Hyppää sisältöön

Jälleen uudet artistit ilmoittivat vetävänsä musiikkinsa Spotifysta – nyt poistumisesta kertoivat Crosby, Stills & Nash ja India Arie

Neil Youngin vanhat bändikaverit kertovat tukevansa muusikkoa. India Arie huomauttaa, että Spotify ei maksa muusikoille juuri mitään. Spotifyn osakkeiden arvo sukelsi keskiviikkona 12,7 prosenttia keskiviikkona.

Stephen Stills, Graham Nash ja David Crosby esiintyivät Valkoisen talon puistossa joulukuussa 2015.
Stephen Stills, Graham Nash ja David Crosby esiintyivät Valkoisen talon puistossa joulukuussa 2015. Miehet haluavat yhdessä tekemänsä musiikin pois Spotifysta. Kuva: Olivier Douliery / EPA
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Neil Youngin vanhat bändikaverit David Crosby, Stephen Stills ja Graham Nash kertovat vetävänsä trionsa musiikin pois Spotifysta.

– Tuemme Neiliä ja olemme samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että Joe Roganin podcastissa levitetään vaarallista disinformaatiota. Vaikka arvostamme aina erilaisia näkökulmia, tietoisella disinformaation levittämisellä pandemian aikana on kuolettavia seurauksia. Siihen asti, kunnes todellisia toimia tehdään sen eteen, että ihmisyys on tasapainossa kaupallisuuden kanssa, me emme halua musiikkimme – tai yhdessä tekemämme musiikin – olevan samalla alustalla, kolmikko ilmoitti David Crosbyn julkaisemassa viestissä Twitterissä.

Brittiläinen Nash kertoi jo tiistaina vetävänsä soololevynsä pois Spotify-suoratoistopalvelusta.

– Kuultuani Joe Roganin Spotifyssa levittämää disinformaatiota koronaviruksesta, olen samaa mieltä ystäväni Neil Youngin kanssa. Tukeakseni häntä vaadin, että soololevytykseni poistetaan palvelusta, Nash sanoi lausunnossaan, josta uutisoivat muun muassa Los Angeles Times ja Rolling Stone -lehti.

– On eri asia olla avoin erilaisille näkökulmille kuin tietoisesti levittää väärää tietoa, jonka 270 lääketieteen ammattilaista on todennut vääräksi ja vaaralliseksi, Nash jatkoi.

MyösCrosby on osoittanut tukensa Youngille jo aiemmin. Hän ei kuitenkaan voi vetää soolotuotantoaan pois, sillä ei enää omista oikeuksia lauluihinsa. Hän sanoi viestipalvelu Twitterissä, että tekisi Youngin tavoin, jos voisi.

Crosby, Stills, Nash & Young on 1960-luvun lopulta asti – enemmän tai vähemmän –toiminut folkrockbändi, jonka kaikki jäsenet ovat luoneet myös merkittävät soolourat. Yhtyeen vuonna 1970 julkaistua Déjà Vu -albumia on myyty yli kahdeksan miljoonaa kappaletta.

"Muusikoille pennin murto-osia ja Roganille 100 miljoonaa"

Neil Youngin esimerkkiä seurasi tiistaina myös yhdysvaltalainen Grammy-palkittu R&B-tähti India Arie, joka kertoo Instagram-tilillään saaneensa tarpeekseen Spotifysta.

– Olen päättänyt vetää musiikkini ja podcastini pois Spotifysta. Neil Young avasi oven, josta minun on käveltävä, Arie kirjoitti.

Hän mainitsi Roganin olevan ongelmallinen muutenkin kuin koronahaastatteluiden vuoksi.

– Minulle siinä on kyse myös hänen kielenkäytöstään rotuun liittyen.

Arie myös harmitteli sitä, että Spotify maksaa muusikoille "pennin murto-osia" ja Roganille 100 miljoonaa dollaria.

Aiemmin Youngin vanavedessä musiikkinsa Spotifysta ovat vetäneet myös laulaja-lauluntekijä Joni Mitchell, Neil Youngin Crazy Horse -bändissä ja Bruce Springsteenin E Street Bandissa vaikuttanut Nils Lofgren sekä tietokirjailija Brené Brown, joka ilmoitti, että ei julkaise enää uusia jaksoja yksinoikeudella Spotifyssa olleeseen Unlocking Us -sarjaan.

Laulaja Emma Salokoski kertoo Kulttuuriykkösen vieraana, että hänen Veden alla -kappaleella on noin 4,5 miljoonaa soittokertaa Spotifyssa, ja korvaus on ollut "satoja euroja":

Spotifyn osakkeiden arvo sukelsi

Spotifyn osakkeiden arvo sukelsi keskiviikkona 12,7 prosenttia yhtiön ilmoitettua pakkaselle jääneestä loka–joulukuun tuloksestaan ja kuluvalle vuosineljännekselle annetuista heikoista ennusteista.

Yhtiö kertoi tehneensä päättyneen neljänneksen aikana 39 miljoonaa euroa tappiota. Vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona tappiota tuli kuitenkin jopa 125 miljoonaa euroa. Spotify ei maininnut, millainen vaikutus Joe Roganin ympärillä vellovalla kohulla on ollut yhtiön liiketoimintaan.

Spotifya arvosteltu Roganin takia aiemminkin

Spotify, joka maksoi sata miljoonaa dollaria eli lähes 89 miljoonaa euroa yksinoikeudesta Roganin podcastiin, on joutunut arvostelun kohteeksi myös tiedemaailman puolelta.

Aiemmin 270 lääkäriä, tiedemiestä ja terveydenhuollon ammattilaista kirjoitti Spotifylle avoimen kirjeen, jossa he vaativat tätä toimimaan Roganin levittämän koronavirukseen liittyvän misinformaation takia.

Termi misinformaatio tarkoittaa puutteellista tai väärää tietoa, jota annetaan epähuomiossa eikä tarkoitus ole tahallisesti johtaa harhaan. Disinformaatio sen sijaan on tietoisesti jaettua väärää tietoa.

Lääkäreiden ja tiedemiesten mukaan Rogan on levittänyt useita valheita podcastissaan. Hän on muun muassa viitannut mRNA-rokotteisiin geeniterapiana, suositellut ivermectin-lääkettä koronataudin hoitoon vastoin lääkintäviranomaisten suosituksia, ja viitannut koronapandemiaan massapsykoosina.

Kaikki Roganin väitteet on osoitettu virheellisiksi.

Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kertoi sunnuntaina, että yhtiö aikoo jatkossa lisätä sisältövaroituksen kaikkien niiden podcastien alkuun, joissa keskustellaan koronasta.

Ek sanoi myös, että Spotify aikoisi julkaista palveluun säännöt, jotka sisältävät tekijöille ohjeet mitä se luokittelee "vaaralliseksi" ja "harhaanjohtavaksi" sisällöksi.

Uutista päivitetty 3.2. klo 046 tiedoilla Crosby, Stills & Nash -kolmikon musiikin vetämisestä Spotifysta.

Lue lisää:

Spotify lisää sisältövaroituksen korona-aiheisiin podcasteihin(31.1.)

Myös Joni Mitchell vaatii musiikkinsa poistamista Spotifysta – "Vastuuttomat ihmiset levittävät valheita, jotka maksavat ihmishenkiä"(29.1.)

Spotify alkoi poistaa Neil Youngin tuotantoa palvelustaan – muusikko vaati poistoa disinformaatiota levittävän podcastin vuoksi (27.1.)

BBC: Neil Young vaatii Spotifyta poistamaan kaiken hänen musiikkinsa – syynä Joe Roganin levittämä rokotevastainen disinformaatio(25.1.)

Suosittelemme