Hyppää sisältöön

Lappi vetää lääkäreitä puoleensa: valkotakit kyselevät matkailukuntien työpaikkoja jopa parin vuoden päähän

Lääkäriliiton kyselytutkimus kertoo, että Lappiin on paljon helpompi löytää sijaisia ja terveyskeskusten lääkärivaje on pienempi kuin useimmilla muilla alueilla.

Helsinkiläinen Tuuli Lehtivuori tuli kolmatta kertaa tunturilääkäriksi Äkäslompoloon
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lapissa työskentely kiinnostaa kovasti myös nuoria. Tästä esimerkkinä ovat tamperelaiset pian lääkäriksi valmistuvat Emmi Mustajoki ja Elisa Jääskeläinen. He aloittavat kohta työskentelyn Rovaniemellä ja kertovat nyt, mikä sai heidät hakemaan sinne töihin. Toimittajana Emilia Pakkala. Kuva: Areena

Lapissa lääkärinvirat ovat lähes täynnä ja sijaisiakin on helposti saatavilla. Etelän lääkäreiltä ja myös hoitajilta tulee avoimia hakemuksia hiihtokeskuskuntien terveyskeskuksiin ympäri vuoden.

Yleislääkäri Tuuli Lehtivuori on jo kolmatta talvisesonkia lääkärinä Kolarin Äkäslompolossa. Ambulanssi tuo ladulla jalkansa murtaneen, mutta muuten on rauhallista. Edellispäivä oli kiireinen, koska keli oli tehnyt rinteistä ja laduista jäätävän liukkaat.

Tunturilääkärille polvivammat ja rannemurtumat tulevat väistämättä tutuiksi.

– Ja suksista tulevat kanttihaavat ovat oikein sellainen tunturispesialiteetti, jota en ole muualla nähnyt, Lehtivuori kertoo.

Ilman latuja ja rinteitä ei olisi potilaita, mutta ei olisi monia lääkäreitäkään. Luonto ja mieluisa työ on saanut Lehtivuoren palaamaan Lappiin talvi talven jälkeen. Lumen, tunturimaisemien ja ruska-ajan patikkapolkujen perässä tulee moni muukin valkotakki.

Lapissa lääkärivaje on pienempi ja sijaisten saanti selvästi helpompaa kuin Suomessa keskimäärin. Lääkäriliiton tuoreessa kyselytutkimuksessa 39 prosenttia kuntien johtavista lääkäreistä sanoi sijaisten hankinnan olevan melko tai hyvin vaikeaa. Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa osuus oli vain 15 prosenttia.

Täyttämättömiä terveyskeskuslääkärin virkoja on LSHP:n alueella vain kaksi prosenttia, kun Itä-Savossa peräti 26 prosenttia lääkärinviroista on tyhjillään ja pääkaupunkiseudullakin yli 10 prosenttia.

Pitkän tähtäimen hakemuksia tulee paljon

Urheilulliset ulkoilmaihmiset lähestyvät avoimilla hakemuksilla esimerkiksi Kolarin johtavaa lääkäriä Ulla Ylläsjärveä. Terveyskeskukseen ei ole vaikeuksia löytää sijaislääkäreitä.

– Kevät on buukattu ja ensi talveakin jo pitkälle, Ylläsjärvi kertoo.

Naapurikunta Kittilässä rekrytointeja helpottaa Levi. Johtavan lääkärin viransijainen Anu Kanerva saa avoimia hakemuksia tasaiseen tahtiin.

– Tällä hetkellä tulee pitkän tähtäimen hakemuksia. Kerrotaan, että haluaisin tulee vuoden tai kahden päästä puoleksi vuodeksi tai vuodeksi. Sellaisia tulee kyllä paljon.

Helsinkiläinen Lehtivuori aikoi alunperin hakea talvityötä jostain Lapin terveyskeskuksesta, mutta sai vinkin työmahdollisuudesta Medi Ylläksen lääkäriasemalla. Ylläs on opettanut kokeneen yleislääkärin vielä paremmaksi röntgenkuvien katsojaksi ja murtumien hoitajaksi.

– Kun sairaalaan on melkein parisataa kilometriä, niin se kehittää ajattelemaan, että mitä voin ja uskallan hoitaa itse, ja mikä on pakko lähettää eteenpäin. Ambulanssia ei viitsi kuitenkaan lähettää Rovaniemelle ihan pienestä, Lehtivuori sanoo.

Lääkäri ottaa vastaanotolla potilaan vastaan
Tuuli Lehtivuoren työnkuva sisältää kaiken mahdollisen yleislääkärin työn, vaikka laduilla ja rinteessä loukkaantumiset työllistävätkin sesonkiviikkoina eniten. Kuva: Annu Passoja / Yle

Pystymetsästä ei palkata muutamaksi viikoksi

Tammikuun lopussa Ylläksellä eletään sesonkien välissä. Tuuli Lehtivuoren työpäivä jää usein kuusituntiseksi ja luontoon ehtii hyvin. Päivät pitenevät, kun hiihtolomat pyörähtävät käyntiin.

– Että ei siinä ihan hirveästi muuta ehdi, etenkin jos haluaa aamulla rauhassa juoda teetä eikä rynniä heti laduille. Vapaapäivänä tulee kyllä käytyä hiihtämässä ja kun valo lisääntyy, niin työpäivänkin jälkeen ehtii vielä.

Moni lääkäri ja hoitaja tulisi mieluiten aurinkoisille keväthangille maalis-huhtikuussa, mutta Medi Ylläksen yrittäjä, vastaava lääkäri Katja Kuusimäki ei palkkaa niin lyhyeksi aikaa. Perehdytys vie aikansa, joten työrupeama kestää joulukuusta vappuun, niin myös Tuuli Lehtivuorella.

Ambulanssi ovet auki lumisessa maisemassa. Taustalla näkyy punainen rakennus.
Nilkkansa tai ranteensa murtanutta kuljettava ambulanssi on talvisaikaan tuttu näky Medi Ylläksen lääkäriaseman pihassa. Helsingissä terveyskeskuslääkäri Tuuli Lehtivuori ei pääse murtumia hoitamaan, koska niiden hoito on keskitetty sairaaloihin. Kuva: Annu Passoja / Yle

Ivalon terveyskeskukseenkaan ei oteta pystymetsästä sijaisia. Työ on vaativaa, toimiihan terveyskeskuksessa ympärivuorokautinen päivystys. Matkaa lähimpään keskussairaalaan on lähes 300 kilometriä.

Talvisesongin sijaiset ovat tuttuja etelän lääkäreitä, jotka ovat aikoinaan työskennelleet vuoden Ivalossa ja sittemmin mielineet kevättalvisin muutamaksi viikoksi Lappiin.

– Se sopii meille, me haluamme itsekin keväthangille hiihtämään. Eikä heidän perehdytykseensä tarvitse käyttää aikaa, toteaa Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti.

Hän kertoo, että sama kuvio toimii ruska-aikana ja lääkärien lisäksi myös hoitajien suhteen.

"Saatanpa olla vuoden päästä täällä taas"

Tunturikeskusten vetovoima näkyy lääkärien lisäksi myös hoitajien rekrytoinneissa. Tulijoita on ollut niin vakituisiin pesteihin kuin sijaisuuksiin.

Kolarissa tilanne on tällä hetkellä kuitenkin sikäli poikkeuksellinen, että määräaikaiset sairaanhoitajan paikat eivät tunnu kiinnostavan. Terveyskeskuksen osastonhoitaja Tellervo Seppälä arvelee, että koronatestaukset ovat imaisseet työvoimaa.

– Aiemmin on saatu helposti sijaisia, he ovat tulleet talveksi ja palanneet kotipaikkakunnalle kesäksi, Seppälä kertoo.

Free lanceriksi itseään kutsuva yleislääkäri Tuuli Lehtivuori ei vielä tiedä, mitä kesällä tapahtuu. Hän luottaa siihen, että töitä löytyy varmasti. Viimeiset pari kesää Lehtivuori on ollut terveyskeskustyössä Pohjanmaalla. Syksyllä hän piti yksityisvastaanottoa Helsingin Töölössä.

Ensi talvesta ei vielä ole ollut esinaisen kanssa puhetta, mutta Lehtivuorella on aavistus, mitä tuleman pitää.

– Kyllä mä luulen, että Lapin kärpänen on iskenyt ja saatanpa olla täällä vuoden päästä taas.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 3.2. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Lääkäripula vaivaa jo isoissa kaupungeissa, työnantajajärjestö lisäisi koulutuspaikkoja lääkäreille – Lääkäriliitto suhtautuu varauksella

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus arvostelee hallituksen hoitotakuuesitystä: "Toteutuminen on epärealistista"

Sosterissa etsitään lääkkeitä sitkeään lääkäripulaan: "Tilanne on erittäin huono", yli puolet erikoissairaanhoidon vakiviroista täyttämättä

Etelä-Karjalaa vaivaa edelleen melko vaikea lääkäripula – lääkäreitä sitouttavat työpaikkaansa koulutusmahdollisuudet ja työhyvinvointi

Suosittelemme