Hyppää sisältöön

Infektiolääkäri miettii jo seuraavaa pandemiaa: “Monimutkainen lainsäädäntö on uudistettava”

Koronarajoituksista perillä pysyminen on hankalaa tavallisille ihmisille. Asia ei ole helppo asiantuntijoillekaan. Seuraavaa pandemiaa varten kaivataan suoraviivaista lainsäädäntöä.

Infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä uskoo, että melko moni meistä sairastaa koronan, mutta rokotusten ansiosta lieväoireisena. Arkistokuva maskittomasta haastateltavasta on otettu ennen pandemiaa. Kuva: Katja Halinen / Yle

Satakunnassa virallinen koronaohjeita koordinoiva työryhmä on Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR.

Sitä johtaa johtajaylilääkäri Petteri Lankinen ja kokoukset valmistelee ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä, joka vastaa tartuntataudeista Satakunnan sairaanhoitopiirissä.

Päätöksissään työryhmällä on melko vähäinen liikkumavara. Työtä ohjaavat tiukasti valtakunnalliset ohjeet ministeriöistä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Ne muuttuvat tiheästi: ministeriön ohjauskirjeitä on tullut lähes viikoittain.

Työryhmän tavoitteena on ollut pitää linjaukset Satakunnassa mahdollisimman yhtenäisinä.

– Ryhmä on antaa suosituksia, mutta varsinainen toimivalta on aluehallintovirastoilla ja kunnilla. Ravintolarajoituksista päättää maan hallitus, Uusitalo-Seppälä selventää työnjakoa.

Linjaukset epäsuhtaisia

Lainsäädäntö on nyt hyvin tilkkutäkkimäistä.

– Moneen kertaan paikatun tartuntatautilain ja hajanaisen päätöksenteon takia rajoitukset ovat Suomessa olleet epätahtisia, osin epäloogisia ja vaikeita ymmärtää, Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Rajoitusten tavoite on selvä: vähentää ihmisten välisiä kontakteja ja siten tartuntoja. Näin on saatu turvattua riittävä terveydenhuolto.

Hänellä on kuitenkin harras toive.

– Rajoitusten toteutus on ollut osin epätasa-arvoinen. On rajoitettu sitä, mikä on lainsäädännön avulla ollut mahdollista. Esimerkiksi eri toimialoilla on ollut epäsuhtaisia linjauksia. Seuraavaa pandemiaa varten monimutkainen lainsäädäntömme on uudistettava ja asiantuntijoita kuultava nykyistä paremmin.

Rokotus suojaa vakavalta taudilta

Ei siis ihme, että tavallisen kansalaisen on hankala pysyä kärryillä ajankohtaisista rajoituksista, kun se on vaativa urakka myös asiantuntijoille ja viranomaisille.

Torjuntatyöryhmän eräs tehtävä onkin koota satakuntalaisille katsaus ajankohtaisesta tilanteesta – suosituksista ja rajoituksista. Se julkaistaan perjantaisin Satasairaalan nettisivuilla.

Parhaillaan omikron-muunnos leviää Satakunnassa niin nopeasti, että toimintatapoja on ollut pakko muuttaa. Tartunnanjäljityksellä tilannetta ei voida enää hallita.

– Onneksi rokotukset suojaavat hyvin vakavalta taudilta, vaikka ne eivät suojaakaan tartunnalta kovin hyvin. Tilanne on lohdullinen, sillä nyt laajalti leviävä epidemia-aalto todennäköisesti ohittuu helmikuun aikana, Uusitalo-Seppälä arvioi.

Sitten voidaan ehkä palata nykyistä normaalimpaan elämään.

– Uskon, että melko moni meistä tulee nyt sairastamaan koronan, mutta rokotusten ansiosta lieväoireisena, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Ihmisten ei siis enää tarvitse olla peloissaan koronan suhteen, kun rokotukset on otettu. Jotta terveydenhuollon voimavarat riittävät, on yhä tärkeää noudattaa tuttuja varokeinoja: ottaa rokotteet, välttää väkijoukkoja, käyttää maskia ja huolehtia käsihygieniasta. Ja jos sairastuu, pitää jäädä kotiin.

Satakunnan tuoreimmat ohjeet löytyvät Satasairaalan nettisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 3.2. kello 23 saakka.

Satakunnan viimeisimmät koronauutiset löydät täältä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle