Hyppää sisältöön

Norja joutui tekemään todella harvinaisen ratkaisun ensimmäiseen olympiahiihtoon – maailmanmestari uskoo Iivo Niskasen yltävän heti mitalikamppailuun

Norja lähettää vain kolme naista yhdistelmäkisaan lauantaina osittain koronahuolien takia. Miehissä Norja on ollut perinteisesti vahva skiathlonissa, mutta Sjur Röthe uskoo Iivo Niskasen pystyvän laittamaan oman lusikkansa soppaan.

Therese Johaug voitti Davosissa joulukuun puolivälissä.
Therese Johaug palaa pitkän tauon jälkeen kilpailemaan – suoraan olympialaisiin. Edellinen kisa on Davosista, voitto 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisasta. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU. Jo aiemmin olympialaisissa on totuttu, että Norjan hiihtojoukkueen lehdistötilaisuudet ovat täynnä. Näin on tälläkin kertaa ensimmäisissä tilaisuuksissa Pekingin olympialaisissa. Koronarajoitusten takia jopa niin täynnä, että kaikkia halukkaita ei oteta tilaisuuteen.

Aiemmin Norjan lehdistötilaisuuksissa on puhuttu paljon menestyksestä, mutta nyt Pekingin talviolympialaisten kynnyksellä aiheet painottuvat muualle.

Norjalaiset ovat päätyneet ennen olympialaisia koronakurimukseen. Norjan hiihtomaajoukkueessa todettiin kolmella urheilijalla ja yhdellä valmentajalla koronatartunnat Italiassa Seiser Almissa valmistavalla leirillä. Heistä mitaliehdokkaita olivat Simen Hegstad Krüger ja Heidi Weng.

Norjan tähtihiihtäjätkin joutuivat karanteeniin ja venyttämään lähtöään Pekingiin. Therese Johaug saapui paikan päälle vasta keskiviikkona, kun ensimmäinen kilpailu on luvassa lauantaina.

– Minun täytyy myöntää, että viime viikko meni paljon pelätessä sairaaksi tulemista ja olympialaisten jäämistä väliin. Näin unta öisin koronatesteistä, Johaug kertoo medialle.

Norjalta vain kolme hiihtäjää avausmatkalle

Korona johti osaltaan myös Norjalta erittäin harvinaiseen ratkaisuun. Norja lähettää lauantain ensimmäiseen kilpailuun eli naisten yhdistelmähiihtoon vain kolme urheilijaa. Norjalla olisi mahdollisuus lähettää täydet neljää urheilijaa, mutta lauantaina viivalta uupuu yksi norjalainen. Johaugin lisäksi Norjalta lähtöviivalla nähdään Ragnhild Haga ja Helen Marie Fossesholm.

Poikkeuksellisesta ratkaisusta udeltiinkin paljon Norjan valmentajalta Ole Morten Iverseniltä. Hänen mukaansa ratkaisu oli helppo, sillä Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalvå ovat siis sivussa koronatartunnan takia. Ranghild Haga nousi kolmanneksi hiihtäjäksi, mutta muista urheilijoista Lotta ja Tiril Udnes Weng keskittyvät menestymään kisoissa myöhemmillä matkoilla. Joukkueessa ovat mukana myös Mathilde Myhrvold ja Maiken Caspersen Falla.

– Kukaan ei ole kieltäytynyt kisaamasta. Kaikilla on järkevä suunnitelma, jota he seuraavat. Valitettavasti emme saa täyttä joukkuetta kasaan. En tiedä, onko norjalaisessa hiihdossa koettu tällaista aikaisemmin, Iversen sanoo.

Olympiapaikat maastohiihtoon ovat äärimmäisen tiukassa. Iverseniltä kysyttiinkin suoraan, miten hän ajattelee muiden maiden reagoivan Norjan ratkaisuun.

– En tiedä. Olen todella pahoillani, että laitamme vain kolme naista kilpailuun, mutta meillä on ollut erikoinen tilanne. Ei ole mitään, mitä voimme tehdä sille. Toivottavasti he kunnioittavat tätä, Iversen sanoo.

Johaug vastaan Karlsson?

Lehdistötilaisuudessa Johaugia grillasi myös norjalais- ja ruotsalaislehdistö odotetusta kaksinkamppailusta Ruotsin Frida Karlssonia vastaan. Viime vuosina on totuttu Johaugin ylivoimaan, mutta nyt toimittajat utelivat norjalaistähdeltä hänen kunnostaan.

Ruotsalaislehdistö muistutti Johaugia siitä, että Karlsson on päässyt harjoittelemaan jo pitkään Kiinan olympialaduilla. Karlsson voitti myös Johaugin joulukuun alussa Lillehammerissa.

Therese Johaug ja Frida Karlsson Rukan maalialueella tsemppaamassa toisiaan.
Pystyykö Frida Karlsson (oik.) haastamaan Norjan Therese Johaugin Pekingissä? Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vaikka Karlssonin Tour de Ski oli katastrofaalinen, hän ehti silti kilpailla kiertueella. Johaug jätti kiertueen väliin olympialaisiin valmistautumisen takia. Tour de Skin jälkeen kaikki hiihdon maailmancupit kuitenkin peruttiin, joten Johaug ei ole päässyt pitkään aikaan kilpailemaan kansainvälisiä tähtiä vastaan.

Johaugin edellinen maailmancupin kilpailu Davosissa päättyi silti selvään voittoon. Hän oli ykkönen 14 sekunnin erolla Yhdysvaltojen Jessica Digginsiin ja 17 sekunnin erolla Karlssoniin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Johaug tyytyi torstain lehdistötilaisuudessa useasti toistamaan vain sen, että hän pyrkii tekemään parhaansa olympialaisissa.

Aivan itsevarmaa kommenttia Johaugilta ei nykykunnosta siis herunut. Hän vastasi Ylelle toivovansa pystyvänsä sopeutumaan Kiinan oloihin nopeasti ja olevansa iskussa lauantaina:

– Olen todella iloinen, että olen täällä kaikista ongelmista huolimatta.

– Odotan eniten 10 kilometrin ja 30 kilometrin kilpailuista, mutta totta kai haluan mennä lujaa lauantaina 15 kilometrin yhdistelmäkisassa.

Norjalaismiesten ajatukset urheilussa

Norjan miehistä sunnuntaina yhdistelmäkilpailussa vääntävät Johannes Hösflot Kläbo, Hans Chister Holund, Sjur Röthe ja Pål Golberg. Joukkueesta jäi ulos tällä kaudella vaisusti esiintynyt Emil Iversen.

Myös Norjan miehet ovat eläneet jännittäviä aikoja. Kläbo lensi jopa yksinään tilauskoneella takaisin hetkeksi Norjaan ennen kuin starttasi Kiinaan.

Norjalaismieshiihtäjät toistelivat yksi toisena jälkeen, että ovat tyytyväisiä pääsystään kisoihin.

– Ensimmäinen tartunta oli koko joukkueelle todella kova paikka. Kun Simen sai positiivisen tuloksen, se oli vielä kovempi paikka. Joukkueena lähestyimme toisiamme, vaikka olimmekin etäällä toisistamme, Sjur Röthe sanoo Ylelle.

– Kun saavuimme Kiinaan, käänsimme ajatukset uudelleen kohti urheilua ja vain urheilua. Toivottavasti se auttaa meitä tulevina päivinä.

Sjur Röthe.
Sjur Röthe oli puheliaalla päällä Norjan lehdistötilaisuudessa. Röthe on skiathlonin maailmanmestari vuodelta 2019. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Röthen mukaan heidän olonsa Kiinassa on nyt turvallinen.

– Täällä ihmiset tekevät kaikkensa suojatakseen itseään ja meitä. En usko, että voimme olla turvallisemmassa paikassa juuri nyt, Röthe toteaa.

Norjalaismiehet ovat menestyneet edellisissä arvokisoissa erinomaisesti skiathlonissa. Oberstdorfissa venäläinen Aleksandr Bolshunov voitti mestaruuden, mutta hänen perässään tuli viisi norjalaista. Seefeldissä ykkönen oli Sjur Röthe ennen Bolshunovia ja kolmanneksi sijoittunutta maanmiestä Martin Johnsrud Sundbyä.

Edellisissä olympialaisissa Norja juhli kolmoisvoittoa skiathlonissa. Nyt sivussa oleva Krüger oli ykkönen, maajoukkueuransa vuosi sitten lopettanut Sundby toinen ja Hans Christer Holund kolmas.

Suomen tähtihiihtäjä Iivo Niskanen kertoi Ylelle jo ennen kauden alkua, että skiathlon voisi olla hänelle tulevaisuudessa menestysmatka. Niskanen linjasi myös torstaina, että lähtee tekemään avausmatkalle tulosta näissä olympialaisissa.

Seefeldissä kolmisen vuotta sitten Niskanen oli neljäs, vaikka kaatuikin juomapisteellä. Niskanen on kehittänyt viime vuosina myös luisteluhiihtoa, jotta pystyisi kamppailemaan huippusijoituksista vapaalla hiihtotavalla.

– En ole järkyttynyt, jos Iivo on skiathlonissa mukana kamppailemassa mitaleista kahdella tai kolmella viimeisellä kilometrillä. Toivottavasti hän on mukana ja kisaa hyvin, skiathlonissa muutenkin menestynyt Röthe kuvailee.

Lauantaina naisten yhdistelmähiihto TV2:ssa, Yle Puheella, Yle Areenassa ja Yle-palvelussa kello 9.45 alkaen. Sunnuntain miesten kilpailun Yle välittää kello 9.00 alkaen.

Kaiken Pekingin olympialaisista löydät Ylen kisaoppasta täältä.

Lue lisää:

Yle seuraa tässä artikkelissa olympialaisia koko kisojen ajan

Merkitse nämä kellonajat kalenteriin – tässä ovat Suomen parhaat mitalisaumat Pekingin olympialaisissa

Olympialaisten mystiset maskotit esittäytyvät – näin syntyivät jättiläispanda Bing Dwen Dwen ja paperilyhty Shuey Rhon Rhon

Suojavarusteet kuin scifi-elokuvasta, kuumemittarin luvut hämmentävät – tältä näyttää Pekingin olympialaisten kisakuplassa

Kiinan tiukka valvonta ahdistaa ampumahiihtokomeetta Tero Seppälää: "Outoa, että kamerat kuvaavat joka paikassa"

Norjalaisselostaja kertoo, kuinka maan hiihtotähtien tilanne on kuin uhkapeliä – "Meillä voi olla käsillä B-luokan olympialaiset"

Kommentti: Yksi lentokone Helsingistä jumitti kiinalaisten järjestelyt – olympialaisiin pääsystä tuli melkoinen kaaos

Suosittelemme