Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo Israelin valtion kohdistavan palestiinalaisiin sortotoimia, jotka täyttävät apartheidin tunnusmerkistön.
Amnestyn uuden raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Israel kohtelee palestiinalaisia vähempiarvoisena rodullisena ryhmänä, jolta se riistää järjestelmällisesti ihmisoikeudet.
Amnesty on jo toinen tunnettu kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, joka käyttää Israelin toimista kiisteltyä apartheid-käsitettä. Human Rights Watch julkaisi viime keväänä samansisältöisen raportin (siirryt toiseen palveluun). Myös esimerkiksi israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem puhuu apartheidista (siirryt toiseen palveluun).
Apartheid on kansainvälisen oikeuden määritelmän mukaisesti rikos ihmisyyttä vastaan. Se tarkoittaa järjestelmää, jossa yksi rodullinen ryhmä syrjii ja alistaa toista tarkoituksenaan ylläpitää sortavaa hallintoa.
Käsite yhdistetään usein Etelä-Afrikan laillistettuun rotuerotteluun, jossa valkoinen väestö sorti mustia ja muita väestöryhmiä. Amnesty ei vertaile palestiinalaisten tilannetta Etelä-Afrikan oloihin, sanoo järjestön kansainvälisoikeudellisten asioiden johtaja Solomon Sacco Ylelle puhelinhaastattelussa.
– Meidän viestimme on, että palestiinalaisilla on vähemmän oikeuksia kuin Israelin juutalaisilla ja että Israelin valtio varmistaa, että heillä on jatkossakin vähemmän oikeuksia, Sacco sanoo.
"Syrjintää kaikilla Israelin hallitsemilla alueilla"
Apartheid rikoksena määritellään YK:n apartheidin vastaisessa yleissopimuksessa ja Rooman perussäännössä (siirryt toiseen palveluun), joka on kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n perustamissopimus.
Amnestyn mukaan Israel on tehnyt määritelmän mukaisia rikoksia sekä miehittämillään palestiinalaisalueilla että Israelissa.
– Amnesty International on dokumentoinut järjestelmällistä syrjintää palestiinalaisia kohtaan kaikilla alueilla, jotka ovat Israelin hallinnassa, Solomon Sacco sanoo.
Raportissa kuvataan toimia, joilla Israelin hallitus pyrkii järjestön mukaan pitämään yllä sortohallintoa.
– Palestiinalaiset on alistettu oikeusjärjestelmälle, jossa heidän maitaan takavarikoidaan, rakennuslupia ja oleskelulupia evätään, liikkumista rajoitetaan monin tavoin ja perheiden yhdistämistä vaikeutetaan syrjivällä lainsäädännöllä, Sacco listaa.
Raportissa kuvataan myös muun muassa palestiinalaisten Israelin kansalaisten yhteisöjen aliresursointia, palestiinalaisten pakkosiirtoja, hallinnollisia pidätyksiä ja laittomia teloituksia. Amnestyn mukaan raportti perustuu yli kaksi vuotta kestäneeseen tutkimukseen ja oikeudelliseen analyysiin.
Amnestyn mukaan raportti osoittaa, että Israel kohtelee palestiinalaisia väestöllisenä uhkana. Selkein osoitus tästä on se, että sotien aikana paenneiden palestiinalaisten paluu Israeliin on kielletty, Sacco sanoo.
– Tarkoitus on pitää yllä sellaista väestötasapainoa, joka on Israelin enemmistölle hyödyllinen, Sacco sanoo.
Amnestyn mukaan palestiinalaisten Israelin kansalaisten oikeudet toteutuvat paremmin kuin miehitetyillä alueilla asuvien palestiinalaisten oikeudet, joskin kaikki ovat sen mukaan sortavan järjestelmän kohteita.
Israel on miehittänyt Länsirantaa ja Itä-Jerusalemia vuodesta 1967. Alueilla asuu arviolta 700 000 juutalaista siirtokunnissa, jotka ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.
Gazasta Israel vetäytyi vuonna 2005. Se on saartanut islamistisen Hamas-järjestön hallitsemaa aluetta vuodesta 2007.
Israel: Amnesty siteeraa valheita
Israel on vastustanut apartheid-käsitteen käyttöä jyrkästi. Se vaati tiistaina Amnestya vetämään raporttinsa takaisin.
Israelin ulkoministeri Yair Lapid sanoi raporttia todellisuudesta vieraantuneeksi ja syytti Amnestyn siteeraavan terroristijärjestöjen levittämiä valheita.
– Israel ei ole täydellinen, mutta se on kansainväliseen oikeuteen sitoutunut demokratia ja valmis toimiensa tarkasteluun, Lapid sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Hän antoi ymmärtää, että Amnestylla on antisemitistinen eli juutalaisvastainen agenda.
Amnesty Internationalin pääsihteerin Agnès Callamardin mukaan Israelin valtion käytäntöjen arvostelu ei ole antisemitismia.
– Jotkut Israelin hallituksessa saattavat yrittää torjua [raportin johtopäätöksiä] syyttämällä virheellisesti Amnestya Israelin horjuttamiseen pyrkimisestä tai antisemitismistä, Callamard sanoi lehdistötilaisuudessa Jerusalemissa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Callamardin mukaan Amnesty vastustaa antisemitismiä ja kaikkia rasismin muotoja.
Amnesty: ICC tutkimaan apartheidia
Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC avasi viime vuonna tutkinnan epäillyistä sotarikoksista Israelin miehittämillä alueilla. Tutkinta koskee sekä Israelin että palestiinalaisten mahdollisia sotarikoksia.
Israel ei ole tuomioistuimen jäsen, mutta palestiinalaishallinto on. ICC katsoo, että sillä on toimivalta Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.
Amnesty International toivoo, että tuomioistuin laajentaisi meneillään olevaa tutkintaansa koskemaan myös apartheidia.
YK:n turvallisuusneuvostolta Amnesty perää kohdennettuja pakotteita kuten varojen jäädyttämistä sellaisia Israelin hallinnon edustajia vastaan, joiden todettaisiin olevan eniten vastuussa syrjinnästä.
Järjestö toivoo myös eri maiden hallitusten kohdistavan painetta Israelin hallitukseen. Kansainvälinen "väsymys" palestiinalaisten ahdingon suhteen ei ole vaihtoehto, sanoo Amnestyn pääsihteeri Callamard uutistoimisto AFP:lle.
Lue myös aiempia juttuja:
Human Rights Watch: Israel syyllistyy rotuerottelupolitiikkaan palestiinalaisia vastaan