Hyppää sisältöön

Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio kiihtyy nyt ennätysvauhtia – näihin asioihin tavallisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota poikkeustilanteessa

Rahapolitiikan visaisin kysymys on nyt inflaatio, joka kiihtyy jopa viime vuoden loppua nopeammin. Euroopan keskuspankki kokoontuu huomenna pohtimaan rahan arvon heikkenemistä ja mahdollisia tulevia toimenpiteitä.

Saksassa kauhisteltiin tammikuussa nousevia polttoaineiden hintoja, mutta Suomessa ne ovat vielä korkeammat. Kuva: Sven Simon / AOL

Euroalueen kuluttajahinnat nousivat tammikuussa selvästi nopeammin kuin asiantuntijat ennakoivat. Inflaatio on nyt korkeampi kuin kertaakaan aikaisemmin yhteisvaluutta euron aikana yli 20 vuoteen.

Hinnat kallistuivat 5,1 prosenttia vuoden takaisesta, kun joulukuussa nousua tuli viisi prosenttia.

Esimerkiksi uutistoimisto Bloombergin analyytikkopaneelin (siirryt toiseen palveluun) 44 vastaajasta yksikään ei osannut ennustaa inflaation kiihtymistä tammikuussa. Saman tuloksen sai uutistoimisto Reuters omalta paneeliltaan.

Myös Euroopan keskuspankki EKP arvioi toistuvasti viime vuonna, että hintojen nousukiito on ohimenevää. Ensin se ennakoi inflaatiopiikin tulevan marraskuussa, sitten joulukuussa, ja nyt tammikuussa nousu jyrkkeni yhä.

Pääjohtaja Christine Lagarde on arvioinut inflaation hellittävän tänä vuonna, kun sähkö- ja lämmityskustannukset laskevat ja pullonkaulat toimituksissa väistyvät. Ainakaan toistaiseksi siitä ei näy merkkejä.

Kun inflaatiosta jätetään pois "epävakaat" hinnat kuten energia ja ruoka, saadaan niin kutsuttu pohjainflaatio. Pohjainflaatio laski joulukuun 2,6 prosentista tammikuun 2,3 prosenttiin.

Euroopan keskuspankin inflaatiotavoite on kaksi prosenttia.

Kuluttajahintojen nousun hyvä puoli on se, että se kertoo talouden elpymisestä ja vahvasta kysynnästä. Euroalueen ongelma oli vuosikausia erittäin hidas inflaatio.

Ongelma inflaatiosta tulee silloin, jos se jatkuu pitkään näin korkeana.

Mitä inflaatiosta seuraa?

Kun inflaatio pitkittyy, paineet korkojen nousuun kasvavat. Euroopan keskuspankki voi joutua syömään sanansa, joiden mukaan se ei aio nostaa korkoja tänä vuonna.

Jos EKP:n inflaatioennusteilta putoaa pohja, se joutuu ainakin harkitsemaan koronnoston aikaistamista.

Danske Bankin tekemän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhä useampi suomalainen pelkää inflaation kiihtyvän.

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi keskiviikkona, että pitkästä aikaa voimakkaaseen nousuun kääntynyt inflaatio herättää monissa pelkoja korkojen noususta.

– Tällä hetkellä näyttää, että Euroopan keskuspankki on varovainen korkojen nostamisen suhteen tänä vuonna. Inflaation pitkittyminen voi kuitenkin nopeuttaa ohjauskorkojen nostamisen tarvetta, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Velkaiset kotitaloudet huomaavat koronnousun lainanlyhennyksissään, jos ne eivät ole sitoneet lainaansa korkokattoon. Toisaalta inflaatio hyödyttää velallista siten, että se "syö" osan asuntolainan lyhennyksestä.

Mihin inflaatio iskee pahiten?

Karkeasti ottaen inflaatio iskee kovempaa maaseudulla kuin kaupungeissa. Jos joutuu ajamaan paljon autolla, lämmittämään kotiaan öljyllä tai sähköllä ja tekemään taloonsa korjauksia, joutuu pulittamaan niistä aiempaa kovemman hinnan.

Suomessa hinnat eivät nouse aivan yhtä vauhdikkaasti kuin Keski- ja Itä-Euroopassa. Meillä nousuvauhti hidastui tammikuussa hieman 3,4 prosenttiin.

Esimerkiksi Italiassa inflaatio kiihtyi joulukuusta tammikuuhun yli prosenttiyksikön. Kaikkein nopeimmin hinnat kipuavat Liettuassa (yli 12 prosenttia tammikuussa) ja Virossa (liki 12 prosenttia).

Tilastokeskuksen esimerkkilaskelman (siirryt toiseen palveluun) mukaan maaseudulla asuvan kukkarossaan tuntema inflaatio voi olla 4,8 prosenttia, kun kaupungissa hintojen nousu jää vain 1,5 prosenttiin.

Tuore- ja raakaruuan kuten vihannesten, hedelmien ja lihan hinta nousi tammikuussa yli viisi prosenttia euroalueella. Kuva: YLE Keski-Suomi

Miten käy talletusten?

Kun korot ovat nyt matalat, tilillä oleva raha ei tuota mitään. Siihen päälle tuleva inflaatio heikentää talletusten arvoa.

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä. Pankkitilillä makuutetun rahan arvo siis laskee inflaation kiihtyessä. Tilille säästävän kannattaa huolestua inflaatiosta, koska se syö talletusten ostovoimaa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli Suomen Pankin mukaan viime vuoden lopussa 109 miljardia euroa, kertoo Suomen Pankki.

Kun Suomessa inflaatio laukkasi ennusteen mukaan 3,4 prosenttia tammikuussa, suomalaisten talletusten arvo on romahtanut yli 3,7 miljardia euroa viime vuoden tammikuusta.

Miksi hinnat nousevat?

Energian hinnannousu vaikuttaa elinkustannuksiin ja ostovoimaan nyt kaikkein eniten. Myös ruuan ja juoman hinnat nousevat.

Joissakin Euroopan maissa kuten Ranskassa ja Espanjassa hallitukset ovat ryhtyneet auttamaan kotitalouksia, jotka kamppailevat jyrkästi nousevien energiakustannusten kanssa. Energian hinta kallistui euroalueella lähes 29 prosenttia tammikuussa.

Myös koronapandemiassa syntyneet tuotannon ja kuljetusketjujen pullonkaulat ovat ajaneet hintoja ylös. Kuljetukset niin maalla kuin merelläkin ovat kallistuneet, mikä siirtyy myös kuluttajatuotteiden hintoihin.

Euroopan keskuspankilla itselläänkin on rooli inflaation kiihdyttämisessä.

Se tukee yhä taloutta "painamalla rahaa" eli ostamalla suuria määriä arvopapereita jälkimarkkinoilta. Vaikka se on luvannut lopettaa osto-ohjelmansa tänä vuonna, se on vetäytynyt markkinoilta melko hitaasti.

EKP ostaa velkakirjoja yhä noin kymmenellä miljardilla eurolla viikoittain. Jos se vetäytyy markkinoilta liian äkkinäisesti, euroalueen valtionvelkojen korot nousisivat.

Varainhoitoyhtiö Pictet ennakoi keskiviikkona uusimpien inflaatiolukujen tultua julki, että EKP nostaa korkoja ensimmäisen kerran vuoden 2023 maaliskuussa ja kesäkuussa.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Huomenna torstaina Euroopan keskuspankin neuvosto pitää rahapoliittisen kokouksen, jossa tärkeimmäksi aiheeksi noussee juuri inflaatio.

Muut keskuspankit ovat jo kiristäneet rahapolitiikkaansa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankki on jo ilmoittanut nostavansa korkoja tänä vuonna peräti viisi kertaa inflaation vuoksi. Fed ei enää myöskään väitä inflaation olevan tilapäistä toisin kuin EKP.

Suomalaiset pankit ennakoivat kuluttajahintojen nousevan vielä pitkään. EKP:lta odotetaan huomenna jonkinlaista osviittaa siitä, miten se aikoo puuttua inflaatioon.

Voit keskustella aiheesta 3.2. klo 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Voiko ennätystahtiin kiihtynyttä inflaatiota pitää ohimenevänä? Suomen Pankin Rehnin mukaan hintapiikki on edelleen "todennäköisesti tilapäinen"

Inflaatio voi kiihtyä odotettua pidempään, EKP:n Lagarde varoittaa – korot tuskin kuitenkaan nousevat vielä ensi vuonna

Eurovallan pimeä torni – Keskuspankki on historiansa kiperimmässä tilanteessa, miten se aikoo toimia? Kävimme selvittämässä

Suosittelemme sinulle