Hyppää sisältöön

Jyväskylä Sinfonian uudeksi johtotähdeksi kotimainen jousikvartetti – ylikapellimestarin tehtävä avautuu vuonna 2024

Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi on valittu jousikvartetti Meta4. Kvartetti vastaa seuraavat kaksi vuotta muun muassa orkesterin taiteellisesta kehittämisestä ja sen jäsenet johtavat orkesteria osassa konsertteja. Väistyvä ylikapellimestari Ville Matvejeff jatkaa orkesterin taiteellisena neuvonantajana ensi vuoden loppuun saakka.

Ville Matvejeff soittaa pianoa Kerimäen kirkossa.
Ville Matvejeff jatkaa Jyväskylä Sinfonian taiteellisena neuvonantajana vuoden 2023 loppuun asti. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Heli Kaski

Jyväskylä on kertonut tänään kaupungin sinfoniaorkesterin uudesta taiteellisesta johdosta.

Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi on valittu vuosille 2022-2024 suomalainen jousikvartetti Meta4.

Sinfonian päätös kutsua kvartetti perinteisesti kapellimestareille tarkoitettuun päävierailijatehtävään on kansainvälisestikin uutta.

Tehtävässä aloittavat viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, alttoviulisti Atte Kilpeläinen sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka.

He vastaavat vuosittain vähintään neljän konserttikokonaisuuden suunnittelusta sekä orkesterin taiteellisesta kehittämisestä.

Sinfoniakonserteissaan kvartetin jäsenet johtavat orkesteria samalla siinä soittaessaan. Kvartetti kutsuu orkesterin eteen myös vierailijoita.

– Meille on tärkeää pyrkiä olemaan oman aikakautemme ja arvomaailmamme tulkkeja. Tulevilla kausillamme Jyväskylässä haluamme näyttää ja valaista musiikin kautta yhteiskunnassa laajemminkin näkyvää moniäänisyyttä, kiteyttää kvartetti Sinfonian tiedotteessa.

Vuonna 2001 perustettu Meta4 on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja.

Jyväskylä Sinfonian nykyinen ylikapellimestari Ville Matvejeff jatkaa orkesterin taitteellisena neuvonantajana vuoden 2023 loppuun saakka.

Hänen ylikapellimestarikautensa päättyy tänä keväänä. Matvejeff on johtanut Jyväskylä Sinfoniaa kahdeksan vuotta.

Taiteellisen neuvonantajan tehtävään kuuluu muun muassa viisi konserttia, ohjelmistosuunnittelua, levytysproduktio sekä orkesterin taiteellisen ja toiminnallisen muutos- ja kehitystyön loppuunsaattaminen, esimerkiksi rekrytointiprosessit sekä orkesterin toimitiloihin liittyvät kysymykset.

– Jatkamme yhteistyötä sisällöllisesti tuttuun tapaan, mutta minun osalta vähemmillä konserttimäärillä, mikä antaa niin minulle kuin Jyväskylä Sinfonialle aikaa keskittyä uuteen. Uskon, että vuoteen 2024 mennessä tapahtuneiden muutosten ja askelten myötä orkesteri pääsee astumaan uuteen aikakauteensa iskuvoimaisena niin kokoonpanon kuin soitto-olosuhteiden osalta, kuvailee Matvejeff.

Jyväskylä Sinfonia on odottanut omia harjoitus- ja esiintymistiloja vuosikymmeniä ja harjoitellut yli 20 vuotta Jyväskylän Kolmikulmassa entisessä tennishallissa. Sitä ennen orkesteri harjoitteli Killerin raviradalla kellarissa.

Näillä näkymin orkesterille ollaan toteuttamassa väistötiloja Paviljonkiin.

Uuden ylikapellimestarin tehtävä avautuu vuonna 2024.

– Uuden ylikapellimestarin valinta on pitkä prosessi, joka lähtee orkesterin oman strategian ja vision kirkastamisesta. Mitä orkesteri haluaa olla tulevaisuudessa sekä erityisesti keitä varten. Uuden avauksen kynnyksellä on mahtava jatkaa sujuvaa yhteistyötä Villen kanssa, toteaa Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila.

Suosittelemme sinulle