Hyppää sisältöön

Nokian Tehdassaareen rakennetaan uusi kesäteatteri – avaajana kesäkuussa Heikki Vihisen käsikirjoittama musiikkikomedia

Kulttuurikeskus Tehdassaari Oy alkaa tuottaa alueelle teatteria, musiikkiesityksiä sekä muuta esittävää kulttuuria laajalla skaalalla. Kesäteatterille rakennetaan uudet katsomot Nokianvirran rantaan.

Miten väkeä saadaan houkuteltua Tehdassaareen ja hommasta saadaan kannattavaa? Katso käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Vihisen sekä Cireco Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketolan vastaukset. Toimittajana Juha Kokkala, kuvaajana Marjut Suomi.
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokian Tehdassaareen on tulossa uutta kulttuuritoimintaa. Kulttuurikeskus Tehdassaari Oy alkaa tuottaa alueelle teatteria, musiikkiesityksiä sekä muuta esittävää kulttuuria laajalla skaalalla.

Toiminta alkaa kesäkuun 8. päivä Heikki Vihisen käsikirjoittamalla ja ohjaamalla musiikkikomedialla Vannomatta paras.

Nokianvirran rantaan rakennetaan katetut katsomot kesäteatterille. Rakennelmat eivät ole pysyviä, vaan ne voi purkaa ja siirtää tarvittaessa.

Itse kupletin pääosassa Jari Salmi

Heikki Vihisen mielestä kesäteatterilla on hyvä aloittaa kulttuuritoiminta, sillä genre on suomalaisille rakas. Hänen käsikirjoittamansa musiikkiteatteriesitys sopii alueelle, sillä siinäkin on paljon ennakkoluuloja, jotka karisevat.

– Jari Salmi kun rupeaa sähläämään täällä alueella, niin siitä tulee ihan hauska kupletti.

Kesän aikana on 20 esitystä, joilla tavoitellaan muutaman tuhannen yleisöä. Uusi kesäteatteri mahtuu Vihisen mielestä hyvin Nokialle, vaikka ennestäänkin on jo hyvää teatteria tarjolla.

– Jos kesässä katsoo pari kolme esitystä, meidän juttu mahtuu siihen ihan hyvin.

Muusikko Ari Kankaanpää (vasemmalla), Cireco Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola ja käsikirjoittaja sekä ohjaaja Heikki Vihinen.
Muusikko Ari Kankaanpää (vasemmalla), Cireco Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola ja käsikirjoittaja sekä ohjaaja Heikki Vihinen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tavoitteena ei heti kansainvaellus

Jotta toiminta kannattaa, tarvitaan katsojia. Kultuuritoiminnan perustaminen pandemian keskellä ei vaikuta varmimmalta vaihtoehdolta. Vihiselle uhkarohkeat yritykset ovat tuttuja. Hänen mukaansa kaikki kulttuuritoiminta ilman valtiontukea on uhkayritys.

– Tässä on hienoa, ettemme ajattele, että ensi kesänä olisi miljoonia ihmisiä tuomassa rahaa meidän taskuumme. Pitkäjänteisyys on homman nimi. Noin viiden vuoden päästä voimme arvioida oliko tämä uhkayritys ja onnistuiko tämä.

Cireco Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja **Perttu Ketola **uskoo alueen vetovoimaan, sillä Tehdassaari on Nokian keskustan tuntumassa ja luonnonkauniissa ympäristössä. Myös pandemian tuoma sosiaalinen eristäytyminen on Ketolan mielestä luonut tarvetta kulttuurille ja tapahtumille.

Kulttuuritoimintaa ollut aiemminkin Tehdassaaressa

Cireco Finland Oy osti Nokian Tehdassaaren kiinteistöt vuonna 2021 Nokian kaupungilta. Kultturitoimintaa alueella pyörittää Kulttuurikeskus Tehdassaari Oy. Tehdassaaressa on aiemmin toiminut esimerkiksi Upofloor. Alueelta on lähtöisin myös teknologiayritys Nokia.

Viime vuosina Tehdassaaressa on toiminut kulttuuriosuuskunta, joka pyöritti Tehdas 108 -nimellä kulttuuritoimintaa, kuten musiikkikeikkoja, näyttelyitä ja muita tilaisuuksia.

Osuuskunnan ja uuden omistajan välille syntyi kiistaa tilojen vuokrasopimuksesta ja vuokrista ja osuuskunnan toiminta hiipui alueella. Kiistan oikeusprosessi on yhä kesken.

Lue lisää:

Osuuskunta kehitti ruohonjuuritason toimintaa Nokialla vuosia, sitten historiallisen miljöön omistaja vaihtui – kiistoja puidaan nyt oikeudessa

Nokia-yhtiön kotisaari Nokialla kunnostetaan arvoisekseen – toiminta Tehdassaareen palaa kiertotalouden ehdoilla

Nokian kaupungille tarjottiin 53 000 euroa Tehdassaaresta

Kulttuuri herättää Tehdassaaren henkiin Nokialla

Suosittelemme