Hyppää sisältöön

Suomen suurin lukio valmistuu Lahdessa Paavolan kampukselle – katso miltä uusi väri- ja muotomaailma näyttää

Kannaksen ja Tiirismaan lukion abiturientit pääsevät testaamaan uusien tilojen toimivuutta ylioppilaskokeissa. Tilat ovat muunneltavissa ja lukion kanssa saman katon alle sijoittuu muita toimijoita.

Videokierroksella näet, miltä Suomen suurimman lukion sisällä näyttää tällä hetkellä. Lahden lukio Gaudia sijaitsee Paavolan kampusalueella. Video: Juha-Petri Koponen & Tuija Veirto.
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Paavolan kampuksen tiloja otetaan Lahdessa käyttöön vähitellen. Liikuntahalli ja Lahden lukio Gaudian uudisosa ovat valmistuneet. Lukion uudisrakennus on sisältä viimeistelyä vaille valmis. Liikuntahalli on koko alueen yhteinen.

Suurlukio syntyy virallisesti syksyllä, kun Kannaksen ja Tiirismaan lukiot sulautuvat yhteen.

Lukion kanssa saman katon alle sijoittuvat Wellamo-opisto ja Taide- ja muotoilukoulu Taika. Lisäksi opetustiloja käyttävät puolentoista vuoden päästä parakeista kampukselle siirtyvät Tiirismaan peruskoululaiset.

– Lukiolla on toimintaa neljässä rakennuksessa ja liikuntahallissa. Henkilöstöä tulee olemaan lähemmäs 100, opiskelijoita on jopa noin 1 400, kertoo Gaudian johtavaksi rehtoriksi valittu, Kannaksen lukion rehtori Jyrki Rosti.

Sähköä läppäreihin suoraan lattiasta

Opetustilat ovat muunneltavissa ja yhdisteltävissä seiniä avaamalla.

– Saleissa on tarvittava tekniikka lattiassa, eli mitään kaapeleiden vetoa ei tarvita.

Rosti kertoo, että uutta tekniikkaa pääsevät ensimmäisinä kokeilemaan Kannaksen ja Tiirismaan abiturientit.

– Yhteensä meille mahtuu 340 kokelasta kokeisiin yhtäaikaa. Kolmannesta kerroksesta saadaan käyttöön reilu 900 neliötä ja toisessa kerroksessa on lisää avattavaa tilaa ylioppilaskokelaille.

Osa oppilaista pääsi jo kurkistamaan sisälle

Tiirismaan lukio muuttaa uuteen rakennukseen huhtikuussa, kun Aikuiskoulutuskeskusta aletaan remontoida peruskoululaisten siirtymää varten. Osa lukiolaisista on käynyt ottamassa tuntumaa uuteen opiskeluympäristöönsä.

– Pääsimme ainoastaan tähän valmiina olevaan taloon, kun toinen puoli rakennuksista on kesken. Oppilaat olivat innoissaan ja pitivät muun muassa väriratkaisuista, sanoo Tiirismaan lukion vs. rehtori Satu Juuti.

Ensimmäiset kokemukset yhteisruokalan toimivuudesta saadaan myös keväällä. Aterioimaan mahtuu yhtä aikaa maksimissaan 500 käyttäjää.

Suosittelemme sinulle