Hyppää sisältöön

Veriteosta Vantaan vankilassa epäillään nyt 19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä – molemmat yrittäneet henkirikosta aiemmin

Poliisi epäilee 19-vuotiaan ja 23-vuotiaan miehen murhanneen parikymppisen sellitoverinsa Vantaan vankilassa. 19-vuotias on tuomittu aiemmin muun muassa tapon yrityksestä ja 23-vuotias murhan yrityksestä.

Vantaan vankilan portti aukeaa
Vainaja löytyi Vantaan vankilan matkasellistä aamulla 27. tammikuuta. Kuva: Laura Hyyti / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaan vankilassa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen tutkinta etenee. Poliisi epäilee parikymppisen miehen murhasta kahta uhrin kanssa samassa sellissä ollutta miestä.

Kaikkiaan sellissä oli vainajan lisäksi viisi miestä, jotka kaikki vangittiin aluksi henkirikoksesta epäiltyinä. Yle ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa torstaina kommentoimaan esitutkintaa.

Tutkinnan edettyä poliisi on mahdollisesti voinut sulkea osan sellissä olleista henkirikosepäilyn ulkopuolelle. Muiden epäiltyjen uusia vangitsemisia voi esittää vielä lauantaina, mikäli poliisi epäilee heitä yhä henkirikoksesta.

Poliisi tutkii tekoa murhana, koska uhriin oli kohdistettu erittäin raakaa ja julmaa väkivaltaa. Vainaja löytyi matkasellistä aamulla 27. tammikuuta.

Poliisi esittää murhasta todennäköisin syin epäiltyinä vangittaviksi vuonna 2003 ja vuonna 1998 syntyneitä miehiä. Epäiltyjen vangitsemisoikeudenkäynnit järjestetään huomenna 4. helmikuuta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Ylen Uudenmaan käräjäoikeuksista saamien tietojen mukaan kummallakin epäillyllä on taustallaan vakavia väkivaltarikoksia.

23-vuotias iski miestä veitsellä

Vankilasurmasta epäilty vuonna 1998 syntynyt 23-vuotias mies on tuomittu murhan yrityksestä Helsingin käräjäoikeudessa. Mies tuomittiin vankeuteen 10 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi 15. maaliskuuta 2021 annetussa tuomiossa.

Murhan yrityksen lisäksi mies sai tuomion ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Murhan yrityksestä tuomittiin samaan tilanteeseen liittyen myös toinen mies.

Vuonna 1998 syntynyt mies oli suunnitellut uhrin tappamista. Hän houkutteli tekoon mukaan toisen miehen lupaamalla antaa velkoja anteeksi. Suunnitelmana oli pyytää uhri samaan autoon kuvitteellisen ryöstökeikan varjolla ja tappaa hänet.

Miehet saivat uhrin tulemaan autoon suunnitelman mukaisesti Helsingin Vuosaaressa. Hetken ajelun jälkeen 23-vuotias mies iski uhria autossa useita kertoja veitsellä, mutta uhri onnistui pääsemään autosta ulos. Miehet lähtivät hänen peräänsä, jonka jälkeen uhri pakeni takaisin autoon.

23-vuotias ampui katkaistulla haulikolla kohti autoon mennyttä uhria, mutta ei osunut häneen. Uhri pääsi ajamaan karkuun. Motiivina teolle oli riita uhrin suhteesta 23-vuotiaan entiseen naisystävään.

23-vuotias on valittanut tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Pääkäsittely pidetään 13. kesäkuuta 2022.

19-vuotias yritti tappaa isänsä

Vuonna 2003 syntynyt nyt 19-vuotias epäilty tuomittiin tapon yrityksestä Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2021. Hän oli tuolloin vielä 18-vuotias. Hän sai kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Mies yritti tappaa oman isänsä huhtikuussa 2021 Helsingissä. Hän lähestyi isäänsä Helsingin Kontulassa Kostinkallion puiston alueella veitsi kädessään. Isä näki veitsen ja lähti juosten karkuun, mutta kompastui ja kaatui. Poika löi miestä veitsellä selkään. Lisäksi poika löi isäänsä nyrkillä kasvoihin.

Tuomiosta ilmenee, että isä oli aikaisemmin pahoinpidellyt poikaansa. Poika oli elänyt huostaan otettuna, eikä ollut oppinut tuntemaan isäänsä. Tuona keväänä hän asui isänsä luona, koska halusi tutustua mieheen. Isä ja poika ajautuivat kuitenkin riitoihin.

Tuomio on lainvoimainen.

Lisäksi alkuvuodesta 19 vuotta täyttänyt mies on tuomittu pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Tuomio Nurmijärvellä toukokuussa 2020 tapahtuneista rikoksista annettiin tammikuun alussa 2022.

Mies oli rikosten aikaan alle 18-vuotias. Hän tunkeutui yhdessä muiden miesten kanssa uhrin kotiin. Joukolla oli mukanaan väkivallan tekemistä varten muokattu mailanvarsi.

Mies kaatoi uhrin lattialle ja otti tätä kaulasta kuristaen kiinni. Mukana ollut toinen mies potki ja löi uhria. Kysymys oli jonkinlaisesta kostosta varastetun moottoripyörän vuoksi.

Kaksi henkilöä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Valituksen määräpäivä on huomenna.

Seksuaalirikollinen väkivaltarikollisten sellissä

Muun muassa Iltasanomien tietojen mukaan vankilassa surmattu mies oli tuomittu seksuaalirikoksista. Poliisi ei vahvista uhrin taustoja. Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, jossa on esitutkinta kesken.

Suomessa vuonna 2021 tehdyn Suomalainen vanki - tutkimuksen mukaan seksuaalirikolliset ovat vankilassa alinta kastia. He voivat olla muita vankeja suuremmassa riskissä joutua väkivallan kohteeksi. Useissa vankiloissa on erillisiä osastoja esimerkiksi seksuaalirikoksista tuomituille vangeille.

Suomessa vankiloissa on Saarisen mukaan noin 3 000 vankia tällä hetkellä. Samalla osastolla voi olla hyvin erilaisista rikoksista tuomittuja vankeja ilman, että erilainen rikostausta aiheuttaa automaattisesti turvallisuusriskiä.

– Pelkästään seksuaalirikos ei ole syy pitää vankia erillään muista vangeista. On otettava huomioon, onko rikos muiden vankien tiedossa ja, mikä on vangin asema vankien hierarkiassa, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan vankien sijoitusta arvioitaessa on huomioitava niin sanottu dynaaminen turvallisuus, jossa on kysymys muun muassa vankien välisistä suhteista.

– Vankilaolosuhteissa turvallisuusriskin voi aiheuttaa myös esimerkiksi velka huumekaupassa tai se, että on aiheuttanut toiselle vangille kovemman tuomion puhumalla poliisille ohi esitutkinnan, Saarinen toteaa.

Saarisen mukaan Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö on pyytänyt Vantaan vankilalta selvityksen, jossa vankila käy läpi vankilan toiminnan, ohjeet ja käytännöt vangin kuolemantapaukseen liittyen.

Selvityksen jälkeen mahdolliset puutteet toiminnassa korjataan.

– On hyvä, että asiaa selvitetään. Tästä on otettava opiksi, jotta vastaava ei toistu. Yksikin tapaus on liikaa, Saarinen sanoo.

Lisää aiheesta:

"Surunvalittelut omaisille" – Suomen vankiloiden ylin johtaja pahoittelee vankisurmaa ja kertoo, miten se oli mahdollista

Vantaan vankilan kuolemaa tutkitaan nyt murhana – poliisin mukaan uhriin on kohdistettu raakaa ja julmaa väkivaltaa

Parikymppinen vanki löytyi kuolleena vankilan matkasellistä Vantaalla – poliisi tutkii epäiltyä tappoa

Tutkijat selvittivät vankien keskinäistä arvoasteikkoa: talousrikolliset näkevät itsensä vankiloiden eliittinä

Suosittelemme sinulle