Hyppää sisältöön

Nämä liikennemerkit näkee, vaikka tuijottaisi puhelinta – Oulun keksintö on ollut niin toimiva, että nyt sitä haaveillaan suojateillekin

Talvella tavalliset ajoratamerkinnät ovat usein piilossa. Projektorivalolla pyörätien pintaan heijastetut merkinnät eivät helposti jää huomaamatta.

Oulun pyöräbaanoilla oman paikan löytää heijastettavien valojen avulla
Oulun pyöräbaanoilla oman paikan löytää heijastettavien valojen avulla
Iida Putkonen

Oulu on kansainvälisestikin tunnettu pyöräilykaupunki, myös talvella.

Lumisella Pohjois-Pohjanmaan kaupungilla on kuitenkin jokavuotinen ongelma: kun lumi sataa kadulle, tiemerkintöjä ei näy ja pyöräilijän ja kävelijän kaistat menevät sekaisin.

Nyt Oulu uskoo kuitenkin löytäneensä ratkaisun. Se on projektorivalaistus, jonka avulla jalankulkijan ja pyöräilijän liikennemerkit heijastetaan tien sijaan suoraan lumen päälle.

  • Kävimme tutustumassa projektivalaistukseen Oulun torinrannassa. Katso yllä olevalta videolta, miltä valo näyttää talviaamun hämärässä.

Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo, että ensimmäinen projektorivalaisin asennettiin kaksi vuotta sitten.

Suurin syy valaistujen merkkien käyttöönottoon oli hänen mukaansa turvallisuus.

Talvisin tiemerkintöjä on mahdoton nähdä, mutta moni ei huomaa edes tavallisia liikennemerkkejä pyöräillessä tai kävellessä.

Projektorivalaisinta ei kuitenkaan ole helppoa ohittaa.

– Etenkin jalankulkijat tuppaavat kulkemaan nenä kiinni kännykässä, eikä normaaleja merkkejä tule silloin seurattua. Projektorimerkit hohkaavat sinisenä jaloissa ja tarttuvat siten helpommin silmään.

Projektorivalaisimia ja heijastuksia on käytetty aiemminkin ympäri maailmaa, mutta Oulu on ensimmäinen, joka käyttää teknologiaa liikennemerkkeihin.

Uudistetut merkit ovat keränneet kehuja niin pyöräilykaupungissa kuin sen ulkopuolella. Vaarala kertoo, että konsepti otettiin vuosi sitten käytössä myös Lahdessa Oulun mallia noudattaen.

Huomiota on kuitenkin saatu myös muualta.

Lisää sovelluksia tulevaisuudessa

Tällä hetkellä Oulun kaupungissa heijastettuja liikennemerkkejä on kymmenkunta ja lisää on suunnitteilla asentaa Maikkulaan heti alkuvuodesta.

Ensi kesänä pyöräilybaanaa on myös tarkoitus jatkaa, mikä merkitsee lisää projektorivaloja esimerkiksi Limingantullia ja lentokenttää kohti.

Jatkossa projektorivaloja aiotaan myös kehittää. Tällä hetkellä valot ovat sidoksissa katuvalojen hämäräkytkimiin, eli ne sammuvat kun katuvalot sammuvat. Eräs kehityskohde voisikin Vaaran mukaan olla muuttaa sähkökytkentöjä niin, että projektorivalo olisi päällä pidempään.

Projektoritekniikkaa voidaan myös soveltaa muihin käyttöihin liikenteessä.

– Esimerkiksi suojateitä on mietitty. Myös liikennevalojen pysäytysviivat ovat mahdollisia, mutta siellä tulee jo lainsäädäntö vastaan. Tekniikka itsessään taipuisi kyllä moneen asiaan, Vaara toteaa.

Jatkokehitys ja valaistuksen laajentaminen vaikuttaa järkevältä turvallisuuden lisäksi myös imagon näkökulmasta.

Valaistus on nimittäin kiinnittänyt myös kansainvälisen huomion sosiaalisessa mediassa.

– Parin viikon takaisella somekampanjalla on vähän reilu miljoona katsomiskertaa. Tällaista markkinointia ei rahalla saa. Mutta kun tekee sisältöä talvipyöräilystä, se tuntuu aina saavan valtavan mainosarvon, Vaara iloitsee.

Viesti niin kaupunkilaisilta kuin ulkomaalaisilta ihailijoilta on sama: tämän pitäisi olla standardi jo kaikkialla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 3.2. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle