Hyppää sisältöön

Kunnanjohtajavalinnasta kasvoi likainen jälkipyykki – valtuutetulta rajuja väitteitä: "Minua uhattiin vapauden menettämisellä"

Ruokolahdella takana on riitoja, haukkumista, eripuraa. Apuun on haettu jopa poliisia.

Ruokolahden kunnantoimisto.
Ruokolahden kunnantoimistolla kuohuu. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kierrokset puolitoista vuotta sitten alkaneessa Ruokolahden kunnanjohtajan valintasotkun selvittelyssä vain lisääntyvät. Kunnanhallituksen työskentely oli niin epätoivoista, että sen oli pakko hakea eroa.

– Julkisuuteen nousseet asiat ovat rapauttaneet luottamuksen. Kunnan pyörittäminen vaatii luottamusta molemmin puolin pöytää, eikä sitä tällä hetkellä ole, perusteli asiaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen Ylen haastattelussa viime joulukuussa.

Koko vyyhdin juuret ovat elokuussa 2020, kun noin 5 000 asukkaan Ruokolahden kunnanvaltuusto valitsi uudeksi kunnanjohtajaksi Anu Sepposen. Valinta oli täpärä, sillä hän voitti vastaehdokkaansa vain yhdellä äänellä.

Pian valinnan jälkeen Anu Sepposen ja kunnan välille tuli erimielisyyksiä palkkauksesta ja työehdoista. Sepposelle muun muassa tarjottiin alempaa palkkaa kuin mitä hänen edeltäjänsä oli saanut.

Viime marraskuun alussa Ruokolahden kunnanvaltuusto purki Sepposen virkasuhteen Ruokolahdelle. Päätöksestä Sepponen on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Ruokolahden luminen pääkatu ja S-market.
Noin 5 000 asukkaan Ruokolahti sijaitsee Suomen kaakkoisrajalla Imatran naapurissa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Samaan paikkaan valituksen ovat tehneet myös kolme Ruokolahden kunnanvaltuutettua. He perustelevat valitustaan muun muassa sillä, että valtuuston marraskuinen kokous ei heistä ollut oikeanlainen, eikä heille ollut toimitettu ajoissa tarpeellisia asiakirjoja.

Anu Sepponen puolestaan on kertonut, että Ruokolahti vaikuttaa haluavan eroon vaaleilla valitusta kunnanjohtajasta. Itse hän on sanonut vain halunneensa samat sopimusehdot kuin edeltäjänsä.

Sepponen ei vielä ole hoitanut kunnanjohtajan töitä päivääkään, vaikka aikaa valinnasta on kulunut jo puolitoista vuotta.

Painostava ilmapiiri

Kunnanhallituksen ilmapiiri alkoi kiristyä viime syksystä lähtien, kun osa halusi Sepposen kunnanjohtajaksi ja osa ei. Tilanteen selvittäminen sai kunnan luottamushenkilöiden välit kireiksi.

Ruokolahden kunnanhallituksen toimia alkoi tutkia kunnanvaltuuston asettama tilapäinen valiokunta. Se kuuli kunnanhallituksen jäseniä ja varajäseniä sekä kunnanvaltuuston puheenjohtajia.

Valiokunnan mukaan hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien kesken on epäluottamusta, joka on vaikeuttanut kunnanhallituksen työskentelyä. Hallituksen kokouksista on puuttunut hyvä kokouskäytäntö eikä toisia ole kunnioitettu.

– Luotettavaa, läpinäkyvää, demokratiaa kunnioittavaa hyvän hallintotavan mukaista kaikkia arvostavaa päätöksentekoilmapiiriä ei ole ollut, toteaa valiokunta muistiossaan.

Sen mukaan keskusteluja ei ole pystytty käymään luottamuksellisesti ja rakentavasti. Kokouspuheenvuoroja on vuodettu kokousten ulkopuolisille ja julkisuuteen, ilmapiiri on koettu ajoittain jopa painostavaksi ja hallituksen jäsenille on lähetetty uhkaavansävyisiä sähköposteja.

Kinastelua ja poliisitutkintaa

Ruokolahden kunnanhallituksessa on seitsemän jäsentä. Heidän välilleen puhjennut ennennäkemätön riita johti siihen, että kunnanhallitus päätti pyytää eroa. Samalla myös kunnanvaltuuston puheenjohtajisto erotettiin.

Eilen tiistaina Ruokolahden kunnanvaltuusto valitsi uuden kunnanhallituksen – jossa jatkaa kuusi entistä jäsentä. Pois joutui SDP:n Vesa Kokkonen. Lähtemään joutui myös valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtajan paikalta Perussuomalaisten Viljo Rautio.

He molemmat olivat olleet tekemässä valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen valtuuston viime marraskuun kokouksesta.

Vesa Kokkonen.
Vesa Kokkosella on menossa neljäs kausi Ruokolahden kunnanvaltuustossa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Vesa Kokkonen kertoo, että hän on ollut Anu Sepposen valinnan kannalla koko ajan. Kokkosen mukaan hänen vierittäminen pois kunnanhallituksesta on seurausta seisomisesta Anu Sepposen valinnan takana.

– Haluttiin syrjäyttää eriävän mielipiteen esittävä kaveri tässä asiassa, kertoo Kokkonen.

Kokkosen mielestä kunnanhallituksen työskentely on koko nykyisen vaalikauden ajan ollut suurta teatteria, jonka näyttelijät ovat olleet muut kuin hän ja Viljo Rautio.

– Olemme seisoneet demokraattisesti valitun kunnanjohtajan takana ja siitä maksettu tällainen hinta. Muut jatkakoon siellä ja leikkiköön omia leikkejään, sanoo Kokkonen.

Kokkonen teki viime marraskuussa poliisille tutkintapyynnön kunnanhallituksen puheenjohtajan Taina Paanasen (kesk.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan Timo Kärjen (kok.) toiminnasta.

– Jo syyskuussa minua moitittiin puhelimen käytöstä, ettei saa edes puhelinta kaivaa hallituksen kokouksessa. Sanottiin, että olen lähetellyt viestejä ja kuvia ja olen joutunut selvittelemään kaikkea ihan käsittämätöntä, mikä kuuluu normaaliin toimintaan. Muut saavat räplätä puhelinta, mutta minä en, sanoo Kokkonen.

Marraskuussa Kokkonen koki tilanteensa ahdistavana.

– Tapahtui uhkaava tilanne. Minua uhattiin vapauden menettämisellä, mikä mielestäni on raskas syytös. Tällaista ei tarvitse sietää.

Kokkonen kertoo pyytäneensä asian käsittelyä asianomaisilta, mutta kun kukaan ei vastannut, hän teki poliisille tutkintapyynnön.

Vesa Kokkonen kertoo, että viime kuukaudet ovat olleet suurta teatteria.

Kova pala

Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kärki on toinen, joista Vesa Kokkonen teki tutkintapyynnön poliisille. Kärki palaa kunnanhallituksen kokoukseen 2.11.2021.

– Kävimme keskustelua ennen valtuuston kokousta. Yksi valtuutettu koki, että häntä on kohdeltu väärin. Kävimme sitä keskustelua luottamuksellisesti, mutta hän pahoitti siitä mielensä ja teki tutkintapyynnön.

Kärki kertoo saaneensa poliisilta tiedon, että aihetta esitutkinnan aloittamiseen ei ole. Tämän tiedon kertoo myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen (kesk.) sanomalehti Etelä-Saimaalle.

Timo Kärki.
Timo Kärjen mukaan on hyvä, että luottamus on mitattu: "Äänestämään ei edes jouduttu". Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Kärki kertoo, että tutkintapyynnön tekeminen hänestä oli kova pala.

– Nyt kun asia selvisi, tiesin, että olen oikeassa ollut koko ajan. Ei tutkintapyynnön tekeminen luottamusta rakenna porukan kesken, sanoo Kärki.

Timo Kärjen mielestä työrauha kunnanhallituksessa oli hukassa kuukausien ajan.

– Syksyn aikana keskustelut kunnanhallituksessa menivät ihan väärään suuntaan. Oli ihmiseen kohdistuvaa uhkailua ja tämän tyyppistä käyttäytymistä.

Timo Kärki kertoo, mistä on kyse häneen kohdistuneessa poliisitutkinnassa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kärki katsoo, että hän ei ole ollut savustamassa Vesa Kokkosta tai Viljo Rautiota luottamustehtävistään.

– Valtuusto on tehnyt sen päätöksen. En minä yksin, vaan koko valtuusto on ollut sitä mieltä, sanoo Kärki.

Nyt hän uskoo, että uusi kunnanhallitus pystyy toimimaan kunnolla ja kaikilla on työrauha.

Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen on ollut kiireinen koko päivän, mutta hän vastaa sähköpostilla siihen, miten hän kokee kunnanhallituksen työn nyt tästä eteen päin: "Ajattelen, että työ on aina tekijöidensä näköistä. Toivottavasti pääsemme nyt keskittymään valtuuston yhdessä määrittämiin strategisiin asioihin eli niihin, joita kuntalaiset ovat meidät valinneet hoitamaan. Olemme koko syksyn sammuttaneet tulipaloja jalkojen juuressa, mutta nyt pitää päästä asioissa eteenpäin."

Lue tästä lisää:

Suosittelemme