Hyppää sisältöön

Iso takaisku Norjalle olympialaisissa! Yhdistetyn supertähti Riiberillä positiivinen koronatestitulos – "Kultamitali on teidän"

Jarl Magnus Riiber on kokenut karun kohtalon Pekingin olympialaisissa. Asiantuntijan mukaan Ilkka Herolan mahdollisuudet paranevat, kun parhaat hyppääjät ovat poissa.

I lördags åkte Jarl Magnus Riiber hem sin andra seger på två dagar.
Jarl Magnus Riiber on antanut posiitiviset koronatestit Kiinassa. Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/AOP
Paavo Forsberg,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjan supertähti Jarl Magnus Riiberillä on todettu kaksi positiivista koronatestiä Pekingin olympialaisissa.

Riiberiä pidettiin yhtenä Norjan suurimmista kultamitalisuosikeista kisoissa. Hän on hallinnut viime vuodet yhdistetyn maailmancupia mielin määrin.

– Totta kai tämä on hyvin surullista. Hän on ollut yhdistetyn kuningas tänä talvena. On fakta, että positiivisen tulos tarkoittaa, että yhdistetyn suurimmalla voittajasuosikilla ja yleisesti yhdellä Norjan suurimmista voittajasuosikeista koko olympialaiset ovat ohi. Vaatii paljon, että hän pystyy nyt osallistumaan myöhemmin kisoihin, NRK:n asiantuntija Torgeir Björn sanoi NRK:n sivuilla.

Riiber päivitti positiivisten testien jälkeen myös omalle Instagram-tililleen kuvan.

– Kultamitali on teidän, jätkät, Riiber kirjoitti lisäten silmää vinkkaavan hymiön perään.

Norjan yhdistetyn maajoukkueen päällikkö Ivar Stuan sanoi kuitenkin, että ei ole luovuttanut Riiberin suhteen olympialaisisa.

– Jarlin tavoite on nyt olla negatiivinen niin pian kuin mahdollista. Ainakaan hän ei ole luovuttanut kahden viimeisen mahdollisuuden kanssa olympialaisissa. Se ei yllättäisi, sillä jos joku, niin hän voi tehdä sen, Stuan sanoi NRK:n mukaan.

– Tavoitteemme on saada Jarl joukkuekilpailuun ja toiseen yksilökilpailuun.

Myöhään keskiviikkoiltana kerrottiin, että Riiberin ja muiden norjalaisten harjoituskaverilla Kristjan Ilveksellä oli todettu koronavirustartunta. Virolaiskilpailija oli siirretty Postmees-lehden mukaan eristyshotelliin.

Koronavirukselle altistuneiksi lähikontakteiksi oli määritelty norjalaiset Riiber, Espen Andersen ja Espen Björnstad. He tulivat samalla lennolla Ilveksen kanssa Kiinaan. Norjalaismediat ovat ikuistaneet Riiberin ja Ilveksen olleen lähekkäin Oslon lentokentällä ennen lähtöä olympialaisiin.

Norjan Olympiatoppenin tiedotteen mukaan Riiber todettiin altistuneeksi lähikontaktiksi tilanteessa ennen lähtöä Norjasta.

Viime viikkoina on puhuttu paljon Norjan koronakurimuksesta maastohiihdossa, kun neljä joukkueen jäsentä oli saanut koronatartunnan korkean paikan leirillä Italiassa. Nyt koronadraama on paisunut muihinkin lajeihin.

Aiemmin torstaina raportoitiin, että ampumahiihtotähdet Johannes Thingnes Bö ja Ingrid Landmark Tandrevold ovat mahdollisesti altistuneita lähikontakteja koronavirustartunnan saaneelle.

NRK:n mukaan altistuneet lähikontaktit saavat harjoitella normaalisti, mutta kolmen metrin turvaväleillä.

Asiantuntija: Parhaat mäkimiehet ovat poissa

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen arvioi, että maailmancupia johtava Itävallan Johannes Lamparter nousee nyt vahvimmaksi yhdistetyn ennakkosuosiksi.

– Kun Riiber oli edellisen kerran poissa pari viikonloppua, Lamparter voitti silloin kilpailuja. Hän on todella hyvässä kunnossa.

Riiberin lisäksi Kristjan Ilveksellä todettiin koronatartunta. Tämä muuttaa kilpailujen luonnetta.

– Kaksi parasta yhdistetyn mäkimiestä on nyt mahdollisesti ulkona kisasta. Se tarkoittaa sitä, että hyppyvauhdit kisoissa todennäköisesti nousevat ja hyppypuoli tasoittuu. Mielestäni se tiivistää kärkikamppailua.

Nikunen uskoo, että vahva hiihtäjä Ilkka Herolan hyötyy tilanteesta.

– Onhan se selvää, että tie kärkisijoille helpottuu hieman. Mäkiosuuden tasoittuminen on Ilkalle hyvä asia.

Nikunen ei osaa arvioida, ehtiikö Riiber vielä tervehtyä olympiakisoihin. Yhdistetyssä kilpaillaan 9. helmikuuta normaalimäen kilpailussa, 15. helmikuussa suurmäen kilpailussa ja 17. helmikuussa viestissä.

Päivitetty kello 14.53. Lisätty Stuanin kommentit, että Riiber tavoittelee vielä pääsyä olympialaisiin.

Päivitetty kello 17.17. Lisätty Tommi Nikusen kommentit.

Päivitetty kello 20.10: Tarkennettu Nikusen kommentteja.

Lue lisää:

Norja joutui tekemään todella harvinaisen ratkaisun ensimmäiseen olympiahiihtoon – maailmanmestari uskoo Iivo Niskasen yltävän heti mitalikamppailuun

Oli norjalaisilla koronaongelmia tai ei, Krista Pärmäkoski uskoo, että Therese Johaug on horjutettavissa: "Ei hän niin ylivertainen ole"

Suosittelemme