Hyppää sisältöön

Espanjalainen El País julkaisi Naton ja USA:n vastaukset Venäjälle: Nato-ovea ei suljeta, Venäjälle tarjotaan neuvotteluja aserajoituksista

Nato ja Yhdysvallat ovat valmiita keskustelemaan luottamuksen lisäämisestä Venäjän kanssa. Ehtona on kuitenkin, että Venäjä vähentää aggressiotaan Ukrainaa kohtaan.

Sotilas panssarivaunussa
Venäjä järjesti vastikään 10 000 sotilaan sotaharjoitukset eteläisellä sotilasalueellaan lähellä Ukrainaa. Kuva on otettu 26.1.2022. Kuva: Stella Pictures / AOP
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Espanjalaislehti El País on julkaissut vastaukset, jotka Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat lähettäneet Venäjälle vastaukseksi sen vaatimuksiin.

Lehden mukaan Yhdysvallat ja Nato torjuvat Venäjän kaksi päävaatimusta: Euroopan turvallisuutta koskevan kahdenvälisen sopimuksen solmimisen Venäjän kanssa sekä sen lupaamisen, ettei Ukrainaa tulla ottamaan Naton jäseneksi.

Sen sijaan Yhdysvallat ja Nato tarjoavat neuvotteluja aseriisunnasta ja luottamusta lisäävistä toimista. Niiden onnistuminen vaatii vastauksen mukaan sitä, että Venäjä vähentää Ukrainaan kohdistamaansa sotilaallista uhkaa.

Tiedot sisältyvät luottamuksellisiin asiakirjoihin, jotka El País on saanut haltuunsa. Yhdysvaltojen ja Naton vastaukset ovat liki samanlaisia, mutta joitain erojakin on.

USA valmis puhumaan tulkintakiistasta

El Paísin mukaan merkittävin ero Naton ja Yhdysvaltojen vastausten välillä on, että Yhdysvallat on valmis keskustelemaan "jakamaton turvallisuus"-käsitteestä.

Periaate sisältyy Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vuonna 2010 solmimaan sopimukseen. Venäjä on perustellut Natolle esittämiään vaatimuksia muun muassa tällä käsitteellä. Moskova väittää, että Ukrainan mahdollinen Nato-jäsenyys vaikuttaisi Venäjän turvallisuuteen.

Yhdysvallat toteaa, ettei jaa Venäjän näkemystä ja huomauttaa, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat vahvistaneet jokaisen maan oikeuden päättää omista turvallisuusjärjestelyistään, myös liittoutumisesta.

Sekä Nato että Yhdysvallat korostavat tukevansa sotilasliiton avointen ovien politiikkaa.

USA valmis jatkamaan keskusteluja turvallisuudesta

Yhdysvallat sanoo olevansa valmis yhdessä Naton ja kumppaniensa kanssa etsimään Venäjän kanssa yhteisymmärrystä turvallisuuskysymyksistä.

Yhdysvallat ehdottaa muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltojen vastavuoroista ja ehdollista sopimusta siitä, etteivät ne sijoita hyökkäysohjuksia tai pysyviä taistelujoukkoja Ukrainaan.

Yhdysvallat on valmis neuvotteluihin myös aserajoituksista, kuten lyhyen ja keskipitkän matkan ohjusten määrän rajoittamisesta.

Yhdysvallat tarjoaa Venäjälle myös mekanismia, jolla todennettaisiin, ettei Naton tukikohdissa Romaniassa ja Bulgariassa ole Tomahawk-risteilyohjuksia, jotka voisivat ulottua Venäjälle. Vastineeksi Yhdysvallat haluaa tehdä vastaavan todentamisen kahdessa kohteessa Venäjällä.

Venäjä on ollut huolissaan siitä, että Romanian ja Bulgarian ohjustentorjuntatukikohdissa saattaisi olla Tomahawk-ohjuksia.

Lue myös:

Venäjän ulkoministeriö julkisti useille Etyj-maille lähetetyn kirjeen – lue tästä Sergei Lavrovin viesti kokonaisuudessaan

Venäjän presidentti Putin: Toivon ratkaisua Ukrainan kriisiin, mutta se ei ole yksinkertaista

Ulkoministeri Haavisto: "Kaikki uhkatekijät, jotka kohdistuvat Eurooppaan, kohdistuvat myös Suomeen"

Venäjä lähetti selvityspyynnön Suomelle ja muille Etyj-jäsenmaille – Haavisto: Kirjeessä kysytään kantaa turvatakuisiin

Suosittelemme sinulle