Hyppää sisältöön

Euroopan keskuspankki piti korot ennallaan, mutta korkotasoa pohditaan maaliskuussa – pääjohtaja Lagarde: "Olemme huolissamme inflaatiosta"

Euroopan keskuspankin neuvosto kovensi torstaina linjaansa hintojen nousuun. Se aikoo pohtia mahdollisuuksia kiristää rahapolitiikkaa eli esimerkiksi nostaa korkoja seuraavassa kokouksessaan.

Euroopan keskuspankin tiedotustilaisuus
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan keskuspankki päätti jättää talletuskoron ennalleen torstain kokouksessaan. Se on ollut -0,5:ssa jo yli kaksi vuotta.

Myös ohjauskorko pysyy pyöreänä nollana. Se tarkoittaa korkoa, jonka liikepankit maksavat keskuspankilta lainaamastaan rahasta.

EKP ilmoittaa myös vetäytyvänsä arvopaperiostoista hieman suunniteltua nopeammin. Se kertoi luopuvansa pandemiatuestaan jo joulukuussa. Nyt ostoja aiotaan tehdä "maltillisempaan tahtiin" kuin viime vuoden lopussa.

Arvopaperien netto-ostot pankki lopettaa ennen kuin pankki nostaa ohjauskorkoa.

Lagarde: Olemme huolissamme inflaatiosta

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde myönsi tiedotustilaisuuden alussa, että tammikuun inflaatioluvut olivat yllätys keskuspankille.

– Inflaatio pysyy korkeana pidempään kuin odotimme, mutta se hellittää vuoden loppua kohti, Lagarde sanoi.

Hänen mukaansa hinnat saattavat nousta vielä tulevinakin kuukausina. Jos esimerkiksi Saksan työmarkkinoilla nähdään palkankorotuksia, energian hinta nousee kiristyneen geopoliittisen tilanteen vuoksi tai pullonkaulat tuotantoketjuissa eivät hellitä, inflaatio voi kiihtyä arvioita enemmän.

Lagarden mukaan hintanäkymät ovat kuitenkin epävarmat.

– Voin luvata, että koko pöydän äärellä istunut neuvosto on huolissaan inflaatiosta, Lagarde sanoi. EKP:n neuvosto koostuu johtokunnan jäsenten lisäksi 19 euromaan keskuspankkien johtajista. Suomesta siihen kuuluu Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Kuluttajahinnat nousevat euroalueella nyt nopeammin kuin pankki on arvioinut.

Rahan arvo heikkenee, kun inflaatio kiihtyy nyt ennätysvauhtia – näihin asioihin tavallisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota poikkeustilanteessa

Juuri EKP:n päätöksen alla torstaina Englannin keskuspankki nosti lainojen peruskorkoa 0,5 prosenttiin. Energianhintojen uskotaan nousevan Britanniassa vielä hurjasti keväällä.

Suomessa inflaatio vaikuttaa nyt enemmän maaseudulla kuin kaupungissa asuviin.

Tilastokeskuksen mukaan se johtuu siitä, että auto on maalla monelle välttämättömyys, omakotitaloja lämmitetään usein öljyllä tai suorasähköllä ja korjaukset ovat kallistuneet.

Koronnosto loppuvuonna?

Kun inflaatio pysyy sitkeästi korkeana, keskuspankki voi hillitä hintojennousua nostamalla korkoja.

Lagarden mukaan tarvetta rahapolitiikan kiristykseen pohditaan EKP:n seuraavassa kokouksessa maaliskuussa, jolloin keskuspankki saa lisää dataa ja ennusteita hintakehityksestä.

– Ja sen jälkeen tarvittaessa kesäkuussa. Käytämme kaikkia mahdollisia käytössämme olevia instrumentteja uuden tiedon pohjalta, Lagarde sanoi.

Se voi tarkoittaa korkojen nostoa. Tähän asti EKP on johdonmukaisesti sanonut, että vielä tänä vuonna korkoja ei nosteta.

Markkinat kuitenkin arvioivat keskuspankin ohjauskoron nostoa ennakkoon. Siksi tuleva keskuspankkikoron nousu näkyy markkinakoroissa etukäteen.

Euroopan rahamarkkinoiden sijoittajat ja analyytikot veikkaavat, että EKP nostaa peruskorkoja himpun verran loppuvuodesta, kenties jopa useampaan kertaan.

Koronnostot voisivat tulla esimerkiksi 0,1 prosenttiyksikön erissä. Kun markkinat ennakoivat kolmea koronnostoa, se voisi tarkoittaa yhteensä 0,3 korkopisteen nousua loppuvuonna.

Esimerkiksi Nordea laskee kuitenkin virallisessa ennusteessaan, että ensimmäinen koronnosto tulee vasta ensi vuoden lopulla.

Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan klo 23:een.

Aiheesta lisää:

Pitääkö asuntovelallisen huolestua inflaatiosta? Kokeile‌ ‌laskurilla,‌ ‌miten‌ ‌koronnousu‌ ‌vaikuttaa‌ ‌lainakuluihisi

Tuleeko koronnosto ensi vuonna? Euroopan keskuspankki päätti jatkaa elvytystä toistaiseksi entiseen malliin inflaatiosta huolimatta

Suosittelemme sinulle