Hyppää sisältöön

Tässä ovat ensimmäiset sähkölentokoneilla lennettävät reitit Suomessa – Lapissa lääkärimatka voi kutistua neljästä tunnista puoleen tuntiin

Suomessa on avautumassa useita uusia lentoreittejä jo vuosia ennen kuin sähkölentokoneet tulevat kaupalliseen liikenteeseen. Lennot alkavat uusiutuvaa lentopolttoainetta käyttävillä matkustajakoneilla, mutta vaihtuvat myöhemmin sähkökoneisiin.

Grafiikka näyttää sähkölentokoneiden reitit kartalla.
Sähkölentokoneiden tulo tekee mahdolliseksi myös sellaisten reittien operoinnin, joita ei nykyisellä kalustolla voidan lentää kannattavasti. Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Enontekiöltä Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle lääkärin vastaanotolle menevä potilas saattaa ensi syksynä tehdä matkan päiväseltään lentäen. Enontekiön lentoasema suunnittelee kokeilua, jossa testataan kannattavatko Lapin sisäiset lentoreitit.

– Kun enontekiöläinen lähtee Rovaniemelle, matkaan menee autolla vähintään neljä tuntia, lentäen puoli tuntia, sanoo Enontekiön lentoaseman toimitusjohtaja Marko Halla.

Edellisen kerran Lapin sisällä on voinut matkustaa lentäen 1990-luvulla, ellei Helsingin, Ivalon ja Kittilän välisiä kolmiolentoja lasketa. Sähkölentokoneiden tulo mullistaa matkustamisen, sillä lentäminen tulee kannattavaksi pienemmillä matkustajamäärillä. Enontekiöllä se merkitsisi ympärivuotisen lentoliikenteen alkamista.

– Lapin poikittaisreittiliikenne on suunniteltu niin, että se on mahdollista operoida sähkölentokoneilla. Enontekiön sijainti on keskeinen, täältä pisin lentoetäisyys on noin 300 kilometriä, ja siihen sähkölentokoneen kantama riittää hyvin, sanoo Halla.

Ensi syksynä on tarkoitus testata reittiä Rovaniemeltä Enontekiön kautta Tromssaan. Autolla matkaan kuluu lähes kahdeksan tuntia, lentäen välilaskuineen toista tuntia. Aluksi lennot tapahtuisivat 19-paikkaisella potkuriturbiinikoneella.

– Pohjois-Norjassa on paljon suomalaista työvoimaa, Tromssan yliopisto tekee yhteistyötä suomalaisten yliopistojen kanssa, joten opiskelijat, tutkijat ja professorit matkustavat. Ja tärkeä ryhmä ovat matkailijat, Rovaniemen ja Tromssan välillä on paljon matkailuliikennettä, laskee Halla tulevan reitin kannattavuutta.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus voi lisätä matkustustarvetta, kun erikoissairaanhoito keskittyy. Hallan mukaan koneeseen saadaan tarvittaessa kyytiin myös paaripotilas. Ivalosta pääsisi Rovaniemelle noin tunnissa.

Enontekiön lentoasema pyrkii sähkölentokoneilla alkavan reittiliikenteen pilottialueeksi Pohjoismaissa.

Akkuteollisuuden laajentuminen avaa uusia reittejä Merenkurkun yli

Euroopan akkuteollisuutta on keskittymässä Merenkurkun alueelle, ja tällä hetkellä Kokkolasta ja Vaasasta lennetään jo viikoittain taksilentoja Uumajaan ja Skellefteåån.

– Tarve säännöllisille lentoyhteyksille on nopeasti lisääntynyt, ja esimerkiksi suunnitteilla olevat yhteiset alan teollisuuden koulutuspaketit lisäävät matkustustarvetta, sanoo Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström.

Suomen ja Ruotsin yhteinen Fair-hanke selvittää sähkölentämisen kannattavuutta. Ensimmäisenä on alkamassa reittiliikenne Kokkolan ja Skellefteån välillä.

– Reittiliikenne voisi alkaa kesällä tai viimeistään syksyllä. Tavoitteena on lentää 8- tai 19-paikkaisella koneella niin, että käytetään uusiutuvaa lentopolttoainetta. Myöhemmin koneet vaihtuvat sähkölentokoneiksi, sanoo Kokkolan ja Pietarsaaren alueen kuntien omistaman lentoliikenteen kehitysyhtiön toimitusjohtaja Stig-Göran Forsman.

Forsmanin mukaan työvoimapula Pohjanlahden molemmin puolin lisää työvoiman liikkumistarvetta lähivuosina. Esimerkiksi Västerbottenin alueella on käynnissä suuria akkuteollisuuteen liittyviä rakennushankkeita, ja ne työllistävät myös suomalaisia.

Ruotsalaisten 19-paikkaisen sähkölentokoneen suunnittelu sai jättirahoituksen

Suunnitelmat sähkölentämisestä perustuvat ruotsalaisen startup-yritys Heart Aerospacen 19-paikkaiseen ES-19-koneeseen, jota vasta suunnitellaan. Yhtiön on tarkoitus saada tyyppihyväksyntä koneelle vuonna 2026, jolloin se voisi tulla kaupalliseen liikenteeseen.

Sähkölentäminen on herättänyt kiinnostuksen niin lentoyhtiöissä kuin sijoittajissakin. Ruotsalaisyhtiö keräsi viime vuonna tuotekehitykseen 35 miljoonaa dollaria Bill Gatesin ilmastorahaston Breakthrough Energy Venturesin johtamassa sijoituskierroksessa, johon osallistuivat muun muassa United Airlines Ventures ja Mesa Air Group.

Molemmat lentoyhtiöt sitoutuivat myös ostamaan yhteensä 200 ES-19-konetta.

Heart Aerospace aloitti joulukuun lopulla 19-paikkaisen ES-19-koneen mallin testilennot Göteborgissa. Lennoilla testattiin koneen aerodynaamisia ominaisuuksia

ES-19-koneen päämarkkina-alue tulee olemaan Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikassa, ja yhtiöllä tulee olemaan useampia kokoonpanolinjoja.

– Yhtiön kotipaikka tulee säilymään Göteborgissa, ja samoin koneiden kokoonpano. Mutta luonnollisesti Pohjois-Amerikkaan toimitettavat koneet tullaan kokoamaan lähempänä asiakkaita, pohtii Heart Aerospacen kaupallinen johtaja Simon Newitt.

Se merkitsee myös pohjoismaisille lentoyhtiölle tulevien koneiden toimitusten nopeutumista, kun jo alkuvaiheessa tuotantomäärät ovat suuria.

Lentoliikenteen päästöt vähenevät myös uusiutuvilla polttoaineilla

Enontekiöltä ja Merenkurkun alueelta suunniteltavia uusia reittejä on tarkoitus lentää aluksi uusiutuvia lentopolttoaineita käyttävillä polttomoottorikoneilla. Lennot suuntautuvat myös Ruotsiin ja Norjaan, ja Suomea lukuunottamatta muut Pohjoismaat ovat ilmoittaneet kotimaan lentojen muuttamisesta fossiilivapaiksi vuosikymmenen kuluessa.

Sähkölentäminen on vain yksi vaihtoehto tulevaisuuden lentoliikenteen päästöjen vähentämisessä.

– Lentoyhtiöillä on paljon polttomoottorikalustoa, ja täytyy löytää ratkaisut, joilla koneita voidaan käyttää pitkään taloudellisesti ja samalla ympäristövastuumielessä, muistuttaa lentoasemayhtiö Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

Lentokoneenvalmistaja ATR on testannut pelkän uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä ATR 72-600 -konetyypissä
ATR on testannut sataprosenttista Nesteen valmistamaa uusiutuvaa lentopolttoainetta ATR 72-600 -potkuriturbiinikoneessa. Kuva: ATR

Lähivuosien ratkaisu ovat lentoliikenteen uusiutuvat polttoaineet, joiden käyttö tulee lisääntymään sitä mukaa, kun polttoaineiden tuotanto lisääntyy. Hansson muistuttaa, että nykyistä polttomoottorikalustoa voidaan konvertoida hyödyntämään myös vetyä ja vetypohjaisia sähköpolttoaineita.

Lentoasemilla tullaankin näkemään erilaisia polttoaineita käyttäviä koneita.

– Lentoliikenteessä käytetään pitkään nykyisiä polttomoottorikalustoja, jolloin hyödynnetään uusiutuvaa lentopolttoainetta. Sähkölentäminen on uusi vaihtoehto lyhyille kantamille, ja vetytalous pidemmille kantamille, jolloin lentoyhtiöt pystyvät tuottamaan tehokkaita kaukolentoreittejä, sanoo Henri Hansson.

Glasgow'n ilmastoneuvotteluissa EU asetti tavoitteeksi kansainvälisessä lentoliikenteessä hiilidioksidipäästöjen nettonollatavoitteen vuoteen 2050 mennessä. Se edellyttää muun muassa uusiutuvien lentopolttoaineiden käytön tuntuvaa lisäämistä.

Lue lisää:

Murros on tapahtumassa nopeammin kuin kuviteltiin: Sähkölentokoneet tulevat käyttöön jo lähivuosina – Lentohäpeä ja koronakriisi saivat lentoyhtiöihin vauhtia

Sähkölentokoneet voivat mullistaa kotimaan liikenteen jo tällä vuosikymmenellä, sanoo ministeri – Finavia toppuuttelee: Tuskin tarpeeksi kysyntää

Finavian Kimmo Mäki: Sähkölentokoneet tulevat reittiliikenteeseen jo tällä vuosikymmenellä

Nasan tutkimus: Uusiutuva lentopolttoaine on ympäristölle paljon fossiilista parempi – suurinta hyötyä voi tarkkailla taivaalta

Suosittelemme