yliopiston Hoover-instituutin järjestämässä Kiinaa käsittelevässä keskustelutilaisuudessa.

Miljardööri sanoi, että avointen yhteiskuntien voittoa ei voi pitää itsestään selvänä maailmassa, jota uhkaa sotilaallinen aggressio Ukrainassa ja Taiwanissa.

Soros arvioi tilaisuudessa The Guardianin mukaan, että Xin yritys ottaa Kiina "totaaliseen hallintaansa" kaupunkien laajuisten koronasulkujen avulla voi vaarantaa hänen valta-asemansa. Sorosin mukaan sulut eivät todennäköisesti toimi erittäin helposti tarttuvaa omikronmuunnosta vastaan.

Lisäksi Soros arvioi, että Kiinan talous on tullut liian riippuvaiseksi kiinteistömarkkinoista. Hänen mukaansa Kiinan velkaan perustuva kiinteistömarkkinamalli ei ole kestävällä pohjalla.

Suosittelemme sinulle