Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaisten kannatus romahti, vihreät luisui alle kymmenen prosentin

Keskustan eduskuntavaalikannatuksessa on varovaisia piristymisen merkkejä, vaikka se ei vielä näy kannatusmittauksessa, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja. Kokoomus ja SDP jatkavat kärjessä.

Tammikuun 2022 puoluekannatusmittaus. Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten kannatus sukelsi Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa.

Eduskuntavaalikannatusta mittaavassa kyselyssä perussuomalaiset saa 15,0 prosentin kannatuksen, mikä tarkoittaa 3,3 prosenttiyksikön laskua edelliseen vastaavaan kannatusmittaukseen.

Perussuomalaiset pitää kuitenkin paikkansa kolmanneksi suurimpana puolueena. Kärjessä jatkavat kokoomus 21,2 prosentin ja SDP 19,0 prosentin kannatuksella.

– Perussuomalaisten kannatus vuotaa tällä hetkellä monelle taholle: puolueista erityisesti kokoomukseen, nyt-liikkeeseen sekä Valta kuuluu kansalle -puolueeseen, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Osa perussuomalaisten kannattajista näyttää jääneen kokonaan katsomoon. Turjan mukaan syynä voi olla tammikuussa pidetyt aluevaalit, joiden sosiaali- ja terveydenhuollon teema ei ole perussuomalaisten ydinaluetta.

– Perussuomalaisten kannatus on ollut laskussa koko tammikuun. Näkyy, että sen kannattajien kiinnostus ylipäätään politiikkaan on vähentynyt, Turja sanoo.

Perussuomalaiset eivät menestyneet ensimmäisissä aluevaaleissa yhtä hyvin kuin aikaisemmin muissa vaaleissa. Aluevaaleissa se jäi neljänneksi 11,1 prosentin kannatuksella, kauaksi perinteisen kärkikolmikon taakse.

Vihreiden alavire jatkuu

Vihreiden jo pidempään jatkunut kannatuksen lasku jatkui eduskuntavaalien kannatusta mittaavassa Ylen kannatusmittauksessa. Vihreiden kannatus luisui piirun alle 10 prosentin.

Turja arvelee, että aluevaalien kehnolla tuloksella ja sen jälkeen käydyllä keskustelulla voi olla vaikutusta vihreiden eduskuntavaalikannatukseen. Aluevaalien jälkeisillä viikoilla tehdyissä haastatteluissa vihreiden tulos huononi. Aluevaaleissa vihreät sai 7,4 prosenttia äänistä.

– Nyt näkyy erityisesti, että vihreät menettää kannatusta vasemmistoliitolle. Vuoto on selvästi suurempaa kuin aikaisempina kuukausina, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Vasemmistoliiton kannatus nousi yhden prosenttiyksikön verran 9,0 prosenttiin.

Turjan mukaan vihreiden kannattajia valuu myös SDP:n leiriin: punavihreän blokin sisällä äänestäjät liikkuvat nyt paljon.

Keskustan kannatuksessa varovaisia piristymisen merkkejä

Keskustan menestys aluevaaleissa ei näkynyt eduskuntavaalikannatuksessa: puolue sai Ylen mittauksessa 12,7 prosentin kannatuksen, mikä on lähellä edellisen kannatusmittauksen tulosta.

– Keskustan kannatus näyttäisi olevan aluevaalien jälkeen hienoisessa nousussa eli sen jälkeisissä haastatteluissa puolue on saanut noin 14 prosentin kannatuksen, mutta se ei näy vielä koko mittauskaudella, Turja sanoo.

Juuri pidetyissä aluevaaleissa keskusta teki paluun kolmen suurimman puolueen joukkoon 19,2 prosentin kannatuksella. Aluevaaleja ei käydä Helsingissä, missä keskustan kannatus on perinteisesti ollut matalammalla kuin muualla Suomessa.

Hallituspuolueiden kannatus oli 55,1 prosenttia, mikä on pysynyt melko tasaisena koko Sanna Marinin (sd.) hallituskauden ajan.

Pienpuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 2,5 prosenttia. Siitä suurimman osan vie Valta kuuluu kansalle -puolue noin 0,5 prosentin kannatuksella.

Keskustelu on päättynyt tässä jutussa, mutta voit keskustella Ylen puoluekannatuskyselystä erillisessä analyysijutussamme 4.2.2022 klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle