Hyppää sisältöön

Oli norjalaisilla koronaongelmia tai ei, Krista Pärmäkoski uskoo, että Therese Johaug on horjutettavissa: "Ei hän niin ylivertainen ole"

Krista Pärmäkoski on saanut viime päivät keskittyä rauhassa vain urheilemiseen. Hän ilmoittaa olevansa valmis mitalitaisteluun, kun Pekingin olympialaisten avausmatka hiihdetään lauantaina.

Krista Pärmäkoski tuulettaa kolmatta sijaansa Val di Fiemmessä.
Krista Pärmäkoski on ollut tällä kaudella mitalivauhdissa maailmancupissakin. Hän sijoittui kolmanneksi Tour de Skin Val di Fiemmen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa. Kuva: Getty Images
Roope Visuri,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU. Kun Pekingin olympialaisten ensimmäiseen starttiin on aikaa kaksi päivää, Krista Pärmäkoski on levollisin mielin ja nauttii Zhangjiakoun olympiakylässä auringonpaisteesta. Hän on ollut totuttautumassa olosuhteisiin jo viikon ajan, ja kaikki on sujunut mainiosti, vaikka osalla on ollut ongelmia kisakylässä muun muassa vessojen tai parvekkeen ovien tiivisteiden kanssa. Pärmäkoski vakuuttaa, että hänen huoneessaan vessa on toiminut ja hän on pystynyt keskittymään vain urheilemiseen.

– Eipä tässä mitään. Bussit kulkevat kisapaikalle, siellä treeni ja takaisin. Ruokala on ympäri vuorokauden auki, joten ruokaa saa silloin, kun haluaa, Pärmäkoski kertoo Yle Urheilulle.

– Minulla on kaikki mennyt hyvin ja valmistautuminen on ollut hyvää. Olen vain fiilistellyt ja nauttinut.

Jos Pärmäkoski on voinut ottaa rennosti, niin sitä eivät ole tehneet norjalaishiihtäjät. Norjan joukkue joutui jäämään Seiser Almiin pidemmäksi ajaksi koronatartuntojen takia, ja tilanne on stressannut hiihtäjiä. Suomen joukkue oli majoittunut samaan hotelliin, mutta pääsi suunnitelmien mukaan Kiinaan, eikä ongelmia ole ollut.

Ennakkospekulaatioissa onkin pohdittu sitä, miten paljon koronatilanne horjuttaa esimerkiksi Therese Johaugia, joka on ollut tähän mennessä yksi Pekingin olympiakisojen ennakkosuosikeista. Pärmäkosken mukaan Norjan joukkueen koronaongelmat eivät ole ainoa asia, joka vaikuttaa Johaugin tilanteeseen.

– Uskon, että Johaug on horjutettavissa ja olisi varmasti ollut, vaikka he (norjalaiset) olisivat päässeet tänne aikaisemminkin. Täällä on kovia urheilijoita, eikä hän niin ylivertainen ole, Pärmäkoski toteaa.

– Onhan Frida (Karlsson) pystynyt hänet lyömään tällä kaudella. Mitaleja ei ole vielä jaettu. Kyllä tässä ensiksi hiihdetään, ja totta kai tähtään itsekin mitalitaisteluun.

Stadionille tulo ratkaisevaa

Zhangjiakoun radat ovat todellakin olympiatasoiset ja Pärmäkoski arvioi avausmatkan eli yhdistelmäkilpailun radan olevan sieltä kovimmasta päästä. Yhdistelmäkilpailussa hiihdetään 3,75 kilometrin rataa, jonka naiset kiertävät neljä kertaa. Tarjolla on raakaa keliä, tuulta ja pakkasta, mutta yhtä lailla pitkiä työpätkiä.

– Siinä raastetaan kovia nousuja. Uskon, että olen niissäkin hyvä. Ja sitä varten on harjoiteltu taas vuosi, että nousutkin kulkevat. Laskut eivät ole äärettömän vaikeita, mutta se stadionille tulo on ratkaiseva, Pärmäkoski pohtii.

Vuosi sitten Oberstdorfin MM-kisoissa loppusuoralla sattui ja tapahtui kaikenlaista. Pärmäkoski uskoo, ettei nyt olympialaisissa Johannes Hösflot Kläbon ja Aleksandr Bolshunovin tapaista selkkausta tapahdu, sillä loppusuora on erityyppinen.

Yksi hiihtäjien taktiikkaan vaikuttava asia on kuitenkin tuuli, sillä Zhangjiakoussa on ollut viime päivinä kova tuuli ja samanlaista tuulta on ennustettu lauantaillekin. Stadionilla takasuoralla puhaltaa myötätuuli, mutta loppusuoralla on puhaltanut vastatuuli.

– Pitää katsoa tarkasti, millä sijalla lähtee laskemaan, kun lähdetään ratkomaan loppusijoja, Pärmäkoski pohtii.

– Loppusuora nousee jonkin verran eikä ole tasainen. Se ei välttämättä suosi nopeita hiihtäjiä, joten siellä on muillakin mahdollisuus kiriä. Vastatuuli vaikuttaa siihen, missä vaiheessa kannattaa lähteä toisen selän takaa pois, onko se heti maalisuoran alussa vai vasta puolivälissä.

Tasaisuus valttikorttina

Yhdistelmäkilpailun perinteisen ja vapaan osuudet hiihdetään samalla radalla, mutta kisapaikan olosuhteet ovat olleet etenkin vapaalla niin nihkeät, että suomalaishiihtäjät ovat vitsinä pohtineet mahdollisuutta hiihtää molemmat osuudet perinteisellä.

– Valitettavasti siinä jää laskuissa sen verran, että kyllä siellä vapaan välineet vaihdetaan alle. Hidastahan se tulee olemaan eikä pari päivää sitten satanut lumi sitä ainakaan nopeuttanut. Pitää vain lyhentää liukua sitten.

Pärmäkoski on testannut viikon aikana ahkerasti ja uskoo, että hän löytää lauantaina hyvät sukset alleen molemmille hiihtotavoille. Vaikka yhdistelmäkilpailu ei kuulu Pärmäkosken suosikkikilpailuihin, on hän silti menestynyt matkalla hyvin. Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa hän saavutti yhdistelmäkilpailussa pronssia.

Pärmäkoski itse uskoo, että hänen valttikorttinsa kisassa on tasaisuus.

– Olen pystynyt pärjäämään molemmilla tavoilla. Osa on parempia vapaalla kuin perinteisellä, ja se näkyy tällä matkalla. Toki hyvä kunto auttaa siihen, että vaihdon jälkeen hiihto lähtee sujumaan.

Mihin Pärmäkosken vauhti riittää tällä kertaa? Ainakin hän on itse hyvin luottavainen ja myös tämän kauden maailmancupin tuloksetkin ovat osoittaneet hänen olevan jälleen mitalivireessä.

– Fiilis on sellainen, että kunto on mennyt eteenpäin Tourista ja olen ihan luottavainen. Muiden kuntoihin en pysty vaikuttamaan, mutta oma tekeminen vaikuttaa siltä, että olen kauden parhaimmassa kunnossa. Luotetaan siihen, ja tulokset sitten näyttävät, mihin se riittää.

Lauantaina naisten yhdistelmähiihto TV2:ssa, Yle Puheella, Yle Areenassa ja Yle-palvelussa kello 9.45 alkaen. Sunnuntain miesten kilpailun Yle välittää kello 9 alkaen.

Kaiken Pekingin olympialaisista löydät Ylen kisaoppasta täältä.

Lue lisää:

Yle seuraa tässä artikkelissa olympialaisia koko kisojen ajan

Merkitse nämä kellonajat kalenteriin – tässä ovat Suomen parhaat mitalisaumat Pekingin olympialaisissa

Norja joutui tekemään todella harvinaisen ratkaisun ensimmäiseen olympiahiihtoon – maailmanmestari uskoo Iivo Niskasen yltävän heti mitalikamppailuun

Olympialaisten mystiset maskotit esittäytyvät – näin syntyivät jättiläispanda Bing Dwen Dwen ja paperilyhty Shuey Rhon Rhon

Suojavarusteet kuin scifi-elokuvasta, kuumemittarin luvut hämmentävät – tältä näyttää Pekingin olympialaisten kisakuplassa

Kiinan tiukka valvonta ahdistaa ampumahiihtokomeetta Tero Seppälää: "Outoa, että kamerat kuvaavat joka paikassa"

Norjalaisselostaja kertoo, kuinka maan hiihtotähtien tilanne on kuin uhkapeliä – "Meillä voi olla käsillä B-luokan olympialaiset"

Suosittelemme