Hyppää sisältöön

Posti kadotti Kelan tärkeän paketin, joka sisältää asiakkaiden henkilötietoja – etsitty jo kaksi kuukautta: "Olemme erittäin pahoillamme"

Kateissa on noin 20 asiakkaan asiakirjoja, jotka oli jätetty Kouvolan palvelupisteeseen ja postitettu sieltä Kelan skannauskeskukseen. Kaikkien asiakkaiden henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Postipaketteja rullakossa Postin lajittelukeskuksessa.
Tärkeä Kouvolan Kelasta haettu paketti on kadonnut. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Heini Rautoma

Posti on kadottanut Kelan asiakkaiden henkilötietoja sisältävän paketin. Paketti sisälsi hakemuksia ja asiakirjoja, joita asiakkaat ovat jättäneet Kouvolan palvelupisteeseen 26.11.2021.

Kadonnut lähetys on sisältänyt Kelan etuuksiin liittyviä asiakirjoja, joissa on asiakkaiden henkilötietoja. Tapahtumaa selvitettäessä ei ole ilmennyt, että kadonnut paketti olisi muualla kuin suljettuna Postin hallussa. Tätä ei ole kuitenkaan voitu varmistaa.

Kela on tehnyt tietoturvaloukkauksesta ilmoituksen Tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Lähetyksen katoaminen on aina vakava virhe, ja olemme erittäin pahoillamme Kelan asiakkaille ja Kelalle aiheutuneesta harmista ja haitasta. Lähetyksen etsimistä jatketaan kaikin mahdollisin keinoin. Lajittelussamme on tapahtunut inhimillinen virhe, ja paketti on ohjautunut väärin. Jatkamme tapahtuneen perinpohjaista selvittämistä, ja teemme kaikkemme, että paketti löydetään, kertoo Arttu Hollmérus, joka vastaa Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnasta.

Kelan tietojen mukaan palvelupisteellä on tuolloin asioinut noin 20 asiakasta, jotka ovat jättäneet palvelupisteelle hakemuksen tai muun asiakirjan. Lisäksi paketissa on ollut palvelupisteen ulkopuolella olevaan postilaatikkoon jätettyjä asiakirjoja.

Paketti lähetettiin Kouvolan palvelupisteestä Kelan skannauskeskukseen. Paketin seurantakoodin mukaan Posti on ottanut paketin vastaan. Pakettia ei ole kuitenkaan merkitty Postin seurantajärjestelmässä luovutetuksi tai toimitetuksi vastaanottajalle, eikä se ole saapunut perille skannauskeskukseen.

Kela jäljitti pakettia yhteistyössä Postin kanssa tammikuun loppupuolelle, mutta pakettia ei löydetty. Posti ilmoitti lähetyksen kadonneeksi.

Kaikkien asiakkaiden henkilöllisyys ei ole Kelan tiedossa

Kela on selvittänyt ja tavoittanut osan asiakkaista, joiden asiakirjoja kadonnut paketti on sisältänyt. Heihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Kaikkien tietosuojaloukkauksen kohteena olevien asiakkaiden henkilöllisyys ei ole tiedossa, eikä heihin voida olla henkilökohtaisesti yhteydessä. Näiden asiakkaiden tavoittamiseksi Kela on julkaissut ilmoituksen Kouvolan Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Kela ei ole voinut käsitellä kadonneita hakemuksia tai asiakirjoja eikä esimerkiksi myöntää haettuja etuuksia. Jos asiakas on jättänyt hakemuksen tai muun asiakirjan Kouvolan palvelupisteeseen 26.11.2021, hänen kannattaa varmistaa, onko asiakirja otettu vastaan Kelassa.

Jos asiakas on saanut asiasta päätöksen, hakemus tai asiakirja on tullut perille Kelaan. Asiakas voi tarkistaa OmaKelasta, onko hänen hakemuksensa otettu käsittelyyn. Myös Kelan palvelunumeroon soittamalla voi varmistaa, että hakemus on tullut Kelaan.

Vuonna 2020 Posti kuljetti 64 miljoonaa pakettia. Näistä kadonneiksi todettiin alle 0,05 promillea (0,00489 %).

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle